Peste 330 de profesioniști din industria securității au participat la prima ediție a Galei Premiilor pentru Excelența Profesională în Industria Securității Private (Outstanding Security Performance Awards – OSPAs) din Marea Britanie, eveniment care a avut loc in data de 2 martie 2017, la Hotelul Marriott – Grosvenor Square din Londra.
Gala OSPA Marea Britanie a fost prezentată de Nick Ross, cunoscut om de televiziune britanic producător al unor emisiuni TV dedicate luptei impotriva criminalitatii si a unor programe de constientizare si educatie publica in legatura cu fenomenul infractional.
In deschidere, fondatorul OSPA, Profesorul Martin Gill a spus: “Criteriile de jurizare pentru aceste premii sunt bazate pe o cercetare stiintifica extinsă care identifică factorii principali care conduc la performanța in domeniul securitatii private. Este important să ne asigurăm că aceste premii sunt ferm bazate pe competențe, comportamente și realizari deosebite care conduc spre succesul adevărat și sustenabil, astfel încât preformantele câștigătorilor noștri să puncteze un nivel de referință cu adevărat valoros pentru cei care lucrează în acest sector.”
Premiile OSPA sunt organizate în colaborare cu asociații profesionale din domeniul securitatii și grupuri de specialisiti din întreaga lume, programul fiind deja in derulare în Australia, Statele Unite, Germania, Norvegia și România.
De altfel, coordonatorii de program din Australia, Norvegia si Romania au fost prezenti la Londra pentru a inmana premiile la categoriile, Companii de Securitate, Investigatori si Instalatori Sisteme de Securitate.
Premiul pentru Întreaga Carieră
Unul dintre cele mai emoționante momente ale serii a fost acordare Premiului pentru Întreaga Carieră domnului Martin Smith MBE (Membru al Ordinului Imperiului Britanic). Acestuia i-a fost recunoscută activitatea de pionierat în domeniul securității informațiilor, dl Smith fiind cel care a inițiat și dezvoltat standardul BS 7799 „Best Practices for Information Security Management”, devenit ulterior standardul internațional ISO 27001.
Juriul i-a recunoscut de asemenea contribuția în domeniul înțelegerii rolului factorului uman în crearea breșelor de securitate dar și in ceea ce priveste programele de conștientizarea angajaților in detectarea amenințărilor interne la adresa securității entitatilor economice. În 1997, dl. Smith a fondat The Security Company (International), o firmă de consultanță specializată în creșterea competenței angajaților din securitate. Compania a lucrat cu o serie de clienți de marcă, incluzând Unilever, Barclays, Tesco, Waitrose, HMRC, Network Rail și London 2012.
În 2004, el a fondat The Security Awareness Special Interest Group (SASIG), un forum de discuții al cărui scop este promovarea programelor de securitate interna. Astăzi SASIG are circa 3.000 de membri din toată lumea.
Pe langa trofeul pentru intreaga cariera, au mai fost acordate trofee pentru alte 13 categorii de premiere.
Concurenta a fost extrem de ridicata, la unele dintre categorii finala fiind disputata intre 8, 9 sau chiar 10 finalisti. De altfel, Profesorul Martin Gill a facut cunoscut faptul ca datorita numarului mare de proiecte inscrise in competitie a fost nevoie sa se ridice pragul punctajului necesar pentru calificarea in finala unde au fost admise doar proiecte si aplicatii exceptional de valoroase.
Juriul
In aceste conditii, desemnarea castigatorilor a fost o misiune extrem de dificila pentru juriul OSPA care la aceasta editie a fost constituit din 12 membrii, reputati specialisti si profesionisti ai securitatii private din Marea Britanie. Totodata, trebuie observat ca nu mai putin de 7 dintre acestia sunt si membrii sau fellows ai „The Security Institute” (Institutul de Securitate), una dintre cele mai prestigioase organizatii din domeniul educatiei si pregatirii profesionale in securitate privata din Regatul Unit. Dintre membrii juriului am remarcat pe Trevor Elliot, seful sectiunii de Servicii pentru Membri si Forta de Munca din cadrul BSIA (Asociatia Britanica a Industriei de Securitate) dar care este in acelasi timp si membru in Consiliul Director al CoESS (Confederatia Europeana a Serviciilor de Securitate) si presedintele Comitetului de Lucru pentru Infrastructuri Critice din cadrul CoESS. O alta prezenta deosebita in juriul OSPA – Marea Britanie, 2017 a fost si Andy Wiliams, in acest moment Presedinte al Sectiunii ASIS – UK si Vicepresedinte Regional la nivel European al ASIS – International. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat un alt membru de exceptie al juriului, d-na Jayne King, sefa Diviziei de Securitate si Servicii a NHS (Serviciul Nstional de Sanatate Publica din Marea Britanie).
