Industria romana de securitate privata se conecteaza la tendintele mondiale

Reading Time: 5 minutes

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

gabriel-badea-ospausLa finele lunii septembrie, industria americana de Securitate Privata si-a desemnat campionii in cadrul primei editii a Galei OSPA (Outstanding Security Performance Awards). Prezent la evenimentul din Florida in calitate de presedinte al Federatiei Serviciilor de Securitate din Romania si invitat la ASIS International, Gabriel Badea ne ofera o perspectiva de la fata locului, atat asupra galei in sine, cat si asupra pietei americane de profil.

In ce context a participat FSS la OSPA USA? 

Pentru a intelege contextul participarii FSS la prima editie a galei, in primul rand trebuie precizat ca Premiile OSPA sunt organizate in Statele Unite de ASIS International, cea mai mare si mai puternica structura asociativa a industriei de securitate din lume, care reuneste specialisti si profesionisti in securitate din 125 de tari, inclusiv din Romania. Anual, ASIS organizeaza in Statele Unite un Seminar international care promoveaza bunele practici privind securitatea si managementul securitatii, dar si cele mai avansate tehnologii din domeniu. Seminarul ASIS 2016, care a avut loc in Orlando – Florida, a gazduit, ca de obicei, pe langa sesiunile de prezentari cu caracter educational si o expozitie de profil care a reunit in acest an peste 1.500 de standuri ale unor producatori de echipamente si solutii de securitate, firme de renume din Statele Unite, dar si din alte tari cu traditie.

Gala decernarii premiilor OSPA a marcat momentul de inchidere a seminarului, care s-a derulat pe parcursul a trei zile. Seara de gala s-a dorit sa fie un moment culminant, care sa scoata in evidenta si sa recompenseze performantele si performerii de exceptie din acest domeniu de activitate, care se bucura de un prestigiu deosebit in Statele Unite. Federatia Serviciilor de Securitate este una dintre primele organizatii partenere ale OSPA si, in acest context, participarea la gala americana a venit in urma invitatiei profesorului Martin Gill, fondatorul programului OSPA si un mebru important in structurile de varf ale ASIS International.

Ati inmanat unul dintre premii, care a fost acesta si ce impresie v-a facut castigatorul? 

Castigatorii premiilor OSPA sunt stabiliti pe criterii absolut obiective de un juriu independent si, din acest punct de vedere, meritul celor nominalizati si mai ales al celor care ridica in final trofeul este cu atat mai mare. Pentru a sublinia acest lucru, OSPA considera ca premiile trebuie sa fie prezentate si inmanate castigatorilor de personalitati ale industriei de securitate. In calitate de Presedinte al Federatiei Serviciilor de Securitate, partener OSPA, m-am aflat alaturi de „staruri” ale industriei de securitate americane care au prezentat castigatorii si au inmanat trofeele. A fost o mare onoare pentru mine si, cred eu, mai mult decat atat a fost o recunoastere a profesionalismului de care Federatia a dat dovada in relatia cu OSPA, dar si a profesionalismului industriei de securitate din Romania, in general.

Am prezentat premiul la categoria Oustanding Contract Security Officer, care a fost castigat de Christian Sorto, senior supervisor la AlliedBarton Security Services, considerata cea mai mare firma de servicii de securitate din America de Nord. Firma a trecut de curand prin mai multe restructurari, ca urmare a unor procese de fuziune si achizitii, si, in acest context, a fost recunoscut rolul deosebit jucat de Christian, care a demonstrat calitati exceptionale de lider. Aceste calitati l-au ajutat si sa promoveze foarte rapid pe scara ierarhica intr-o companie in plina schimbare si expansiune. De altfel, trebuie spus ca un reprezentant al aceleiasi companii a castigat si trofeul la categoria Oustanding Security Training Initiative, ceea ce spune multe despre importanta pe care companiile de securitate americane o acorda promovarii si dezvoltarii continue a personalului,element esential in realizarea si furnizarea unui serviciu de securitate efectiv si de calitate.

Ca si in Romania, Gala OSPA din Statele Unite a fost la prima editie. Care a fost reactia pietei americane? 

In primul rand, industria de securitate americana a adoptat foarte rapid acest program de recunoastere a excelentei profesionale. Prin asocierea cu ASIS International, OSPA a beneficiat de o ampla mediatizare, astfel cas-a impus chiar din acest an inaugural ca o emblema a calitatii si profesionalismului, cu o larga recunoastere publica. De exemplu, am putut observa ca toti cei aflati pe „lista scurta”pentru trofee si-au adaugat la logo-urile firmelor faptul ca sunt finalisti OSPA.

opsa-us-1Piata americana de private security tinde sa depaseasca 400 de miliarde USD. Cum se simte la fata locului aceasta diferenta de magnitudine fata de industria locala? 

Diferenta dintre piata americana de securitate privata si cea romaneasca nu se rezuma si nici nu rezida doar in volumul de vanzari realizate. Pana la urma, e chiar normal sa existe aceste diferente, date fiind specificitatile pietei americane, legate, desigur,de dimensiuni –  in primul rand –, dar si de cultura americana si alte conditii socio-economice.

Exista insa o diferenta majora in ceea ce priveste modul in care este perceputa securitatea privata in societatea americana. In Statele Unite este unanim recunoscut, la toate nivelurile, rolul important al securitatii private in apararea si asigurarea sigurantei publice. Si asta se vede mai ales din perspectiva programelor guvernamentale de cooperare cu securitatea privata, prin care este incurajata cresterea continua a nivelului profesional al celor care lucreaza in acest sector.  

Cat de relevanta este experienta galei americane, din perspectiva de coorganizator ai OSPA RO?

Organizarea unui eveniment pune, in principiu, aceleasi probleme, indiferent unde este el organizat. Resursele angajate fac diferenta, iar in ceea ce priveste OSPA Statele Unite evident ca acestea nu au fost putine. Ce ar fi insa de evidentiat este modul in care oamenii din industria americana a securitatii private inteleg sa se uneasca intr-un proiect comun, fiind constienti ca reusita unei astfel de manifestari este de natura sa genereze beneficii de imagine, si nu numai, la scara intregului sector al securitatii private. Mi-as dori sa reusim sa ajungem si noi la o astfel de intelegere.

Ce potentiale oportunitati de colaborare vedeti intre companiile americane si cele romanesti? Dar la nivel de standarde, reglementari si bune practici? 

Statele Unite sunt, indubitabil, un lider global in materie de securitate, si asa cun ati spus deja, probabil cea mai mare piata de profil. Este firesc deci ca aici sa apara  cele mai noi si avansate tehnologii in materie de securitate si, din acest punct de vedere, America este locul ideal pentru cei care sunt in cautarea unor solutii de securitate bazate pe tehnologii de ultima ora. Ca sa va faceti o idee despre nivelul tehnologizarii serviciilor de securitate, cred ca ar fi suficient sa mentionez faptul ca in Statele Unite sunt, de exemplu, firme de securitate ale caror servicii sunt furnizate exclusiv cu roboti. In ceea ce priveste asimilarea bunelor practici in materie de securitate privata, trebuie precizat ca industria de securitate din tara noastra este deja destul de bine conectata din punct de vedere profesional la ultimele tendinte. ASIS International are o sectiune in Romania foarte bine reprezentata si avem un numar semnificativ de absolventi ai cursurilor de certificare profesionala oferite de aceasta organizatie.

Editia Romania a Galei OSPA va avea loc pe 11 noiembrie la Bucuresti la Grand Hotel Marriott. 

Pentru detalii legate de program si inregistrare CLICK AICI.

 

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns