Reading Time: 16 minutes

Doamne de Exceptie in Industria de Securitate

Paula Niculescu – Guard One

“Cine nu o cunoaște pe Paula, probabil nu face parte din industria de securitate.” Paula Niculescu este una dintre cele mai vechi profesioniste din industria de securitate, începându-și cariera în acest domeniu în anul 1999 . De-a lungul timpului a lucrat pentru companii prestigioase din domeniu. Mai mult decat atat, Paula  a intrat si in randurile antreprenorilor din industria securitatii private fondand si dezvoltand doua companii  in sectorul tehnologiei de profil. Din Ianuarie 2019, Paula s-a alaturat echipei Guard One, unul dintre jucatorii importanti din piața, ca Director Vanzari, rolul sau fiind de a dezvolta compania atat din perspectiva portofoliului de clienți, cat si al portofoliului de produse si servicii.  De-a lungul carierei, Paula a acumulat o experienta extinsa in tehnologiile de securitate, marketing, vanzari si project management, iar rezultatele obtinute sunt o carte de vizita de succes. A contribuit, la cresterea cifrei de afaceri a General Security in fiecare an de activitate, a dezvoltat doua firme proprii in domeniu (Noster Distribution si Noster Solutions). S-a implicat ca business analyst si marketing specialist in dezvoltarea Net Instant, solutie romaneasca destinata monitorizarii sistemelor de detectie a alarmei, si ca business analyst si liaison in integrarea Hikvision in Cavi Share Alert – solutie destinata monitorizarii sistemelor de detectie a efractiei.

Cristina Teodorescu – OMV Petrom

Cristina Teodorescu și-a început cariera in OMV Petrom în ianuarie 2009 în cadrul departamentului Health, Safety, Security, Environment iar apoi, din martie 2013, in cadrul departamentului Securitate & Reziliență, când a preluat rolul de Manager Departament Servicii de Securitate. Recent, Cristina a avut oportunitatea de a implementa un program de prevenire a criminalității si reducere a incidentelor si accidentelor in comunitățile in care OMV Petrom activeaza, în parteneriat cu Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalității din cadrul Politiei Romane. Campania „Împreună pentru o comunitate mai sigură” desfășurata in perioada Aprilie – Iunie 2019 a atins peste 45,000 de elevi si aproape 10,000 de adulți din comunitățile rurale din toata tara. De asemenea, împreună cu reprezentanți din segmentul de afaceri al OMV Petrom, Cristina a implementat un program național destinat Siguranței Rutiere, program care a fost premiat in 2015 la Bruxelles de către Consiliul European pentru Siguranța Transportului (ETSC). Transpus pentru serviciile de securitate, programul a presupus instalarea unor dispozitive de monitorizare in timp real (IVMS – In Vehicle Monitoring System) pe aproximativ 100 de vehicule ale contractorilor serviciilor de securitate, masura care a dus la îmbunătățirea stilului de condus al agenților de pe mașinile de patrulare precum si reducerea numărului de accidente rutiere, asigurarea respectării rutelor de patrulare.

Angelica Crizboi – RPG Security

Înainte de RPG a lucrat la Packard-Bell, apoi în departamentul de vânzări al unei companii multinaționale suedeze. În 1997 când „nu prea existau pe piață multe firme de securitate” a intrat alături de soțul ei, Ștefan, în industria securității private. Este Directorul General al companiei dupa ce a fost pe rand, Director Financiar si chiar administratorul companiei.  Ea este cea care stabileste strategia de dezvoltare a companiei dar in acelasi timp este un “hands-on manager” fiind direct implicata in coordonarea activitatii financiare și comerciale și administreaza relatiile cu majoritatea clientilor si partenerilor importanti. Domna Crizboi acordă o atenție deosebita activitații de monitorizare si intervenție, o componentă consistentă a afacerii sale, de a carui dezvoltare s-a ocupat nemijlocit. In acest sens ea se preocupa permanent de calitatea si pregatirea agenților de intervenție. In acest sens, ea a introdus criterii de selecție foarte stricte si a pus la punct programe de pregatire pentru agenti, sustinute cu instructori din străinatate. In prezent RPG, compania pe care o conduce d-na Crizboi, are peste 6500 de clienți in portofoliu si peste 850 de angajați.

Manageri si Directori de Securitate (in-house)

Categorie Sponsorizata in asociere de:

Petru-Liviu Negoescu – Alpha Bank

Petru Liviu Negoescu are o carieră de peste 20 de ani în domeniul militar, ulterior trecând în domeniul securității bancare unde i s-a oferit prilejul de a înființa și coordona structura de securitate a Alpha Bank Romania SA. Dl. Negoescu este implicat în implementarea proiectului-pilot denumit „Alpha Bank FaceRecon AC”, sistemul de Control Acces, bazat pe recunoașterea facială. Spre deosebire de alte sisteme de control al accesului, FaceRecon AC poate lucra împreună cu o gamă largă de servicii asociate și, în principiu, nu poate fi „păcălit” de către persoanele care doresc să acceseze intrarea într-un spațiu restricționat. De exemplu, mai multe persoane care doresc să acceseze o anumita ușă, nu pot intra dacă una dintre persoane nu are dreptul de acces/trecere.  Petru Liviu Negoescu consideră că pot fi realizate economii importante, cum ar fi  optimizarea alocării resurselor, detectarea fraudelor, realizând și o creștere a competitivității prin aplicații care oferă asistenta tehnică „on screen”. De exemplu, doar eliminarea cardurilor fizice de acces, sau reducerea numărului acestora, se traduce într-o economie de minim 1.500 EUR/an. Economiile totale aduse băncii prin implementarea proiectului FaceRecon AC vor depăși 500.000 euro/an.

Marius Georgescu – OMV Petrom

Marius Georgescu s-a alăturat companiei OMV Petrom in anul 2006, și în 2011 a preluat funcția de Manager de Securitate pentru Diviziile de Rafinare & Marketing și Gaze și Energie. Începând cu anul 2012 conduce Departamentul de Securitate Operațională, cu responsabilități  pentru toate unitățile de afaceri ale companiei în România, dar și pentru rețelele de stații de distribuție carburanți din Moldova, Bulgaria și Serbia. Din 2012 Marius a primit certificarea CPP (Certified Security Professional) acordata de ASIS International. Din anul 2015 a fost activ implicat in implementarea unui concept de „integrare a tehnologiei inovatoare de securitate în activitatea de explorare și producție” cu scopul de a reduce activitățile ilegale. Noul model de operare fiind replicat pentru întreaga divizie de explorare și producție iar costurile pentru serviciile de securitate au scăzut cu peste 4 milioane de euro pentru 2016 și 2017. De curand, Marius Georgescu a inițiat un nou proiect: „Înlocuirea Pazei Umane cu Tehnologia – Replacing Man Guarding with Technology – RMWT” prin care soluțiile tehnice de securitate au fost personalizate pentru fiecare locație, și au inclus: drone, detecție perimetrală, sisteme de detectare a intruziunilor, controlul accesului și CCTV pentru un număr total de 48 de posturi de pază și 66 de echipe de workover.

