Ionuț Manole – un “meșter” al industriei de securitate

Reading Time: 3 minutes

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Domnul Manole este unul dintre cei mai titrați profesioniști din industria de securitate, de profesie jurist, absolvent al Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Drept, Arma Poliție Judiciară, promoția 1997. După o carieră de 5 ani ca ofițer de politie în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (Iulie 1997 – Septembrie 2002) și-a continuat cariera în cadrul industriei de securitate privată, mai întâi ca manager național securitate în cadrul Danone Producție și Distribuție Produse Alimentare SRL (Septembrie 2002 – Decembrie 2008), apoi ca manager național securitate în cadrul Ursus Breweries SA (Ianuarie 2008 – Aprilie 2015). Din Aprilie 2015 până în prezent ocupă funcția de director general în cadrul SMS Security Invent, o companie specializată în consultanță, analiză de risc, management de proiecte de securitate fizică.

Domnul Manole a studiat și a obținut numeroase calificări și certificări naționale și internaționale în domeniul securității fizice dintre care amintim: Evaluator de risc la securitate fizică (COR 242115); Tehnician sistem de securitate (COR 352130), Manager Managementul Riscului (COR 325708); Manager Securitate (COR 121306), CPP (Certified Protection Professional) acordat de ASIS International Licența nr. 15804, Security Management Certificate acordat de The Security Institute. În cazul certificării acordate de către The Security Institute a fost unul dintre cei doi absolvenți, dintr-o promoție de 55 de specialiști, care a reușit să ia examenul și să obțină diploma de absolvire. Ceilalți 53 de cursanți au picat la acest examen.

S-a implicat din plin în crearea ASIS Chapter Romania, una dintre cele mai puternice filiale ale ASIS International din Europa de Est, cea mai prestigioasă asociație a profesioniștilor din industria securității la nivel mondial și rămâne în continuare unul dintre membrii cei mai activi.

Este de asemenea membru fondator al Asociației Naționale a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică (ANERSF).

Vocea Securității Private (VSP): Ați participat pentru a doua oară la OSPA România și de data asta ați câștigat. Cum v-ați simțit când ați aflat?

Ionuț Manole: Am fost emoționat și totodată încântat de decizia juriului. În acest context premiul vine ca o recunoaștere a contribuției mele la dezvoltarea industriei de securitate din România.   

VSP: Ce a însemnat pentru dumneavoastră acordarea acestui premiu de excelență în domeniul securității private?

Ionuț Manole: Câștigarea premiului înseamnă pentru mine, în primul rând recunoașterea aptitudinilor și a calităților mele de către profesioniștii din domeniu. Este un indiciu că realizările mele de până acum au fost la cele mai înalte standarde profesionale, că mă aflu pe drumul cel bun și că este important să continui în această direcție.

VSP: S-a schimbat ceva în viața dumneavoastră profesională după ce ați devenit laureat OSPA România?

Ionuț Manole: Deși nu a trecut mult timp de la obținerea premiului astfel încât să pot observa schimbări majore, am sesizat un interes crescut din partea omologilor mei din industria de securitate, care au fost interesați de proiectul cu care am câștigat, de detaliile de implementare și de beneficiile generate de acesta.

Pentru mine câștigarea premiului a întărit și a îmbunătățit legătura cu comunitatea profesională din care deja făceam parte și a sporit schimbul de experiențe și cunoștințe cu colegii mei de breaslă.    

VSP: Sunteți unul dintre cei mai cunoscuți consultanți de securitate din țara noastră și ați lucrat cu multe companii mari. Cât de mult se deosebesc abordările la nivel corporatist de cele la nivel antreprenorial în privința riscurilor de securitate?

Ionuț Manole: Abordarea mea în calitate de consultant de securitate versus manager de securitate angajat s-a nuanțat. Poziția de consultant vine cu mai multa independență, obiectivitate și oferă un climat optim pentru propunerea și implementarea soluțiilor de securitate potrivite fiecărui tip de beneficiar. Pe de altă parte un consultant trebuie să fie mult mai atent și receptiv la nevoile clienților săi, să vină cu idei noi și să ofere soluții cu un raport optim risc / beneficiu. Consultantul are posibilitatea să observe riscurile și beneficiile „out of the box” aceasta conferindu-i mai multe libertate în alegerea soluțiilor de securitate propuse.

VSP: Cât de mult contează în industria de securitate să fii printre cei mai buni? Oferă acest lucru rezultate palpabile sau este doar o satisfacție personală?

Ionuț Manole: Să fii printre cei mai buni oferă în primul rând recunoaștere și împlinire profesională.

VSP: Ce impresii aveți după ediția Galei OSPA de anul trecut, față de cele din anii anteriori?

Ionuț Manole: Am fost extrem de încântat că s-a organizat în aceste condiții dificile. Interacțiunea interumană rămâne foarte importantă chiar și pentru noi, profesioniști într-un domeniu tehnic și poate mai rigid decât altele. Așadar aștept cu interes edițiile viitoare și întâlnirile directe cu colegii prilejuite de acestea.

VSP: Aveți recomandări pentru organizatorii Galei OSPA?

Ionuț Manole: Singura recomandare este ca aceste evenimente să continue. Mulțumesc mult organizatorilor care depun eforturi considerabile pentru fiecare gală.

VSP: Ce mesaj le-ați adresa viitorilor candidați?

Ionuț Manole: Mesajul meu este o încurajare pentru toți cei care contribuie în fiecare zi la industria de securitate, să-și prezinte și să-și susțină ideile și soluțiile inovatoare în cadrul unor astfel de evenimente.

A consemnat:  Bogdan Buzdugan

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns