Domnul Molnar este absolvent al Facultății de Drept în 1997. A urcat pas cu pas în ierarhia firmelor de securitate, de la simplu agent în 1992 până la poziția de director general/asociat unic în 2001, obținând pe parcurs calificările de Manager de Securitate, Consultant de Securitate și Evaluator de risc la securitate fizică. Este preocupat permanent de evoluția echipamentelor și procedurilor în domeniul securității private și este de parere că, PREVENȚIA este cel mai important lucru în Securitate. Și nu în ultimul rând este primul dublu laureat OSPA România!
Vocea Securității Private (VSP): Bună ziua! Ce mai faceți domnule Molnar?
Nicolae Molnar: Buna ziua. Mulțumesc de întrebare. Din ce în ce mai bine după problemele de sănătate din ultimii ani, care se datorează stresului și ritmului alert de viață.
VSP: Am văzut că ați rememorat recent pe rețelele sociale câștigarea celor două trofee OSPA!
Nicolae Molnar: Așa e. Am rememorat momentele de la câștigarea primului trofeu OSPA din 2017 și a celui de-al doilea în 2019 pentru că este o mare onoare să știu că un grup de profesioniști de excepție din domeniul securitățiiprivate – juriul – a decis că experiența mea în domeniu nu a fost ceva pasager și a lasat urme în modul de prevenire și tratare a riscului datorită trecerii prin toate treptele scării ierarhice dintr-o firmă de pază. Și nu în ultimul rând vreau să-mi promovez serviciile oferite, care sunt certificate prin cele două trofee câștigate!
VSP: Cum au schimbat aceste trofee percepția clienților despre dumneavoastră?
Nicolae Molnar: Mulți dintre clienți sunt încântați că pot lucra cu mine și pot profita de experiența și viziunea mea, bazată pe experiența de 30 de ani în asigurarea securității obiectivelor. Sunt și manager de securitate la 3 fabrici, unde am reușit să schimb modul în care se efectuează paza.
Pe de altă parte, unii clienți se așteaptă parcă să scot o baghetă magică cu ajutorul căreia să rezolv instantaneu problemele de securitate pe care le au. Acestora încerc să le explic că orice schimbare trebuie să vină mai ales din modul în care ei privesc și conștientizează acest serviciu important de securitate, care nu trebuie tratat doar ca o obligație, ca o formalitate…
Iar unii clienți, mai „responsabili”, au început să plătească serviciile la un tarif mai aproape de realitatea calității oferite pentru că văd experiența din modul de tratare, limbaj și soluționarea comparativ cu alte persoane cu care au discutat înaintea mea. Asta mă face fericit la gândul că experiența mea doar în securitatea privată și nu în structurile „militare”, unde ordinul se execută și nu se discută, a lasat urme in identificarea, soluționarea și prevenirea evenimentelor de securitate.
VSP: Știu că v-ați vândut recent firma de pază și transport valori, dar, cunoscându-vă, nu cred că v-ați retras din afaceri. Ce planuri de viitor aveți?
Nicolae Molnar: Da. Am vândut doar părțile sociale și am rămas la conducerea firmei pentru a asigura o tranziție liniștită atât pentru clienți, cât și pentru angajați.
Vreau să dezvolt partea de consultanță, management, evaluare de risc și sa extind serviciul spre gadgeturile de securitate. Am observat o cerere foarte mare din partea clienților, care nu știu exact de ce ce au nevoie și aici intervenim noi. Vreau să îmi dezvolt serviciile în toate zonele în care avem birouri (Oradea, Târgu Mureș și Mangalia), practic de la o vamă la alta! Îmi place foarte mult ceea ce fac și nu mă deranjează sa străbat țara pentru a vedea situații noi, locuri noi, să cunosc oameni noi și astfel să produc bani și să îmbunătățesc calitatea serviciilor de securitate.
VSP: Ce proiecte interesante de consultanță și evaluare a riscului ați mai avut în ultima perioadă?
Nicolae Molnar: Pentru mine toate proiectele sunt interesante, unice și le tratez cu atenție, privind din toate unghiurile, foarte atent și încet (tipic ardelenesc) situația obiectivului evaluat, încerc să intuiesc privirea și gândirea unui infractor!
Un proiect foarte interesant a fost cel al unei fabrici de produse alimentare cu servicii de paza, sistem performant de supraveghere video, dar și cu furturi semnificative de produse finite. După 4 zile în care am stat în fabrica respectivă aproape 8 ore pe zi am sesizat ca în zona de stationare a camioanelor care veneau dupa marfă iarba era mai verde. Și am observat că șoferii camioanelor se ocupau cu udarea spațiului verde, golind o mulțime de bidoane de apă în zona respectivă. Am început să verific traseul de la intrarea pe poarta și mai ales procedura de cântărire. Am sesizat apoi că agenții de securitate verificau camionul în zona de încarcare, se uitau în cabină, dar nu și în zona de relaxare a șoferului din spatele cabinei. Urmărind mai atent numărul bidoanelor de apa golite de fiecare șofer am sesizat că erau între 5 și 10 bidoane de 10 litri fiecare. Cantitatea respectiv era înlocuita cu produsul finit pe care îl transportau. Iar la un flux de 20-25 de camioane zilnic, cantitatea de produse evaporate era impresionantă…
Am mai obsevat și că unii dintre șoferi nu urcau pe cântar cu toate axele camionului și lăsau roata din spate lângă cântar. Și de aici mai dispărea o anumită cantitate de produs finit.
Am implementat un nou protocol de securitare și am solicitat beneficiarului să schimbe cântarul de la ieșire cu unul performant, care nu permite încadrarea eronată a camioanelor.
Și în acest fel s-a rezolvat o problema mare!
VSP: Cum considerați că poate influența un program de recunoaștere a excelenței profesionale ca OSPA industria de securitate din România?
Nicolae Molnar: Acest program este bine venit deoarece atestă calitățile profesionale ale câștigătorilor și finaliștilor. În acest fel, aceștia se pot delimita de unii care au doar gura mare, dar le lipsește experiența reală din securitatea privata și trăiesc cu impresia că venind din diverse sisteme ale statului sunt cei mai buni. Acest „cel mai bun” trebuie certificat de către profesioniștii recunoscuți din domeniu!
Mi-aș dori să fie cât mai multe categorii, cât mai multe proiecte depuse anual și cât mai mulți finaliști. Aceștia ar trebui promovați în mediile de securitate și printre clienții potențiali, pentru a deveni cunoscuți si a se apela la serviciile lor. La fel ca în cazul medicilor, avocaților, profesorilor, cei care au certificări, rezultate și fac „minuni” în domeniile lor…
Invidia ar trebui să dispară din relațiile între profesioniștii din domeniu, care ar trebui să colaboreze între ei pentru că mai multe experiențe înseamnă mai multe șanse să rezolvi problemele de securitate!
VSP: Ce sfaturi aveți pentru profesioniștii industriei de securitate referitor la participarea în programul OSPA?
Nicolae Molnar: Să participe fără reținere la acest program și să își câștige notorietatea care le poate schimba viața nu doar în România. Premiile OSPA sunt prezente în cele mai puternice state de pe planetă și aceste trofee sunt recunoscute pe plan mondial. Eu am primit oferte din Dubai și Elveția, pe care le-am refuzat până acum din motive subiective și nu materiale. Dar am liniștea sufletească: orice s-ar întâmpla, îmi pot gasi un job în domeniu în orice țară de la un nivel mediu în sus.
Nu participi, nu câștigi!
VSP: Dar pentru organizatorii Galei?
Nicolae Molnar: Nu am sfaturi pentru organizatori. Iși fac bine treaba și de fiecare dată a ieșit minunat!
Dăruirea lor pentru a realiza acest eveniment este minunată. OSPA România, ca parte a unui sistem global, determină cel mai mare câștig pentru profesioniștii din România: faptul că pot scoate capul din țară și pot fi vazuți în toată lumea!
A consemnat: Bogdan Buzdugan