26 martie 2017, Bucuresti. Agentii de securitate privata din Romania au stopat peste 17,000 de furturi si au recuperat bunuri in valoare de peste 7,7 milioane de lei in anul 2016, in crestere substantiala fata de anul precedent, cand au fost recuperate bunuri in valoare de 6,5 milioane de lei, conform ultimelor informatii oferite de Inspectoratul General al Politiei Romane. De asemenea, un numar de 3.837 raufacatori prinsi in flagrant au fost predati organelor de politie tot de catre angajatii firmelor private de securitate.
“Devine din ce in ce mai clar ca agentii de securitate privata sunt si „furnizori” de siguranta publica dincolo de perimetrul strict al locului in care isi desfasoara, activitatea, astfel indeplinind un rol social extrem de important” spune Gabriel Badea, presedintele Asociatiei Romane a Industriei de Securitate care in acelasi timp este si presedintele Federatiei patronale din acest domeniu.
Conform datelor oferite de IGPR, peste 110.000 de persoane lucreaza ca agenti de securitate in Romania la finele anului 2016. cu 20.000 mai putin decat in in anul 2013.
Dintre acestia, aproximativ 98.000 sunt agenti de securitate atestati, altii 6.700 sunt calificati in acesta meserie si peste 5.000 de agenti sunt in curs de calificare.
“Industria securitatii private din Romania este intr-un proces de maturizare si vedem ca peste 95% din angajati sunt calificati iar restul sunt cuprinsi in programe de formare profesionala. Pe acest fundal, dupa o scadere masiva care s-a inregistrat in 2013 este imbucurator sa vedem o stabilizare a numarului de agenti la nivel national. De asemenea trebuie observat ca niciun alt sector economic privat din Romania nu lucreaza cu un procent atat de mare de angajati calificati si mai mult decat atat, angajati care au trecut printr-o verificare a organelor de politie ”, spune in continuare Gabriel Badea.
Dintre cele 6.800 de persoane angajate in sectorul tehnic al securitatii private, peste 3.750 au studii superioare de specialitate.
“Industria securitatii private este unul din cele mai permeabile domenii la progresul tehnic. Asimilarea rapida a unor noi tehnologii creste exponential efectivitatea si eficienta solutiilor de securitate. Si in prezent dar si in perspectiva se simte o nevoie acuta de si mai mult de personal tehnic cu inalta calificare, ceea ce este o dovada in plus a nivelului din ce in ce mai crescut al interferentei dintre servicii si tehnologie in securitatea privata, mai adauga dl. Badea.
A consemnat
Ovidiu Constantinescu