Martin Smith MBE, FSyl – The Security Company (International) Limited, The Security Awareness Special Interest Group – câștigător OSPA UK 2017, categoria Lifetime Achievement

Reading Time: 4 minutes

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Martin Smith MBE, FSyl – The Security Company (International) Limited,  The Security Awareness Special Interest Group – câștigător OSPA UK 2017, categoria Lifetime Achievement

 

În paralel cu seria interviurilor cu câștigătorii edițiilor precedente și cu membrii juriului OSPA România, începem să vă prezentăm câțiva dintre cei mai reprezentativi laureați ai premiilor pentru excelența profesională în securitatea privată din celelalte țări care au aderat la acest program.

Fost pilot de vânătoare RAF, ofițer de contraspionaj și vânător de spioni, domnul Martin Smith are o carieră variată și interesantă, care poate rivaliza cu cea a legendarului 007. Martin povestește experiențele avute, atât din perioada Războiului Rece cât și cea din cadrul conflictelor mai recente, cu un umor tipic britanicilor. Posedă o combinație rară de cunoștințe profesionale și experiență „de teren”, acumulate în peste 30 de ani de carieră, potențate de excepționale abilități de comunicare și management. Este un lider și un gânditor strategic cu o rețea de contacte personale la cel mai înalt nivel în rândul comunității internaționale de securitate informațională.

Și-a obținut diploma în psihologie comportamentală, apoi a petrecut 16 ani ca ofițer în cadrul RAF, mai întâi ca pilot și apoi cu sarcini legate de contraspionaj și combaterea terorismului.

În a doua parte a anilor ’80, s-a transferat în domeniul aflat atunci la început de drum, cel al securității informațiilor. Pentru munca sa de pionerat, dar și pentru rezultatele excepționale în acest domeniu a fost onorat să primească chiar din mâinile Maiestății Sale Regina Elisabeta a II-a,  titlul de Membru al Ordinului de Excelență al Imperiului Britanic (MBE).

După 1991 a părăsit serviciul militar activ pentru a începe o a doua carieră în sectorul securității private, mai întâi în cadrul Touche Ross Management Consultants, apoi ca Senior Director Corporate Security pentru Marea Britanie în cadrul Kroll Associates, cea mai importantă organizație privată în domeniul contrainformațiilor și securității, și la Standard Chartered Bank în calitate de Șef al Securității pentru Informații.

În 1997, Martin Smith a fondat propria afacere „The Security Company” o firma de consultanță unde a dezvoltat și pus în aplicare un concept inovativ care integrează securitatea informațiilor împreună cu securitatea fizică tradițională. Printre clienții săi cei mai importanți se află Barclays, Tesco, Unilever, Waitrose, Network Rail (căile ferate britanice) HMRC (agenția guvernamentală britanică pentru taxe și impozite).

Împreună cu echipa sa, Martin a pus la punct pentru clienții săi programe de securitate informațională a organizațiilor, dar și programe pentru prevenirea fraudelor, a spionajului industrial, a actelor de terorism precum și strategii și programe de asigurare a continuității afacerilor în caz de dezastre.

În anul 2004, a fondat „Security Awarness Special Interest Group” (SASIG), un grup de lucru, dar în același timp și un forum dedicat specialiștilor în securitate informațională și securitate informatică (cybersecurity), care are ca obiectiv creșterea încrederii și siguranței în mediul online. SASIG reunește în prezent peste 3.000 de specialiști și firme specializate în aceste domenii, din toate colțurile lumii.

Una din cele mai importante realizari ale carierei sale are legatură cu bunele practici și standardizarea în domeniul securității informației. Astfel, la sfârșitul anilor ‘90, Martin s-a numărat printre inițiatorii BS7799 (British Standard), un standard dedicat implementării sistemelor de management al securității informațiilor la nivel internațional. Acest standard a fost ulterior adoptat în sistemul ISO, devenind astazi binecunoscutul ISO27001.

