După ce anul trecut la prima gală CyberOSPAs am avut finaliști la trei categorii, prin Cyber Smart Defence (la două categorii) și ARASEC, anul acesta ARASEC – Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informaționale împreună cu Ambasada Statelor Unite în România au câștigat trofeul pentru cel mai bun parteneriat în securitatea cibernetică (Outstanding Cybersecurity Partnership). Și au avut o concurență foarte serioasă, printre ceilalți finaliști numărându-se IBM, CyberQ Group, Cyber Security Centre of Excellence Team – Government of West Bengal ori The IASME Consortium.
Parteneriatul dintre Ambasada SUA în România și Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informaționale (ARASEC) a reunit agenții de aplicare a legii, instituții publice, companii internaționale private, universități și ONG-uri, pentru creșterea culturii de securitate cibernetică. Parteneriatul s-a concentrat pe activități de educație și formare profesională, fiind organizate cursuri online pe teme de interes în domeniu, cum ar fi open-source intelligence (OSINT), securitate și criminalitate cibernetică. La aceste cursuri au fost înscriși peste 2.000 de participanți: polițiști, procurori, judecători, profesioniști din instituții publice și companii private, studenți, profesori, copii și părinți. Peste 60 de formatori au prezentat cele mai bune practici și studii de caz relevante în cadrul acestor activități de formare. Platforma eLearning este disponibilă la adresa https://www.cyberlearning.ro.
În cadrul acestui parteneriat a fost promovată Conferința internațională privind securitatea cibernetică și criminalitatea cibernetică (IC3), care include lucrări științifice revizuite de Comitetul de redacție format din experți din structurile academice de poliție și departamentele universitare, activitatea acestora desfășurându-se sub îndrumarea Consiliului științific, compus din personalități recunoscute internațional din domeniul academic. Lucrările conferinței sunt indexate în baze de date internaționale și legăturile permanente către lucrările publicate sunt menținute prin utilizarea sistemului Digital Object Identifier (DOI) de la CrossRef: https://proceedings.cybercon.ro.
De asemenea a fost organizată Conferința CyberCon România, tot în cadrul acestui parteneriat. Aceasta a reunit 45 de experți recunoscuți internațional, din agențiile Uniunii Europene și Statelor Unite, instituții publice, companii internaționale private, centre de cercetare și universități, organizații neguvernamentale, cu scopul de a ridica nivelul culturii securității cibernetice și a prezenta cele mai bune practici în combaterea criminalității cibernetice. Cinci secțiuni au oferit speakerilor posibilitatea de a împărtăși cunoștințe, perspective și de a evidenția sinergiile dintre diferitele domenii de expertiză. Peste 700 de persoane s-au înscris pentru a participa la conferința online CyberCon România 2022, cu o medie de 200 de participanți pe secțiune. Cele mai importante momente ale acestei conferințe pot fi găsite la adresa https://cybercon.ro/documents/CyberCon-RO22.pdf.
Și parteneriatul dintre Ambasada SUA în România și Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informaționale (ARASEC) continuă să crească prin implicarea mai multor instituții publice, companii private, universități și ONG-uri, contribuind împreună la dezvoltarea unui mediu on-line mai sigur.
Vă reamintim că ARASEC a fost ultimul laureat al Premiilor OSPA România, la categoria „Cea mai bună inițiativă de securitate cibernetică”, în 2020, înainte ca securitatea cibernetică să iasă din cadrul galelor naționale pentru a primi propria sa gală la nivel mondial!
În această dimineață, atunci când ne-a anunțat câștigarea torfeului CyberOSPAs, domnul Ioan-Cosmin Mihai, Vicepreședinte al ARASEC, ne-a mulțumit pentru susținere și a precizat că totul a pornit de la un telefon pe care l-a primit de la echipa de organizare a Premiilor OSPA România în primăvara anului 2020!
Noi suntem cei care le mulțumim ARASEC și lui Cosmin pentru perseverența lor și, nu în ultimul rând, Ambasadei Statelor Unite ale Americii din România pentru acest parteneriat de excepție care a câștigat acest premiu pentru țara noastră!