Gino Laios – Philip Morris International

Gino Laios a început cariera în securitatea privată in urma cu 8 ani, mai întâi în domeniul comercial și apoi în cel operațional, activand in cadrul unor companii multinaționale din domeniu. Gino Laios  a inceput  sa lucreze in cadrul Grupului Philip Morris International din anul 1997,  activitatea derulându-se nu doar în România, ci și în Elveția și în Serbia. După 2015, a activat în mod efectiv în domeniul securității private si protectiei mediului pentru România și Bulgaria. Din 2018, este Manager de Securitate al Grupului Philip Morris International pentru Uniunea Europeană. In aceasta calitate, Gino Laios a fost managerul de proiect pentru crearea unui singur centru operațional de securitate pentru toată Uniunea Europeană, proiect al cărui obiectiv final era organizarea funcției de securitate sub un singur departament – Global Corporate Security. Sarcina principala în calitate de conducător al acestui centru și manager de proiect era să dezvolte o structură operațională care să integreze cele 28 de echipe de securitate (din toate țările Uniunii Europene), să unifice procedurile, să dezvolte profilul profesional al membrilor echipei, să dezvolte echipe transnaționale, să creeze linii de colaborare și susținere a celorlalte funcții beneficiare pe plan intern si extern. Astfel Gino Laios a reușit o reducere cu 20% a efectivelor dedicate securității, în toate cele 28 de țări.  Economiile de scală în privința costurilor pentru primul an operațional se situează la 10% față de anul 2018. În cel de-al doilea an operațional, se estimează economii suplimentare de încă 10% față de primele 12 luni.

Manageri si Directori de Securitate (companii de securitate)

Adrian Gavrila – Civitas PSG

Adrian Gavrilă are o experienta de 9 ani in domeniul serviciilor de Securitate privata si 23 ani in domeniul militar. Din 2012, Adrian Gavrila indeplineste functia de Inspector Securitate in cadrul  SC CIVITAS PSG SA, activitatea sa presupunand  organizarea si planificarea operațiilot de securitate in cadrul obiectivelor unui important operator din industria petroliera. Un proiect de succes implementat de Adrian Gavrila  este asigurarea patrulării și supravegherii video cu ajutorul aeronavelor fara pilot (dronelor). Adrian Gavrila considera ca utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot au adus beneficii substanțiale. Supravegherea video a devenit vitală în contextul reducerii costurilor cu serviciile de pază cu peste 80% in zona de operare (un numar de 80 agenți de securitate care patrulau pedestru a fost inlocuit cu 4 agenți, un autoturism 4×4 si o drona), și foarte eficientă în ceea ce priveste protejarea infrastructurii critice a OMV Petrom, incidentele de securitate scazand cu peste 50%.

Angelica Crizboi – RPG Security

Înainte de RPG a lucrat la Packard-Bell, apoi în departamentul de vânzări al unei companii multinaționale suedeze. În 1997 când „nu prea existau pe piață multe firme de securitate” a intrat alături de soțul ei, Ștefan, în industria securității private. Este Directorul General al companiei dupa ce a fost pe rand, Director Financiar si chiar administratorul companiei.  Ea este cea care stabileste strategia de dezvoltare a companiei dar in acelasi timp este un “hands-on manager” fiind direct implicata in coordonarea activitatii financiare și comerciale și administreaza relatiile cu majoritatea clientilor si partenerilor importanti. Domna Crizboi acordă o atenție deosebita activitații de monitorizare si intervenție, o componentă consistentă a afacerii sale, de a carui dezvoltare s-a ocupat nemijlocit. In acest sens ea se preocupa permanent de calitatea si pregatirea agenților de intervenție. In acest sens, ea a introdus criterii de selecție foarte stricte si a pus la punct programe de pregatire pentru agenti, sustinute cu instructori din străinatate. In prezent RPG, compania pe care o conduce d-na Crizboi, are peste 6500 de clienți in portofoliu si peste 850 de angajați.

Florin Stoicescu – Guard One

In prezent, Florin Stoicescu conduce unul din cele mai mari dispozitive de securitate ale companiei Guard One, dedicat unui client din domeniu retail online. El are in subordine peste 250 de agenți de securitate, 40 de pompieri, 10 analiști video, 8 dispeceri video. Sistemul beneficiaza de serviciile complementare ale Guard One, adica mentenanța sisteme tehnice de securitate, dispecerat alarmare si 20 de echipe de intervenție rapida. In afara atributiilor sale directe in legatura cu coordonarea structurii de securitate, dl. Stoicescu are si misiunea de a crea o cultura de securitate in randul angajatilor beneficiarului cu care colaboreaza in mod activ. Obiectivul sau de baza este insa  să a presteze un serviciu de cea mai buna calitate și să reducă pierderile rezultate din incidente de securitate. Florin Stoicescu a proiectat dispozitivul de securitate  pentru beneficiarul său, sub forma a trei cercuri concentrice sau trei niveluri de securitate, ținând cont de mai multi factori: impenetrabilitate, control, transparența (față de beneficiar), flexibilitate, optimizare costuri. Astfel, beneficiarul are acces online si poate verifica in orice moment componența dispozitivului de paza si primeste in timp real informatii despre evenimentele si actiunile desfasurate. Prin folosirea softului de analiza video si a sistemului Videofid, pe langa cresterea nivelului de securitate, a fost posibila si reducerea dispozitivelor de paza cu 10 posturi, ceea ce inseamna o reducere anuala a costurilor de 440.000 Euro. De asemenea, cu ajutorul dispecerilor si al agentilor de securitate au fost urmarite si respectarea normelor de protectie a muncii, a regulilor de circulatie în interiorul depozitului si a procedurilor de manevrare a produselor, ceea ce a dus la evitarea accidentelor de munca si a deteriorarii produselor in interiorul depozitelor. Un exemplu al eficacitatii noului concept de securitate implementat este recenta demantelare a unei retele infractionale constituite din angajati ai beneficiarului, care in fiecare luna reuseau sa fure produse din depozite in valoare de 10.000 euro, lunar.

Instalatori si Integratori Sisteme de Securitate

Ultravision Consult

UltraVision a proiectat si implementat un sistem integrat de securitate pentru obiective de dimensiuni diferite, distribuite in teritoriu, având topologie diferită precum instalații industriale, clădiri administrative proprii și închiriate, spatii verzi, câmpuri și păduri. Pentru acest lucru, UltraVision a analizat specificul fiecărui obiectiv in parte si a ales o serie de soluții de securitate moderne, eficiente, gestionabile de la distanta prin utilizarea unei platforme software. Proiectul utilizeaza, intre altele, camere video fixe, prevăzute cu aplicații de analiza video de imagine, pentru detectarea intruziunilor, a comportamentelor anormale, recunoaștere de numere de înmatriculare si înregistrare Edge (failover), camere video mobile pentru analiza incidentelor, cu poziționare manuala sau automata si înregistrare Edge (failover). Totodata sistemul de control al accesului este foarte versatil, capabil sa gestioneze mai multe tipuri de credențiale simultan, (card, cod QR, smartphone, număr înmatriculare) sau senzori IOT pentru monitorizare parametri tehnici (alimentare cu energie primară și de rezervă, comunicații, temperatura, inundație, umiditate). Întregul sistem a fost completat de o soluție web pentru digitalizarea procesului de aprobare a solicitărilor de acces in locațiile prevăzute cu sisteme de securitate. Folosirea soluției Ultravision Consult aduce beneficii financiare prin reducerea costurilor pentru plata posturilor de paza.  Apeland la Ultravision Consult, incepand cu anul 2016, beneficiarul a dispus masuri de eficientizare prin reducerea numărului de posturi de paza, ajungand in 2018 de la 100 la 63 de posturi.

Metrici

Metrici este un brand romanesc dezvoltat de Intensiva United, companie cu o experienta de peste 8 ani pe piața solutiilor software de analiza video. Dezvoltarile recente din domeniul inteligenței artificiale au permis crearea de noi soluții, cea mai importanta fiind recunosterea oricarui obiect intr-un flux video, cu aplicabilitate imediata mai ales pe zona de securitate: pot fi recunoscute persoane care umbla cu un rucsac in spate si genereaza alarme pentru acestea sau se pot genera alarme atunci cand un bagaj este abandonat, poate urmari pachete intr-o fabrica sau sloiuri de gheata pe un râu sau butelii de gaz intr-un mediu ce prezintă risc la explozii. Solutia Metrici știe exact și cate  masini sunt in cadru (chiar daca nu ocupa un loc de parcare) și știe și din ce categorie de vehicul face  parte fiecare putând ajuta la gestionarea traficului si la comandarea de display-uri sau semafoare in situatii prestabilitate, un pas spre solutiile de tip smart-city. In fapt, Metrici poate monitoriza mai multe camere video, fiecareia fiindu-i dedicat un motor de detecție. Ele lucreaza independent dar pot fi si grupate pentru generarea unor alarme, de exemplu, cand mai multe conditii sunt indeplinite. Aceeasi camera poate fi folosită in scopuri multiple, in sensul că poate da alerte pentru masini, oameni sau animale. O caracteristică si un patent Metrici il constituie “Unified trigger”. Prin aceasta, evenimente care nu sunt produse in mod obligatoriu simultan, pot fi legate printr-un șir logic si pot fi interconectate in baza de date.

Instant Com – Inomar Cluster

Soluția InstantCom permite rezolvarea problemelor de coordonare si sincronizare a actiunilor diferitilor operatori de servicii destinate sigurantei si securitatii cetateanului. Soluția raspunde nevoilor de coordonare intre agentiile publice si operatorii privați, atat in cazul unor evenimente critice cat si in cursul derularii activitatilor operationale normale (meciuri, concerte, mitinguri etc.), in care este necesara coordonarea serviciilor de urgență publice sau private. In 2016, atenția s-a concentrat pe solutia de intercomunicare intre comunicatiile mission-critical si non-mission critical, adica intre unitati ale politiei nationale si operatori privati de servicii de urgenta. O asemenea solutie a functionat intr-un proiect pilot la Constanța, sincronizand poliția locala, regia locala de transport in comun si politia nationala. Solutia a vizat doua probleme critice: congestiile de trafic in sezonul estival si furturile din buzunare sau vandalismul in autobuzele regiei. Proiectul a  a fost implementat cu succes și in Medgidia, Mangalia si Ovidiu. InstantCom reduce costurile operationale cu o medie de 15%, in special la nivelul organizatiilor care utilizeaza un sistem de comunicații radio, crescand eficienta echipelor de teren cu min 30%, datorita posibilitatilor de localizare instanta si capabilitatilor de alerta si monitorizare prin functiile Geofencing si Night Watch. In 2016, soluția InstantCom a fost premiata la Gala Smart City Industries a CCR la sectiunea Smart Mobility.

Agenti de Securitate

Alain Dragomir – RPG Security

Angajat in cadrul RPG din anul 2009, Alain Dragomir a debutat ca dispecer in cadrul unui obiectiv de tip retail, unde a activat timp de 3 ani, fiind apoi avansat sef de tură. Fiind un tip deosebit de responsabil, Alain a petrecut o mare parte din timpul său liber tot in obiectiv, mergând ca un simplu client, identificand vulnerabilitați, observand puncte critice neacoperite video, ințelegand fluxuri si procese, memorand pozitiile obiectelor de valoare. L-a abordat pe managerul magazinului si i-a propus modificarea sau actualizarea unor proceduri, explicandu-i și  motivele ce stau la baza propunerilor sale. De asemenea, a identificat și vulnerabilitati in privinta procedurii de retur de care unii se foloseau in scopuri frauduloase. Din ianuarie 2018, domnul Dragomir a fost alocat unui nou obiectiv strategic pentru companie, unde a indeplinit de asemenea funcția de sef de tura dar si de locțiitor de sef de obiectiv. Cea mai mare provocare a noului post a fost  diversitatea problemelor intampinate: pe langa zona de retail au apărut o zona de food  dar si un loc de joaca pentru copii, ambele cu probleme specifice de securitate. Astfel a descoperit că în noua poziție trebuie sa-si extindă si sa-si perfectioneze si abilitatile de customer services, fiind de cele mai multe ori prima interfata intre magazin si client. A ajuns sa gestioneze cu succes toate situatiile de criză din magazin. Cele mai notabile situații fiind  gasirea a trei copii pierduți in magazin precum și acordarea primului ajutor atunci cand au existat urgente medicale. De asemenea  a gasit si înapoiat atat o poșeta cu bunuri si bani cât si doua telefoane mobile de ultima generație.

