Noul standard european pentru protecția infrastructurilor critice – EN 171483-1

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Comitetul de experți intersectorial CEN/TC 434 „Private Security Services” a creat noul standard EN 171483-1 și lucrează la dezvoltarea mai multor standarde sectoriale subsecvente, cum ar fi cele pentru securitatea aviației, securitatea portuară și maritimă sau securitatea în energie.

CEN este una dintre cele trei organizații de standardizare europene (alături de CENELEC și ETSI) care au fost recunoscute de Uniunea Europeană și de EFTA – Asociația Europeană de Liber Schimb ca fiind responsabile pentru dezvoltarea și definirea standardelor la nivel european.

EN 17483-1 este un standard de calitate pentru companiile de securitate care livrează servicii de protecție a infrastructurii critice (CIP), în cadrul căruia se introduc criterii de calitate în organizare, procese, personal și management.

De asemenea sunt prevăzute aspecte importante referitoare la furnizarea serviciilor de securitate pentru infrastructurile critice, cum ar fi:

  • Criterii pe care furnizorul trebuie să le îndeplinească în privința structurii de management, de resurse umane, de securitate și sănătate în muncă, a capacității operaționale și financiare, guvernanta corporativă și securitatea cibernetică;
  • Cerințe referitoare la contracte, incluzând aici răspunderea contractuală, cooperarea cu terțe părți – subcontractori și angajați temporari;
  • Cerințe pentru personal, de exemplu termeni și condiții de angajare, verificări de securitate, recrutarea, selectarea și pregătirea personalului;
  • Alte aspecte legate de serviciul prestat.

Importanța acestui standard ore din faptul că reprezintă fundamentul unui întreg sistem de standarde pentru protecția infrastructurilor critice, din care vor fi dezvoltate mai multe standarde sectoriale specifice. El definește principalele cerințe pentru furnizarea serviciilor de securitate pentru infrastructurile critice și introduce anumite criterii de calitate pentru selectarea furnizorilor.

În același timp, standardul dă posibilitatea clienților să stabilească criterii generale, aplicabile tuturor tipurilor de infrastructuri critice, permițând părților contractante să stabilească specificații clare și detaliate în caietele de sarcini care să determine un răspuns de o calitate înaltă.

Urmărind criteriile stabilite de acest standard, operatorii infrastructurilor critice pot selecta furnizori de calitate și de încredere.

Protecția infrastructurilor critice se bazează pe legislația europeană și/sau pe cea națională și pe evaluările fiecărui operator. Accesibilitatea și funcționarea acestor infrastructuri sunt esențiale pentru societate. În scopul optimizării protecției lor, acest sistem de standarde ghidează operatorii în selecția celui mai bun furnizor posibil pentru serviciile de securitate privată. Standardul este deja disponibil și poate fi achiziționat de la organismul național de standardizare.

 

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns