Câștigătoare a trofeului OSPA România – 2019, Cristina Teodorescu s-a alăturat în acest an juriului OSPA România. Și tot în această vară, după 9 ani în cadrul OMV – Petrom, a acceptat să facă încă o schimbare și a început o nouă aventură la Allianz Services. Venind din domeniul HSSE , s-a adaptat rapid la noua carieră și acum este o profesionistă apreciată, o prezență marcantă și respectată în comunitatea specialiștilor din securitatea privată. Și-a dovedit cu prisosință capabilitățile participând și coordonând implementarea mai multor proiecte importante și în același timp inovative, care au generat beneficii multiple atât în plan economic, dar și în ceea ce privește sporirea eficienței măsurilor de securitate, concomitent cu o constantă preocupare pentru siguranța la locul de muncă.
Vocea Securității Private (VSP): Bună ziua și mă bucur că putem purta această discuție!
Cristina Teodorescu: Buna ziua, Domnule Buzdugan! Este întotdeauna o plăcere să vorbesc cu dumneavoastră!
VSP: Sunteți o persoană care reușește să îmbine cu succes două ocupații importante, cea de mamă și cea de profesionist în industria de securitate. Cum reușiți?
Cristina Teodorescu: Au fost mai multe inițiative desfășurate anterior și pe care le-am punctat în candidatură, însă cred că cea care a avut cea mai mare greutate în câștigarea trofeului a fost campania de conștientizare implementată în parteneriat cu Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, „Împreună pentru o comunitate mai sigură”, cu care, în 2019, am ajuns la peste 45.000 de elevi și aproape 10.000 de adulți din comunitățile rurale din toată țara, cu scopul de a preveni criminalitatea și de a reduce incidentele de securitate în comunitățile în care OMV Petrom activează.
VSP: În acest an ați fost cooptată în cadrul conducerii ASIS Chapter Romania. Vă rog să ne povestiți un pic despre activitatea dumneavoastră aici.
Cristina Teodorescu: Așa este, de la începutul acestui an am preluat rolul de WIS (Women in Security) Liaision, cu rolul principal de a crește această comunitate a doamnelor care profesează în industria de securitate, de a atrage noi talente, dar și de a promova persoanele existente și de a susține dezvoltarea lor în domeniul securității.
Ca parte din acest demers, în luna August am organizat un eveniment în spațiul online, o dezbatere a două subiecte de interes – securitatea călătoriilor internaționale în contextul actual și provocările existente în recrutarea persoanelor în industria de securitate. La această discuție am avut ca invitați doi reprezentanți cu experiență în acest domeniu, D-na Lindsay Siefman, Senior Manager Regional Security & Crisis Management @ Nissan Motor (Statele Unite) și Dl. Jesper Florin, Head of Security & Crisis Management @DBI (Denmark), care ne-au împărtășit din experiențele lor și împreună am dezbătut cele mai bune practici în domeniu.
Cu siguranță se pot realiza mult mai multe lucruri pentru această activitate, iar în cadrul ASIS există o întreagă comunitate suport care sprijină acest demers.
VSP: Faceți parte din departamentul de securitate al uneia dintre cele mai mari companii din România. Cum se vede industria de securitate de la acest nivel?
Cristina Teodorescu: Experiența mea principală în domeniul securității private vine din aproape 14 ani petrecuți în industria de țiței & gaze, care are un specific aparte, o complexitate și riscuri pe măsură. Recent m-am alăturat Allianz Services și deși este într-un domeniu cu totul diferit de rolul meu anterior am regăsit aici provocări similare în aria securității, însă concentrate în mediul internațional de afaceri.
În mod cert există un numitor comun pentru noi toți cei care activăm în acest domeniu, și anume acela de a asigura protecția și siguranța colegilor noștri și a organizației.
VSP: Sunteți laureată a Premiilor OSPA România la categoria destinată doamnelor. Cum se vede acest premiu la o distanță de câțiva ani?
Cristina Teodorescu: Cu siguranță că premiul obținut în 2019 mi-a oferit multă vizibilitate în rândul profesioniștilor din industrie, am avut ocazia să cunosc și să interacționez cu mulți experți de securitate și acest lucru nu poate decât să mă bucure și să pot astfel să recomand programul OSPA cât mai multor colegi.
VSP: Sunteți din nou implicată în programul OSPA România, dar la alt nivel. Vă rog să ne vorbiți despre asta și despre prima Gală OSPA România la care ați participat în această nouă postură.
Cristina Teodorescu: A fost o adevărată onoare și plăcere pentru mine să fiu invitată ca membră a juriului OSPA și apreciez oportunitatea de a fi alături aici de distinși domni, profesioniști în domeniul securității private din Romania, de la care în continuare am multe lucruri de învățat. Faptul că am putut juriza candidaturi din diversele arii ale securității, fie că vorbim de integratori de sisteme tehnice de securitate, manageri de securitate sau agenți de pază, care au arătat un real angajament în activitatea lor, personal acest lucru mi-a oferit o experiență de învățare și posibilitatea să descopăr ce inițiative și programe de succes au fost implementate în acest an.
Desigur, pentru a nu exista vreun potențial conflict de interese, nu am putut juriza categoria desemnată Doamnelor din Industria de Securitate, însă am citit toate candidaturile transmise și consider că toate propunerile au avut un nivel înalt de complexitate și profesionalism, iar pentru asta nu pot decât să mă bucur și să încurajez cât mai multe doamne să se înscrie la următoarele ediții ale programului OSPA Romania.
VSP: Ce sfaturi aveți pentru profesioniștii industriei de securitate referitor la participarea în programul OSPA?
Cristina Teodorescu: Gândindu-mă la propria experiență din 2019, cred că un aspect important, care poate pune o piedică în participarea la acest program, este teama că inițiativa desfășurată nu se încadrează pe deplin acestui demers sau că nu răspunde tuturor criteriilor de selecție (spre exemplu, amploarea proiectului și impactul pe care îl are în organizație sau chiar în societate). Acest lucru poate fi un factor descurajator, însă sunt multe alte criterii la care ne uităm atunci când evaluăm un proiect, iar punctajul total poate în final să fie unul ridicat, care să impună includerea acelei candidaturi în etapa finală.
Recomand potențialilor participanți să aibă mai multă încredere în proiectele proprii, deoarece am văzut că există multe inițiative extraordinare! Și să aibă curajul de a se expune mai mult ca profesioniști în industria serviciilor și tehnologiilor de securitate. No risk, no gain!!!
A consemnat: Bogdan Buzdugan