Ionut Manole – Civitas PSG

Ionuț Manole are 24 de ani și lucrează în industria securității private de la 18 ani iar din februarie 2018 lucrează în cadrul societatii Civitas. De când a început activitatea ca agent de securitate, Ionuț a lucrat doar în retail și și-a dezvoltat abilitați deosebite in recunoasterea si depistarea persoanelor care intra in magazine cu intenția sa fure. El spune ca, de regula, aceștia pot fi recunoscuti in momentul cand, chiar de la intrare, caută să localizeze agenții de securitate și camerele de supraveghere. In astfel de situatii, Ionuț are o atitudine proactivă, fiind atent la comportamentul suspecților și la eventualele modificări in aparența lor exterioara, pe parcursul vizitei în magazin. El urmarește, de exemplu numărul produselor luate de pe raft pentru a intra în cabina de probă și numărul celor care sunt puse înapoi pe raft. O alta metodă de furt cunoscuta de Ionuț, constă în scoaterea alarmelor în cabina de probă și ascunderea articolelor sub haine sau ascunderea pur și simplu a articolelor de îmbrăcăminte într-o sacoșă specială, învelită pe interior cu folie de aluminiu care ecranează senzorii. Datorită experienței și rezultatelor sale, Ionuț este implicat și în instruirea noilor colegi. În 2019, Ionuț a intervenit in peste 50 de cazuri de furt cu infractori prinși la care a fost chemată poliția, pe lângă alte 30 de cazuri de furturi minore. Valoarea totală a bunurilor recuperate prin acțiunile sale depășește suma de 25.000 lei, doar in acest an.

Dumitru Olteanu – AEK Security

Dumitru Olteanu are 59 de ani și lucrează ca agent de securitate de circa 8 ani. De atunci, face o navetă de 88 de kilometri pentru a veni la serviciu în cadrul unui hipermarket din zona de nord a Bucureștiului. Dumitru Olteanu este considerat unul dintre cei mai buni agenți din echipă și lucrează pe linia caselor de marcaj, un post deosebit de dificil. Pe 12 septembrie a.c., Dumitru Olteanu a ieșit în pauza, îndreptându-se către unul dintre culoarele de evacuare ale centrului comercial. Acolo a găsit un cărucior abandonat și în el un plic, pe care era marcat cuvântul „euro”. Plicul era semitransparent și se putea întrezări în interior o sumă importantă de bani. Dumitru Olteanu a luat plicul si l-a predat șefului de obiectiv. Pentru că nimeni nu a revendicat plicul respectiv, șeful de obiectiv a luat legătura cu poliția și a predat plicul sigilat, așa cum a fost găsit.  Suma găsită era de 33.500 euro și s-a dovedit că aparținea uneia dintre băncile mari din România. Suma reprezenta salariul pe cinci ani al agentului de securitate și totuși acesta nu fost nici un moment tentat să și-o însușească.

