Face performanță în business, este dedicată și pasionată de fiecare reușită a companiei al cărei destin depinde de viteza ei de reacție.
De profesie economist, și-a început cariera în mediul bancar, domeniu în care a activat timp de 10 ani avansând până la nivelul de director de agenție.
Trecerea de la corporație la mediul antreprenorial a fost firească, Alina Paul devenind întâi CFO și apoi CEO a celei mai cunoscute companii de securitate din Brașov. Chiar dacă agenda sa de fiecare zi este din ce în ce mai aglomerată, în privire îi strălucește dragostea pentru ceea ce face reușind astfel să plaseze compania pe prima poziție în topul serviciilor de securitate la nivel local.
Vocea Securității Private (VSP): Cum ați primit vestea câștigării trofeului OSPA România 2020? Și prin prisma faptului că ați fost prima laureată a serii!
Alina Paul: A fost o reală bucurie pentru mine să primesc acest trofeu care reprezintă încununarea muncii mele și a echipei pe care o conduc. Într-un an plin de provocări, la final, m-am simțit împlinită că toate eforturile depuse și-au dovedit scopul, iar recunoașterea, la acest nivel, mă onorează și, așa cum am mai spus-o în nenumărate rânduri, mă obligă să nu lăsăm ștacheta jos și să continuăm să fim cei mai buni. Ca de obicei, în astfel de momente emoțiile își spun cuvântul, însă am ținut să asigur echipa, colaboratorii și partenerii că indiferent de situație, noi suntem alături de ei, căutând modalități eficiente de lucru și oferind servicii de calitate la standarde de înalt profesionalism.
VSP: Prin ce credeți că v-ați remarcat și ați convins juriul să vă ofere trofeul?
Alina Paul: Viața mi-a arătat că atunci când muncești și crezi în ceea ce faci, rezultatele nu se lasă așteptate. Trofeul OSPA România este o încununare a muncii constante depuse de ani la rândul. Analizând activitatea noastră, membrii juriului au constatat dedicarea și operativitatea de care dăm dovadă și faptul că, înainte de orice beneficiu pecuniar, clientul este pe primul loc, iar satisfacția acestuia reprezintă pentru noi cheia succesului.
VSP: Cât de „ușor” îi este unei femei să se integreze în industria securității private? Și care este influența asupra echilibrului dintre viața profesională și cea personală?
Alina Paul: La început poate părea imposibilă această poziționare, însă, cu timpul, am constatat că o femeie în lumea bărbaților poate avea avantaje, care la prima vedere nu sunt ușor de identificat. Ca să vă dau un exemplu, rafinamentul, calmul și determinarea unei femei sunt atribute mai rar întâlnite la bărbați, iar aceste calități îți pot oferi în timp clienți mulțumiți și parteneri de afaceri hotărâți să te susțină. Pe principiul „ceea ce nu te doboară, te întărește”, am avut situații plăcute în relația profesională, însă am întâlnit și abordări misogine, dar care, o dată cu trecerea timpului, s-au dovedit neînsemnate în raport cu aprecierea și recunoașterea reușitei unei femei în această industrie. Am căutat, ca indiferent de situație, să existe un echilibru permanent între activitatea profesională și cea de familie, întrucât aceasta din urmă îți oferă puterea de a deschide o fereastră atunci când o ușă se închide.
VSP: Cum priviți inițiativa OSPA de a evidenția contribuția femeilor în industria securității private?
Alina Paul: OSPA România are marele merit de a promova nu doar performanța ci și industria. Cred că este un merit pe care industria trebuie să îl recunoască prin continua să participe la acest program, prin promovarea continuă, în fiecare companie, fie că este un furnizor de servicii sau soluții, dar mai ales în rândul clienților industriei. Și nu pot să nu adaug, că așteptăm implicarea statului/guvernului prin a promova o astfel de abordare și în cadrul companiilor de stat.
VSP: Ați ajuns în finala OSPA România de două ori la rând, câștigând la a doua participare. Ce credeți că stă la baza acestei impresionante performanțe?
Alina Paul: Ca Președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Brașov militez și susțin orice demers de a evidenția contribuția femeilor în mediul de afaceri românesc. Cred că trebuie redus decalajul de gen în antreprenoriat, iar aportul femeilor în business trebuie luat în considerare în mod serios. Felicit OSPA România pentru inițiativă și îmi doresc ca acest exemplu să fie preluat de organizațiile din diferite sectoare de activitate, pentru că astfel, se poate stimula, aprecia și recunoaște aportul doamnelor la creșterea economică a țării. Femeile de afaceri au devenit o voce puternică în mediul de business și contribuie la dezvoltarea unor sectoare care până nu demult erau dominate de bărbați. Recunoașterea meritelor lor le dă curaj să continue drumul pe care au pornit și să se creeze un parteneriat de business echitabil între ele și domnii din economie.
VSP: Se tot vorbește despre schimbări de carieră, dar dumneavoastră ați reușit una radicală! Cum a fost și care este diferența, din punctul dumneavoastră de vedere, între cele două profesii?
Alina Paul: Deși par diferite, ambele profesii au un numitor comun: dorința de a excela făcându-ți treaba bine. Cât timp am activat în bancă, am urmărit câteva elemente definitorii, care m-au ajutat să coagulez o echipă puternică cu care să fac performanță. Același principiul al lucrului în echipă și al responsabilizării l-am aplicat și în propriul business și acest lucru a dat roade. Cred în managementul bazat pe obiective și pe criterii de performanță și cred că indiferent de domeniul de activitate dacă te ghidezi după principiile de business clasice vei avea sorți de izbândă. În viață, schimbările de abordare sau de carieră sunt binevenite întrucât îți stimulează creativitatea, o nouă abordare necesită noi cunoștințe, viziune și atenție sporită, iar acest lucru nu trebuie să te sperie. Cred că „idea” este factorul decisiv în succesul unei firme și nu goana după bani. Te poți impune numai atunci când clienții și angajații tăi sunt mulțumiți, când colaborarea ta cu celelalte firme, este bună.
VSP: Și chiar nu este nicio diferență între a conduce o bancă și o firmă de securitate?
Alina Paul: Diferențe sunt, evident, însă principiile după care te ghidezi în a conduce un business sunt aceleași. În business trebuie să te concentrezi pe ceea ce faci bine și pe modul în care poți veni cu îmbunătățiri. Un principiu care se poate aplica și în viața de dincolo de afaceri este alegerea unor oameni de încredere, pentru a contribui la creșterea businessului. Fără oameni, niciun business, nici chiar marile corporații, nu s-ar fi putut dezvolta. Este esențial să alegi o echipa capabilă, loială și care să creadă cu adevărat în proiectul respectiv. Este un principiu care funcționează atât în sistemul bancar cât și în cel privat.
Ca într-un joc de șah, în business trebuie să gândești mereu câteva mutări în avans. Inovația este vitală în afaceri, indiferent de domeniu, fie că este tehnologie, fie că este vorba despre servicii financiar-bancare. Dacă nu ții pasul cu vremurile, competitorii ți-o vor lua înainte indiferent de domeniul în care activezi.
VSP: Sunteți foarte activă pe social media și în anumite asociații antreprenoriale. Ce efect au toate aceste lucruri asupra afacerii pe care o conduceți?
Alina Paul: Într-adevăr, acord o atenție sporită mijloacelor de comunicare moderne și mă implic în calitate de președinte al CONAF Brașov în diverse activități. Am ales să fac acest lucru pentru că, în viziunea mea, cred că firmele, în loc să vizeze numai interesul material, ar trebui să rezolve prin propriile mijloace problemele sociale și de mediu existente. Intenția mea este de a lua o parte din mijloacele antreprenoriale și în loc să fie cheltuite în mod privat, să ajute la finanțarea unor activități sociale. Cred că orice firmă responsabilă are datoria de a veni în sprijinul comunității din rândul căreia face parte. Doar dăruind putem să creștem și să ne dezvoltăm durabil. Iar principalul beneficiu sau efect, cum l-ați numit dumneavoastră, este acela de mulțumire: satisfacția că poți contribui la dezvoltarea unei comunități care să confere un mediu sănătos de creștere și dezvoltare pentru copii noștri.
VSP: Cum v-a afectat pandemia COVID-19 activitatea?
Alina Paul: Deși a fost un an al restricțiilor și al constrângerilor, activitatea companiei nu a avut de suferit. Este de notorietate faptul că în criză se nasc oportunități, iar sectorul serviciilor de securitate în criza pandemica a fost câștigător. Nevoia de siguranță atât la nivel personal cât și la nivel de companie a determinat tot mai mulți agenți economici să apeleze la serviciile noastre și să își securizeze afacerea. La rândul nostru, diversificarea serviciilor oferite a reprezentat o prioritate în anul 2020, încercând astfel să acoperim o arie tot mai mare de nevoi identificate la nivelul partenerilor noștri. Astfel, am inaugurat serviciul de pompieri DO FIRE și am încercat să facem față solicitărilor venite dinspre clienți, lucru care ne-a adus plus valoare și câștiguri similare anilor anteriori.
VSP: Compania pe care o conduceți a fost marea câștigătoare a ultimei Gale OSPA România, cu doi laureați! Ce efect credeți că va avea acest lucru asupra colectivului pe care-l coordonați și al clienților?
Alina Paul: Așa cum am mai spus, cred în unitatea echipei și sper ca cele două premii să îi facă mândri pe colegii noștri că activează într-o companie a cărei merite sunt recunoscute la nivel național. Știu din propria experiență că astfel de premii te determină să fii mai bun, îți conferă sentimentul de mulțumire că ceea ce faci are recunoaștere în afara companiei și te obligă să îți depășești limitele și limitările. De asemenea, faptul că ți se recunosc performanțele într-un domeniu, cu siguranță va influența clienții atunci când vor opta pentru o companie din acest domeniu de activitate. Cred că ne dorim cu toții să interacționăm cu cei mai buni profesioniști, să avem cei mai performanți prestatori de servicii și să obținem o calitate sporită.
VSP: Ce recomandări aveți pentru organizatorii Galei OSPA România?
Alina Paul: Evenimentul la care am participat a fost de o înaltă ținută și eleganță, iar singura recomandare este aceea de a menține standardul!
VSP: Dar pentru viitorii competitori?
Alina Paul: Îmi doresc ca în acest sector să activeze companii performante, inovative care să ne stimuleze și să ne facă să fim din ce în ce mai buni în abordare și în serviciile oferite. Cred că libera concurență este un element al unei economii de piață deschise. Aceasta stimulează performanțele economice și oferă o paletă largă de produse și servicii de cea mai bună calitate la prețuri cât mai competitive. Așadar, îi provoc pe competitorii noștri să fie inventivi, creativi pentru a ne stimula și mai mult.
Au consemnat: Gabriel Badea și Bogdan Buzdugan