ARIS într-un nou proiect Erasmus+ pentru dezvoltarea profesională a personalului de securitate
Toleranța față de cel care este diferit, tratamentul echitabil, non-discriminarea, egalitatea de șanse, incluziunea sunt atribute pe care le asociem cu viața într-o societate democratică, civilizată, avansată.
In același timp, lipsa de considerație, respect si înțelegere pentru aproapele tău, indiferent de cum este el sau de cum arată, este o trăsătura de caracter asociata cu primitivismul agresiv, cu o mentalitate situată foarte jos pe scara evoluției umane și care în istorie a generat războaie și atrocități. Învățând din lecțiile amare ale trecutului majoritatea statelor lumii au realizat că aceste valori trebuie protejate și că impunerea inclusiv prin lege a principiilor omeniei și îngăduinței este o premisă, un fundament al unei vieți în armonie, pace și siguranță în societate.Cu toate acestea, chiar și în zilele noastre, diversitatea si incluziunea nu sunt principii general și unanim acceptate. Discriminarea pe diverse criterii este încă un fapt comun pentru multe categorii defavorizate, inclusiv în țări dezvoltate, în anumite comunități în mediile politice, economice și de afaceri.
De exemplu, se știe că numărul femeilor care participă la viața publică sau sunt cooptate în procese decizionale majore este în continuare disproporționat, în raport cu ponderea lor demografică. De asemenea cazurile de hărțuire si discriminare la locul de muncă sunt încă vizibile atât în ceea ce privește femeile dar și în cazul altor minorități.
În același timp însă sunt tot mai multe companii si corporații care adoptă activ si voluntar principiile Diversității, Echitații si Incluziunii (DE&I), ca o manifestare a unui comportament etic si responsabil de business. Tot mai multe companii aleg să-și consolideze prestigiul si imaginea publică printr-o astfel de atitudine deschisă și tolerantă. Practic, în prezent, politica DE&I a devenit componenta indispensabila a cea ce se cheamă Responsabilitatea Sociala Corporativa (CSR), fără de care o companie nu ar putea sa fie considerată o organizație onorabilă, serioasă mai ales la nivel internațional.
Ce este DE&I?
Conceptul de diversitate se refera la asemănările si deosebirile ce țin de naționalitatea, cultura, tradițiile, limba, rasa, religia, genul, vârsta, orientarea sexuala, statusul material, statutul militar, structura familiala ale unui individ.
In același timp principiul echitații are in vedere in primul egalitatea de șanse si de oportunități, tratament just si respect pentru toți indivizii in mod egal. Respectarea legii, a drepturilor si libertăților fundamentale este de asemenea o componenta a principiului echitații.
In ceea ce privește incluziunea, aceasta este un principiu prin care este sprijinita si încurajată cooptarea, includerea, participarea si este cultivat simtimentul apartenenței la grup a tuturor indivizilor, respectiv a acelor categorii care in mod tradițional si pe criterii subiective sunt excluse.(R. Bagget, 2022)
Securitatea Privată între Tradiție si Modernitate
Nu este o noutate pentru nimeni faptul că securitatea privata este un domeniu reglementat legal, care pune anumite condiții celor care vor să lucreze în acest sector. Această situație obiectivă ar putea ridica semne de întrebare în legătură cu aplicabilitatea deplină principiului diversității in acest domeniu reglementat. Pretenția ca cei care prestează servicii destinate protecției vieții si patrimoniului să aibă totuși un anumit profil moral si profesional si chiar fizic are legătură cu încrederea cu care personalul de securitate est investit de către beneficiarii serviciilor, fie că acești clienți sunt organizații sau persoane private.
Nu este mai puțin adevărat că din aceasta perspectiva a încrederii pe care trebuie sa o prezinte cel care și-a asumat sarcina sa-i apere pe alții, s-a dezvoltat si exista un anumit stereotip vis-a-vis de felul cum ar trebui in mod ideal sa arate un agent de securitate „de încredere” sau „bodyguard-ul” ideal. Iar acest stereotip se bazează foarte mult pe aparenta fizica, de forță. Cu alte cuvinte, în mentalul public, un agent de securitate „serios” trebuie ar trebui să arate ca un campion la culturism.
Fără a generaliza, în contextul realității existenței acestui stereotip, se întâmplă ca oamenii care nu corespund fizic acestui „ideal” de agent de securitate să nu își găsească foarte ușor de lucru în acest sector, chiar dacă în principiu sunt perfect apți sa execute marea majoritate a sarcinilor specifice unei astfel de poziții. La fel, securitatea fiind îndeobște considerată ca un domeniul al bărbaților puternici, prezența feminină a fost și încă mai este privită cu neîncredere sau chiar ca un fel de element exotic.
În același context, nu trebuie sa ne ferim să recunoaștem, că tot stereotipiile și prejudecați adânc înrădăcinate în conștiința publică fac securitatea privată un domeniu foarte puțin deschis pentru reprezentanții minorității rome.
La formarea acestor stereotipuri si prejudecăți un rol important îl au si clienții serviciilor de securitate care au anumite așteptări in legătură cu serviciile pe care le primesc si pe care firmele de securitate trebuie sa le respecte.
Totuși, nu se poate spune ca în general domeniul securității private este unul dominat doar de mentalități retrograde si simpliste, intolerante.
De-a lungul timpului sub influenta mai multor factori externi, vechile tabu-uri au început să se estompeze.
Evoluția proceselor de securitate, preluarea unor noi funcții suport noi, utilizarea crescută a tehnologiei, în ultima perioadă au determinat o schimbare de paradigmă în definirea muncii agentului de securitate. În afara de prestanță fizică, acum se așteaptă ca personalul de securitate sa aibă și anumite abilitați si competențe care sa-l ajute sa facă față cerințelor funcționale tot mai complexe la care securitatea privată este chemată să răspundă. Nu mai puțin importantă în această schimbare de paradigmă a fost si influența crizei de personal resimțită la nivel global și în special domeniul serviciile cu utilizare intensă a forței de muncă, cum este si securitatea privată.
Toate aceste evoluții au determinat recrutorii sa fie mai puțin „pretențioși” în privința aspectului fizic, agentul de securitate „numai mușchi” fiind deja o prezență din ce în ce mai rară.
Deși influențele externe au determinat o oarecare schimbare, stereotipiile si prejudecățile sunt in continuare prezente. Asta face ca sectorul securității private sa fie in continuare unul foarte puțin deschis la principiul diversității forței de munca, a echității, non-discriminării si incluziunii.
Teoreticienii conceputului DE&I arata ca adoptarea acestor principii la nivelul companiilor, aduce si beneficii tangibile, pe lângă o aliniere la un comportament etic de afaceri si civic responsabil.
DE&I – Beneficii Concrete!
În primul rând, prin incorporarea politicilor DE&I in strategia de business, companiile ajung să înțeleagă mai bine nevoi speciale ale clienților și astfel își pot extinde gama de servicii sau produse și astfel se pot extinde pe noi segmente de piață.
Totodată, este demonstrat ca o forță de munca diversă crește potențialul creativ al companiilor. Diversitatea aduce într-o organizație noi perspective, idei, soluții, care pot rezulta în noi abordări inovative.
De asemenea, odată implementat, un management efectiv al diversității creste capabilitatea manageriala a unei organizații în a face față la noi si complexe provocări.
Nu în ultimul rând, adoptarea principiilor DE&I ajută compania sa atragă persoane cu multiple talente, să crească retenția și să reducă fluctuația de personal, și nu în ultimul rând, să atenueze problemele legate de deficitul de resurse umane.
Foarte important însă, este câștigul de imagine pe care o companie îl dobândește atunci când se face cunoscută printr-un comportament etic si responsabil, iar atenția pe care o acorda valorilor DE&I este un marker important al unei astfel de conduite onorabile. (R. Skillbeck, 2022)
Despre beneficiile adoptării politicii DE&I, un studiu realizat în 2017 arată că organizațiile care au implementat în mod real și consistent o astfel de politică și care au și atins un nivel semnificativ al diversității personalului, sunt cu 33% mai performante și cu 21% mai profitabile decât media din sectorul în care operează. (V. Hunt & all, 2017)
În acest moment principiile DE&I sunt larg adoptate in mediul corporatist cu predilecție și în special de către organizațiile multinaționale care operează transfrontalier în medii și culturi diferite.
De ce ar trebui sa fie securitatea privată mai deschisă către Diversitate, Echitate si Incluziune?
Revenind la securitatea privată, realist vorbind, e încă prematur să se spună că este un sector în care principiile DE&I sunt la ele acasă. Așa cum e amintit mai sus, bariera reglementarilor legale limitează incluziunea si diversificarea, în mod obiectiv. Faptul că securitatea privată este unul dintre serviciile excluse pentru care nu se aplica principiul Uniunii Europene al „pieței unice” limitează internaționalizarea și contribuie de asemenea la limitarea diversificării forței de muncă în acest domeniu.
Și chiar dacă așteptările despre cum trebuie să arate un agent de securitate nu mai sunt aceleași ca acum 20 de ani, prejudecățile în legătură cu genul, rasa si etnia încă mai influențează procesul de recrutare în securitatea privată.
Însă, în afară de, reglementarea legală restrictivă, în afară de prejudecăți si stereotipii, unul dintre cele mai importante obstacole în calea politicilor DE&I este și faptul că la nivelul companiilor de securitate pare că exista și un mare deficit de competențe în privința recrutării bazate pe principiile diversității si incluziunii, dar și pentru crearea unui mediu care să prevină discriminarea si susțină egalitatea de șanse și oportunități.
Astfel de bariere ar trebui înlăturate astfel încât și companiile de securitate privată să ajungă, cu limitele de rigoare să beneficieze de avantajele generate de DE&I așa cum se întâmplă în alte sectoare economice.
Rolul Asociațiilor Profesionale
Asociațiile profesionale si patronale pot reprezenta un vector important in promovarea principiilor DE&I în industria de securitate.
Deja se fac primii pași.
De exemplu, Federația Serviciilor de Securitate încă din 2018 a introdus o categorie a premiilor de excelență OSPA, dedicată exclusiv doamnelor din securitatea privată, tocmai pentru a evidenția contribuțiile deosebite ale femeilor în securitatea privată și care nu sunt puține. Dar mai ales pentru a încuraja incluziunea si o mai largă participare a femeilor într-un sector preponderent masculin.
ARIS – Digital Omnibus – Erasmus Project
Foarte important este si noul proiect Erasmus inițiat în comun, la nivel regional de către asociațiile profesionale ale securității private din Macedonia de Nord, România și Slovenia împreuna cu Facultatea de Securitate din Belgrad. România este parte din acest proiect prin Asociația Română a Industriei de Securitate (ARIS) membră a Federației Serviciilor de Securitate.
Proiectul urmărește să schimbe optica și să faciliteze o mai largă acceptare si implementare a politicilor DE&I în rândul companiilor de securitate privată
În acest sens și-a propus să dezvolte in rândul personalului responsabil cu recrutarea dar și la nivelul managementului societăților, abilitățile necesare dezvoltării unui proces de recrutare, bazat pe principiile diversității, echității si incluziunii. De asemenea proiectul are ca obiectiv concret și crearea unor noi instrumente inovative pentru instruirea si trainingul profesional necesar dezvoltării competențelor persoanelor din categorii defavorizate pentru a facilita accesul acestora la locuri de muncă în sectorul securității private.
În fapt, acest proiect Erasmus+ va facilita pregătirea în recrutarea diversificată si incluzivă a unui număr mare de responsabili cu recrutarea din societăți de securitate privata din țările participante în acest proiect.
Astfel, pas cu pas, participând in astfel de programe si adoptând o mentalitate deschisa aliniata la valorile societății moderne, sectorul securității private nu are decât de câștigat, atât din perspectiva de business cât și în plan social.
Pentru a va aduce contribuția la crearea instrumentelor necesare implementării politicilor DE&I in sectorul securității private, vă rugăm să participați la sondajul de opinie de mai jos:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSedsx0HdSjDUARuE-gEW24kqdNO00pfEdsyPm81KUssqUi7iw/viewform
de Gabriel Badea
București, iulie, 2022
Referinte:
Baggettt Robert, 2022 – The Advantages of Inclusivity – Security Management May/June 2022 – ASIS International
Hunt Vivian, Yee Lareina, Prince Sara, and Dixon-Fyle Sundiatu, 2018 – Delivering Through Diversity – McKinsey & Company – https://www.mckinsey.com/business-functions/people-and-organizational-performance/our-insights/delivering-through-diversity
Skilbeck Rebecca, 2021 – 6 Steps To Build A Successful DE&I Strategy From Scratch – Forbes – https://www.forbes.com/sites/rebeccaskilbeck/2021/05/11/6-steps-to-build-a-successful-dei-strategy-from-scratch/?sh=4b120f744ec9