Consultanti de Securitate - Evaluatori de Risc la Securitate Fizica

Ionel Bogatu – BVB Risk Solutions

In cei cinci ani de experienta privind evaluarea riscurilor la securitatea fizica, Ionel Bogatu a contribuit la asigurarea unor masuri de securitate complexe pentru obiective din domenii de activitate diverse. Un proiect de succes implementat de Ionel Bogatu a fost cel dedicat unui obiectiv din domeniul extracției carbunelui superior. Dupa ce a evaluat si analizat sistematic  riscurile la care era expus, Ionel Bogatu a conceput o noua abordare privind securitatea obiectivului, in care masurile organizationale si introducerea de tehnologii moderne de securitate au avut cea mai mare pondere. Solutiile propuse de Ionel Bogatu au vizat introducerea de noi proceduri de securitate, instalarea de protectii mecanofizice și sisteme de supraveghere, detecție si alarmare. De asemenea,  a fost reconfigurat dispozitivul de paza, agenții fiind dotati cu mijloace moderne dar și cu armament. Această nouă abordare a dus in termen scurt, la diminuarea semnificativă a furturilor și, in general, a incidentelor de securitate.

Dan Grigore – DG Security

Dan Grigore are o vasta experienta in securitatea privata. A parcurs toate treptele unei cariere de succes, care a culminat in anul 2017 cu câstigarea unui trofeu OSPA la categoria manageri de securitate.  Și-a inceput activitatea de evaluator de risc in anul 2015. Proiectul sau de succes se refera la o  benzinarie amplasata intr-o zona cu trafic deosebit de intens, aflat intr-o curba periculoasa. În afara riscurilor de securitate, Dan a identificat și un alt risc care putea genera pierderi de vieți omenești: un rezervor de GPL, cu capacitatea de 10.000 litri, era amplasat foarte aproape de curba intens circulata. El a apreciat ca  fiinf extrem de mare riscul unui accident rutier care sa implice si rezervorul de gaz, cu atât mai probabil in condiții meteo nefavorabile. Un astfel de accident ar putea avea consecinte catastrofale. Dupa predarea evaluării de risc, managementul companiei a decis să nu-și asume nici un risc și astfel s-a renunțat la vanzarile de GPL din acea statie in favoarea sigurantei si securității.

Nicolae Molnar – PGC Security Expert

Nicolae Molnar este unul dintre cei mai experimentati evaluatori de risc. Performantele sale deosebite in acest domeniu au fost deja confirmate de un premiu OSPA obtinut in anul 2017. La aceasta ediție a premiilor, dl. Molnar a prezentat un proiect despre evaluarea de risc efectuata pentru un lanț de 48 de magazine de produse cosmetice. Magazinele aveau pierderi anuale, rezultate din furturi, care se ridicau la 10% din cifra vânzarilor anuale. Dupa efectuarea analizei, dl. Molnar a propus o serie de masuri de securizare, a caror validitate a fost confirmată in cadrul unui proiect pilot care a durat timp de 6 luni. Solutiile propuse au imbinat intr-o manieră eficientă masuri organizatorice si masuri de securitate fizică. De asemenea, in solutiile propuse de dl. Molnar, tehnologia de securitate avansată, in special in domeniul supravegherii video, a jucat un rol important. Ca urmare, in cadrul proiectului pilot, pierderile rezultate in urma unor incidente de securitate s-au redus in mod spectaculos cu peste 80%, determinandu-i pe proprietarii  sa extinda proiectul la intregul lanț de magazine.

Cyber Security

Cyber Byte

Antivirusul CyberByte pentru Mac OSX și iPhone este o soluție completă de cyber-security pentru utilizatorii produselor firmei Apple și a fost lansat în urmă cu ceva mai mult de un an. Produsul are deja peste 850.000 de utilizatori activi, fiind antivirusul cu cea mai rapidă creștere de pe AppStore, cu peste 17.000 de utilizatori noi în fiecare lună. Produsul CyberByte este în top 3, din punct de vedere al vânzărilor globale pe AppStore, și a primit numeroase premii de la organizații de profil din întreaga lume. Aplicația are două motoare pentru scanare rapidă și o rată foarte mare de detecție a surselor de malware și a virușilor, care se menține în mod constant peste 97%. Este singurul antivirus de pe AppStore care are integrată o aplicație iPhone Companion de blocare a apelurilor de tip spam și Cyber Security News.

Centrul de Excelenta in Securitate Cibernetica Maritima (BSMCyberCoE)

În cadrul Centrul de Excelență în Securitate Cibernetică Maritimă (BSMCyberCoE) au fost dezvoltate mai multe soluții proprii care să satisfacă nevoile specifice infrastructurilor critice relaționate industriei maritime, dintre care pot fi amintite Simulatorul de Securitate Cibernetică Maritimă (CySiMAR), Platforma Cyber Range (VRCyberEDU) și de asemenea a fost dezvoltată soluția unui agregator masiv de cunoștințe (Large Scale Knowledgebase Aggregator) www.maritimecybersecurity.center. Acesta a depășit în luna septembrie 2019 ținta de 300.000 de articole în domeniile cybersecurity, general defense, computer science, maritime affairs, energy resilience, hybrid warfare, IoT, general hacking, communication & network technologies. Acesta resursă informațională este destinată utilizării ca instrument educațional în cadrul cursurilor de securitate cibernetică avansată precum și, în egală măsură, ca resursă OSINT, ca rezultat al procesului de colectare de informații relevante din surse disponibile în spațiul public (surse deschise) și prelucrarea lor automată (AI) în forma de produse finale finite. Acestea sunt destinate specialiștilor în securitate cibernetică, ca sprijin în procesul decizional și de intervenție. Sistemul de analiză integrat la nivelul portalului permite analize complexe combinate, de la analizele de tip euristic și classical data mining până la instrumente inteligente bazate pe colecții de competențe și interpretări AI de tip human like assistance. Beneficiarii direcți ai platformei sunt specialiștii în securitate cibernetică din mediul educațional, actorii economici din mediul de business și instituțiile specializate ale statului (CERT.RO, CyberInt etc.).

Nextgen Software – CyberQuest

Compania Nextgen Software furnizează prin CyberQuest™ functionalități noi în zona de analiză și corelare date, raportare si audit pentru asigurarea conformitățății cu GDPR și standarde specifice de industrie. CyberQuest™ este o platformă pentru analiza și securitatea datelor, dezvoltată pe două principii esențiale: agilitate și scalabilitate. Specialiștii care utilizează CyberQuest™ pot avea în orice moment o imagine de ansamblu asupra incidentelor survenite în infrastructura de date a companiei și pot acționa rapid. În prezent, CyberQuest™ este utilizat de companii din sectorul telecom, financiar-bancar, energetic, public și diverse industrii. Echipa de dezvoltatori CyberQuest™ a pornit de la premisa că pentru fiecare infrastructură IT există nenumărate tipuri de amenințări interne sau externe, menite să testeze integritatea sistemelor de securitate existente. De exemplu, una dintre nevoile stringente identificate la un client a fost asigurarea unei platforme de analiză customizată pe specificul și caracteristicile infrastructurii de date client, capabilă să asigure un nivel ridicat de performanță și un grad de utilizare prietenos, printr-o interfață ușor de administrat și flexibilă. Pentru a veni în întâmpinarea acestor cerințe complexe, a fost propusă alternativa utilizării soluției CyberQuest™ în sistem SaaS (Software as a Service) – ceea ce înseamnă acces la gama de capabilități tehnice și variabile de implementare a serviciului direct în cloud. Pentru acest tip de implementare (SaaS) în mediul companiei-client, se iau în considerare doar agenții de colectare care transmit datele analizate către platforma de cloud. Prin capacitățile avansate de colectare ale CyberQuest™ și prin simplitatea și robustețea acestor agenți, au fost colectate foarte ușor și sigur date din toate subrețelele companiei-client. Astfel, oferim echipelor IT interne o interfață unică de acces pentru management, vizualizare, alertare și raportare, permanent, ori de câte ori este nevoie.