Industria securității private are un aport relevant la îmbunătățirea climatului de ordine publică. Siguranța publică, securitatea obiectivelor de infrastructură au o importanță deosebită în contextul actual.
Adunarea Generală Extraordinară a Federației Serviciilor de Securitate, din urmă cu șase ani, întrunită în ziua de 11 noiembrie, a decis ca această zi să devină Ziua Securității Private în România, o zi dedicată tuturor celor care lucrează în acesta industrie, văzuți și, mai ales, nevăzuți.
Pentru a marca această zi, Federația Serviciilor de Securitate, în parteneriat cu Revista Patronatului Român, organizează o dezbatere menită să pună în lumină cele mai importante realizări și evoluții din industria serviciilor de securitate, principalele teme și preocupări ale acestui domeniu de activitate, la care participă domnul Gabriel Badea, Președinte al Federației Serviciilor de Securitate, domnul Adrian Moisescu, Președintele Patronatului Serviciilor de Securitate, domnul Alexandru Mateiciuc, Vicepreședinte al Asociației Române pentru Tehnica de Securitate și domnul Aurel Catrinoiu, Președintele Asociației Naționale a Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică.
Printre subiectele abordate regăsim: semnificația acestei zile de sărbătoare pentru domeniul nostru, modernizarea legislației prin noul proiect al legii securității private, aspecte legate de salariul minim pe economie – un subiect aflat în plină dezbatere în acest moment în laboratoarele guvernamentale – și nu în ultimul rând despre ediția proaspăt încheiată a Romanian Security Fair, eveniment emblematic organizat de ARTS, prima din era post-pandemică.
Evenimentul va putea fi urmărit online pe canalele Youtube, Facebook, Linkedin ale Revistei Patronatului Roman sâmbătă, 12 noiembrie, începând cu ora 17:00.
În România funcționează circa 1.100 de firme în industria securității private, cu un număr total de peste 93.000 de angajați. Principalele realizări ale industriei în ultimul an sunt prevenirea unui număr de 12.894 de furturi, predarea a 2.609 infractori organelor competente și recuperarea de bunuri în valoare de aproape 5 milioane de lei.
Federația Serviciilor de Securitate (FSS) este o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, care cuprinde asociații profesionale și patronale din domeniul securității private – Asociația Română pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Asociația Română pentru Industria de Securitate (ARIS) și Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS). Aceste asociații reprezintă atât domeniul tehnologiilor de securitate cât și pe cel al securității fizice și le sunt afiliate 254 de societăți de specialitate în care activează aproximativ 34.000 de angajați. Federația Serviciilor de Securitate promovează și protejează interesele membrilor săi, asigurându-le reprezentarea în discuțiile cu autoritățile publice, alte asociații, diferite instituții, organisme naționale și internaționale. FSS este membră a Confederației Patronale din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din Romania (COMPIROM) și organizează anual Ziua Securității Private și Gala Premiilor OSPA, evenimente de bilanț și referință pentru piața de securitate din România.