TROFEELE
In ceea ce priveste pe castigatorii trofeelor, desi in mod cert toti au prezentat proiecte de exceptie, merita totusi facute cateva mentiuni speciale.
In primul rand s-a remarcat compania de consultanta si training de securitate Praemunitus Ltd. care a plecat acasa cu doua trofee OSPA la categoriile „Consultanti de Securitate” si „Investigatori” pentru proiectele derulate in regiunea autonoma africana, Somaliland in cadrul programului „Police Capacity Building Team” .
In aceeasi nota, trebuie evidentiata si performanta companiei londoneze CIS Security ltd. care de asemenea a castigat doua trofee OSPA la categoriile, Programe Asistenta Clienti (Customer Care), si Agenti de Securitate. CIS Security ltd. este infiintata inca din anul 1969 si este recunoscuta pentru calitatea serviciilor dar si a personalului sau. De altfel, in 2016 compania a primit si un premiu de excelenta in domeniul managementului resurselor umane. De asemenea, Michael Foster – agentul de securitate CIS cunoscut si ca „The Big Frendly Giant” (Uriasul Prietenos) datorita taliei sale iesite din comun, a fost recompensat pentru asistenta si ajutorul acordate unei mame si copilului sau grav bolnav care se aflau intr-o situatie critica.
Nu mai putin important este si trofeul de la categoria Cyber Security care a fost acordat Universitatii din Cambridge pentru programul Cambridge2Cambridge Cybersecurity Challenge. Acest program care a fost lansat in 2015 in parteneriat cu renumita universitate tehnica americana Massachusetts Institute of Technology (MIT) si sub patronajul guvernelor Statelor Unite si Regatului Unit si are ca obiective cresterea colaborarii in domeniul combaterii amenintarilor cibernetice dintre cele doua state iar pe de alta parte crearea unui mediu favorabil la nivel academic pentru stimularea creativitatii in sensul explorarii si dezvoltarii de noi solutii in domeniul combaterii atacurilor cibernetice.
Mai jos se afla lista completa a laureatilor trofeelor OSPA – Marea Britanie, 2017:
Cel mai bun Manager de Securitate In-House: John Reading – Director, Corporate Security & Business Protection – Jaguar – Land Rover;
Cea mai bună Echipă de Securitate: William Hill – Retail Security Team; Cea mai bună Companie de Securitate: Ultimate Security Services;
Cel mai bun Consultant de Securitate: Praemunitus Ltd; Police Capacity Building Team – Somaliland;
Cea mai bună Inițiativă de Customer Service: CIS Customer Experience Programme;
Cea mai bună Inițiativă de Training de Securitate: HM Revenue and Customs – Think Before You Click (campanie educațională pentru personal contra phishing-ului);
Cel mai bun Instalator de Securitate: 2020 Vision Systems;
Cel mai bun Parteneriat în domeniul Securității: SmartWater and the Metropolitan Police Mettrace Team Partnership;
Cel mai bun Investigator: Praemunitus Ltd: Police Capacity Building Team – Somaliland
Cea mai bună Inițiativă de Cyber Security: Cambridge2Cambridge Cybersecurity Challenge – University of Cambridge
Cea mai bună Companie de Securitate a Informațiilor: Darktrace
Cel mai bun Fabricant de Echipamente de Securitate: Bradbury Group
Cel mai bun Agent de Securitate: Michael Foster, CIS Security
Premiul pentru Întreaga Carieră: Martin Smith MBE
OSPA susține organizația non-profit Care International, oaspeții evenimentului de la Londra făcând donații pentru construcția unor alimentări cu apă potabilă pentru o școală din Africa.
Organizatorii evenimentului mulțumesc tuturor acelora care i-au ajutat în a face din Gala OSPA – 2017 din Marea Britania un asemenea succes incluzând: parteneri – Security Commonwealth, SASIG și ASIS UK Chapter; sponsori – Babcock MSS (sponsor principal de generic); Procius, The Security Company (International), The Security Institute și Wilson James (sponsori de categorie); Edith Cowan University (trofee și certificate); Palgrave Macmillan (etichete); și partenerii media – Risk-UK și Professional Security.
Pentru orice alte informații suplimentare vă puteți adresa la m.gill@theospas.com; +447740284286 ori puteți accesa site-ul https://uk.theospas.com sau https://ro.theospas.com/
Reamintim că România și-a desemnat primii câștigători ai Premiilor OSPA în noiembrie 2016 și așteaptă profesioniștii din industria de securitate la celebrarea celei de-a doua ediții a Zilei Securității Private și a Galei Premiilor pentru Excelența Profesională în Domeniul Securității OSPA – România în 10 noiembrie 2017.
Partenerul OSPA pentru România este
Federația Serviciilor de Securitate.