De asemenea, o contribuție importantă la baza teoretică a securității informațiilor o reprezintă și cartea sa „Common Sense Security”, publicată în 1994 sub egida și cu suportul renumitei firme americane din domeniul tehnologiei informației IBM, dar și numeroasele sale articole și studii.

Statutul sau de personalitate a securității private atât în Marea Britanie, dar și în plan internațional este confirmată și de prezența sa și de recunoașterea acordată î cadrul unor reputate organizații civice, profesionale și de afaceri.

Astfel Martin este Fellow al The Security Institute, Freeman of City of London și Freeman al Worshipful Company of Information Technologists. Este membru activ al ASIS International și al „Independent Advisory Panel of the Office for Nuclear Regulation” (comitetul consultativ independent de pe lângă oficiul pentru reglementarea activităților nucleare). Nu în ultimul rând, face parte din Information Assurance Advisory Council (IAAC), care este o structură public-privată ce reunește reprezentanți ai ministerelor și agențiilor guvernamentale, dar și reprezentanți ai mediului academic și ai sectorului privat, care sunt preocupați de studiul și dezvoltarea soluțiilor de crestere a securității informaționale la nivelul întregii societăți.

Totodată, Martin este un apreciat conferențiar și vorbitor, prezența și prezentările sale fiind apreciate de-a lungul anilor în cadrul celor mai importante evenimente și conferinte pe teme de securitate, inclusiv în cadrul unor manifestari derulate sub egida NATO și a Comisiei Europene.

În legatura cu aceste calități Martin Smith a primit numeroase elogii:

„Martin este unul dintre cei mai buni vorbitori în public pe care i-am auzit vreodată. Abilitatea sa de a comunica subiecte complexe în termeni simpli și ușor de înțeles este inegalabilă. Utilizarea umorului pentru a ilustra și a întări anumite puncte este întotdeauna perfect cadrată. Este întotdeauna o plăcere să-l asculți pe Martin, indiferent de circumstanțe.”

Jim Mulheron, VP Security and Operational Risk Group, Deutsche Bank

„Martin este un orator extraordinar. El are un stil proaspăt și antrenant, care folosește faptele și umorul într-un echilibru perfect. Este capabil să explice în termeni pe care-i înțelege oricine pericolul spațiului cibernetic și, după aceea, ce trebuie făcut pentru a fi în siguranță.”

Air Marshal Sir Christopher Coville KCB BA FCIPD FRAeS RAF, Senior Defence and Security Advisor, EMC

„Martin este unul dintre oratorii cei mai desăvârșiți și profesioniști pe care întotdeauna mi-a făcut plăcere să-i întâlnesc. Extinsele sale cunoștințe despre contrainformații, securitate și spațiul cibernetic îi conferă o perspectivă fascinantă și unică. Întotdeauna este un adevărat regal să-l auzi vorbind.”

Volker Wagner, Senior Vice President Group Business Security, Deutsche Telekom Group

Cu o astfel de carieră despre care se poate spune că a lăsat urme adânci în istoria, dar și în prezentul securității private în general și al securității informațiilor în special, Martin Smith este probabil una dintre personalitățile de referință ale securității private de anvergură internațională, iar recunoașterea pe care a primit-o în 2017, fiindu-i acordat trofeul OSPA Marea Britanie pentru întreaga carieră, cu certitudine înseamnă pentru el doar un premiu de etapă, pentru că așa cum îl știm, el nu se va opri

La primirea premiului pentru întreaga carieră, la prima ediție a premiilor OSPA din Marea Britanie dl. Martin Smith, MBE a declarat:

„Premiul OPSA UK pentru întreeaga carieră a fost o experiență emoționantă și m-a făcut să pun lucrurile în perspectivă, mai ales dacă mă  gândesc și la ceilalți finaliști, toți personalități de vază ale comunității de Securitate Privată, care și pentru mine au constituit un model. În același timp, Premiul a fost binevenit, mai ales că îmi oferă mie și întregii comunități SASIG încă un imbold de a munci mai departe…

  

Au consemnat Bogdan Buzdugan & Gabriel Badea

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns