Reading Time: 8 minutes

ANSSI – Cyber Security – Nevoie sau Trend?

TOMA CIMPEANU – Presedinte ANSSI

În ultimii 17 ani a ocupat poziții de conducere în instituții publice și companii private – Secretar de Stat în Ministerul pentru Societatea Informațională, Președinte al Societății Naționale de Radiocomunicații, Membru al Board-ului TAROM și Informatica Feroviară, Director de Dezvoltare al grupului SCOP Computers, eSign România și TotalSoft. De asemenea, a fost reprezentantul României și Membru al Board-ului ENISA, Președinte al Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale și Vicepreședinte al Centrului Național „România Digitală”. Și-a legat numele de strategia eRomania, sistemul national eLicitatie, proiectul Ro-Net, Ghiseul.ro și Punctul de Contact Unic al României. Toma Cîmpeanu a activat în domeniul academic la Universitatea din Craiova și a condus operațiunile Institutului de Management și Dezvoltare Durabilă, singura organizație românească care a coordonat la nivel global un grup de lucru al ONU. Din 2015, Toma Cîmpeanu este CEO al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice.

 

 

 

 

 

 

Manuela Catrina – Secretar de Stat MCSI

Doamna Maria Manuela Catrina are un background academic in domeniul matematica si ciberneticii dar si in domeniul securitatii. Si-a inceput cariera in administratia publica in anul 2000 cand a devenit consilier la cabinetul primului ministru. In anul 2017 a fost numita in functia de secretar de stat la  Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. In aceasta calitate are un rol deosebit in procesul de pregatire al preluarii de catre Romania a presedentiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019. De asemenea domnia sa este implicata proiecte si grupuri de lucru la nivel guvernamental in domenii specializate precum cybersecurity, inteligenta artificiala, robotica, asigurarea rezilientei infrastructurilor nationale de comunicatii si IT. Doamna Maria Manuela Catrina reprezinta Romania in Consiliul pentru Transport, Telecomunicatii si Energie. De asemenea a fost deputat in Parlamentul Romaniei si a condus Institutul Social European “Ovidiu Sincai”

 

 

 

 

Anton Rog – Director General – Centrul National Cyberint

 

Cyberint este structura nationala insarcinata cu descoperirea, prevenirea si contracararea amenintarilor cibernetice la adresa infrastructurilor si structurilor critice pentru securitatea nationala a Romaniei.

Domnul Anton Rog este un reputat specialist in domeniul cybersecurity detinand in trecut numeroase pozitii de decizie in proiecte de dezvoltare de sisteme informatice si solutii software. De asemenea dl. Rog este activ in spatiul academic fiind profesor asociat al DRESMARA Brasov.

 

 

 

 

 

 

Nelu Munteanu – Director Tehnic – Centrul National de Raspuns la Incindente Cibernetice CERT-RO

CERT-RO este o instituție publică aflată în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională.

Activitatea CERT-RO vizează prevenirea, analiza, identificarea și reacția la incidente de securitate cibernetică. Totodată CERT-RO este punct național de contact cu alte structuri de tip CERT/CSIRT naționale ori internaționale din mediul public sau privat.

 

Cristian GAVA – Coordonator Comunicare Strategica – ANSSI

Mihai Gradinaru – Director – SOFTRUST

Cu o indelungata cariera  de peste 25 de ani,  Dl. Mihai Daniel Gradinaru este un foarte experimentat specialist de inalt nivel in domeniul securitatii private. A condus numeroase proiecte si  programe  de securizare dedicate in special protectiei infrastructurilor critice din sectoare importante precum apararare, energia nucleara, transport public, sectorul bancar si multe altele. Fiind o persoane inovativa prin excelenta, Dl. Mihai Gradinaru este un entuziast al noilor tehnologii inclusiv in domeniul cibernetic, un pionier in domeniul dezvoltarii si implementarii  unor noi si foarte avansate solutii de securitate.

PSS – Securitate Privata: Inovatie si Legislatie in Securitatea Privata

Bogdan Sovar – Patronatul Serviciilor de Securitate – Presedinte

Bogdan Sovar

col. dr. Cristian Mihai – Jandarmeria Romana

gen.(ret.) Anton Gagiu – Patronatul Serviciilor de Securitate

Ene Petre – Consilier, Camera Deputatilor

Teme in dezbatere:

Inovatia tehnologica transforma serviciile de securitate. Servicii de tip Uber ocupa deja un segment important pe piata serviciilor de monitorizare si interventie. In contextul transformarii digitale, in fiecare zi apar noi abordari inovative in realizarea si furnizarea serviciilor de securitate care nu tin seama sau forteaza constrangerile legislative. Cum ar trebui sa reactioneze sectorul securitatii private la astfel de provocari in plan concurential? Dar autoritatea de reglementare?! Este nevoie de un plus de reglementare sau mai degraba de o noua legislatie mai flexibila care sa acomodeze mai usor prgresul tehnologic si inovatia manageriala.

Situatia serviciilor de paza din Romania este deplorabila. Munca la negru, salarii mici la nivelul salariului minim pe economie, program prelungit, conditii de munca dificile, concurenta neloiala bazata pe preturi de ruinare, evaziune fiscala. Pe de alta parte Romania area una dintre cele mai severe legislatii de securitate din Uniunea Europeana. Cum se poate explica acest paradox?

Ce ar trebui imbunatatit? Legislatia sau modul cum este aplicata si impusa legea?

Instituirea unei noi autoritati de reglementare a securitatii private ar putea fi o solutie? Ce model sa urmam? Politia, Jandarmeria sau o autoritate independenta pe model european? Avantaje si Dezavantaje.

Pot juca organizatiile patronale un rol in auto-reglementarea sectorului securitatii private?

In multe tari ale Uniunii Europene (Suedia, Olanda, Marea Britanie) securitatea privata preia de la politie o parte din functiile publice ale acesteia (patrulare spatii publice, paza centre de azil). In Romania noi entitati de paza constituite pe langa institutii publice (primarii) finantate cu bani publice intra pe segmentul de piata pe care de regula operau firme de paza privata. Ce ar putea sta la baza acestei contradictii?!

Tehnologia de Securitate: Nivelul Urmator

 STELIAN ARION – Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate

 

Experienţa sa de peste 25 de ani in domeniu include perioade de activitate in cadrul Institutului pentru Tehnologii Avansate şi al regiei autonome Rasirom. Este înscris în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică.

Stelian este absolvent de studii universitare în electronică şi telecomunicaţii şi management şi specializări în proiectarea sistemelor de securitate, evaluarea riscului de securitate fizică, auditarea sistemelor de management al securităţii informaţiei, management de proiect.

Are o susţinută activitate în domeniul asociaţiilor profesionale de profil, fiind vicepreşedinte al ARTS, vicepreşedinte al ANERSF, membru in ARPIC şi in Consiliul Director al Federatiei Serviciilor de Securitate, precum şi în domeniul standardizării, ca preşedinte al Comitetelor tehnice ale ASRO: ‘Sisteme de alarma’ şi ‘Securitatea informaţiei’. Stelian este activ în domeniul formării profesionale ca lector în cadrul ARTS şi IBR.

Dl. Arion este membru in juriul OSPA Romania.

Bogdan Gavril – Axis Communications

Cristian Gabinat – Avitech

Oszkar Bara Laszlo – APTUS Software

 

ASIS – Managementul Securitatii – Noi Provocari

ALEXANDRU COSTACHI – Vicepresedinte ASIS International – Chapter Romania

Dl. Costachi a absolvit Academia Navala Constanta si are si o licenta in Drept. Dupa o lunga cariera militara in care a ocupat functii de comanda inclusiv in cadrul unor misiuni de lupta in teatrele de operatii externe, Dl. Costachi a decis sa inceapa si o a doua cariera in securitatea privata. Pentru ca a inteles complexitatea noului domeniu Dl. Alexandru Costachi a inceput prin a acumula o solida pregatire profesionala in domeniul securitatii private. In acest sens a ales sa urmeze cursurile Institutului de Securitate din Marea Britanie obtinand titlul de Manager de Securitate Diplomat. Apoi a continuat sa-si largeasca competentele profesionale urmand specializari in domeniul evaluarilor de risc la securitate fizica si al securitatii facilitatilor portuare. Dl. Alexandru Costachi este membru in „The Security Institute” Este consultant de securitate si fondator al grupului „Securitate in Romania”. Ca si confirmare a bunei reputatii profesionale de care se bucura, dl. Costachi a fost ales VICEPRESEDINTE al ASIS International – Chapter Romania.

 

 

 

 

Vasilica Istrate – ASIS International – Chapter Romania – Secretar

Domnul Vasilică Istrate este manager de securitate la o companie multinațională și deține funcția de secretar al Chapter-ului ASIS 277 România.

Dl. Istrate are peste 30 de ani experiență în domeniul militar și al securității private, activând în cadrul Ministerului Apărării Naționale până în anul 2008. A îndeplinit funcții de ofițer de stat major la Statul Major al Forțelor Navale și la Statul Major General, coordonând implementarea și operarea unor sisteme fizice de Securitate. A participat la planificarea măsurilor de securitate pentru evenimente importante, precum summit-ul NATO organizat la București în 2007. Din anul 2008, activează ca manager de securitate în domeniul privat.

Dl. Istrate deține un master în “Securitate comunitară și terorism” și este licențiat al Academiei Forțelor Terestre (managementul organizației).

Dl. Istrate face parte din Juriul OSPA Romania.

Dl. Istrate este certificat ca manager de securitate și evaluator de risc la securitate fizică. În anul 2014 a urmat un program de pregătire la ARC Training (UK), în urma căruia a obținut cea mai cunoscută calificare în managementul securității la nivel mondial – ASIS Certified Protection Professional (CPP)

Dan Avram – Siemens

După mai mulți ani în sectorul guvernamental, in zona de investigații și analiză a securității economice, a trecut în domeniul securitatii private corporative.

Aici, timp de 10 ani a fost manager de securitate cu responsabilitati la nivel national pentru unele companii multinaționale cu operațiuni de vânzare, producție si logistică în România (BricoDépôt, Danone, Bunge).

In prezent, este Manager de Securitate Regional in cadrul Siemens AG (companie specializata in tehnologii inovative), fiind responsabil pentru Romania si tarile din Regiunea Adriatica.

In 2017, a obtinut Certificarea in Management de Securitate (CSMP), acordata de International Security Management Institute din Marea Britanie. Este membru al ASIS din 2012.

Alessandro Martello – CEO – North Star Security Group

Absolvent al Ashworth University, Alessandro are o experienta de necontestat: militar in detasamentele de operatii speciale, director specializat in operatii speciale de risc international, consultant de risc al unor proiecte de anvergura internationala si CEO al firmei North Star Security Group.

 

 

 

 

 

Ionel Popa – Managing Partner – WindOne Solutions

In cei aproximativ 20 de ani de experienta, Ionel a fost implicat in multiple proiecte locale si globale in zona securitatii. Si-a inceput cariera in Philip Morris Romania, a participat la intrarea companiei Kaufland pe piata romaneasca si a facut parte din echipa ce a deschis, operat si inchis fabrica Nokia de la Jucu. De asemenea, Ionel a condus securitatea logistica a companiei Nokia in EMEA si, ulterior, securitatea fabricilor Microsoft la nivel global. Ionel este co-fondator/Directorul General al firmei WindOne si Ambasador TAPA PSR in Romania.

ANERSF

Evaluarea de Risc pe Intelesul tuturor

AUREL CATRINOIU – Presedinte – ANERSF

 

Stelian Arion – Vicepresedinte – ARTS

Teodor Stanca – Director – COMTEH

Viorel Petcu – Director – ONEST Solutions

Asociatia Nationala a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica

Evaluarea de Risc pe Intelesul Tuturor!

Teme in discutie si Intrebari:

Este evaluarea de risc doar un exercitiu birocratic si o povara pentru mediul privat sau chiar are o valoare practica si in ce consta aceasta?

Se impune o modificare a cadrului legal al evaluarilor de Risc? Este justificata o initativa legislativa de abrogarea obligatiei efectuarii analizei de risc pentru societatile din  mediul privat?

Ce ar trebui facut pentru ca opinia sa inteleaga importanta unor masuri preventive si pregatitoare pentru contracararea riscurilor la securitatea fizica?