Interviu cu dl. Petru Liviu Negoescu, câștigător al Trofeului OSPA România 2023 pentru Manageri In-House

Reading Time: 4 minutes

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Vocea Securității Private (VSP): Bună ziua! Ce mai faceți domnule Negoescu?

Petru Liviu Negoescu: Bună ziua, domnule Buzdugan! Cu bateriile „uşor încărcate” după un scurt concediu de odihnă, m-am alăturat echipei mele în rezolvarea problemelor specifice activităţii de securitate în banca la care lucrez.

VSP: Cum vă simțiți în calitate de câștigător al unui trofeu OSPA?

Petru Liviu Negoescu: Asta este o întrebare ce nu poate să nu trezească orgoliul din cineva! Mă simt onorat, mulţumit şi desigur obligat. Spun obligat pentru că, după părerea mea, un astfel de trofeu, o astfel de recunoaştere a unor merite, o asemenea concurenţă între specialişti recunoscuţi nu poate decât obliga să te asiguri că, pe măsură ce trece timpul, devii mai priceput în meseria sau cariera ta. Orice profesionist ar trebui să considere de domeniul normalităţii să-şi dorească să fie mai bun la locul său de muncă și să progreseze, iar un astfel de trofeu OSPA te obligă la implicare pe termen lung. Și să nu uităm că puterea exemplului creează modele demne de urmat.

VSP: Conduceți departamentul de securitate al uneia dintre băncile importante din România. Cum se vede industria de securitate de la acest nivel?

Petru Liviu Negoescu: Meseria asta, din păcate, nu vine „la pachet” doar cu certitudini, ci şi cu foarte multe provocări. Un profesionist cunoaște în detaliu aspectele care țin de activitatea sa și de industria în cadrul căreia lucrează. Pe lângă informații și cunoștințe, detaliile fac diferența și în practică. Vorbind la modul general, industria de securitate este o componentă importantă pentru economie. Potrivit unui raport de cercetare de piață, se estimează că va ajunge la o valoare de peste 200 miliarde de dolari până în 2030, la nivel global.

Industria securității s-a schimbat rapid, luându-ne aproape pe nepregătite, în ultimii ani. Ca mai toate celelalte activități industriale, industria de securitate trebuie să asigure un nivel sporit de eficiență pentru a oferi clienților săi un raport calitate-preț optim, protejând în același timp, desigur, interesele acționarilor săi. Tehnologia a evoluat foarte mult şi extrem de rapid. Noţiuni care păreau de domeniul „science-fiction” până de curând, AI sau IoT (AIoT) vor continua să reprezinte tendinţele majore de ordin tehnic ale viitorului imediat, remodelând modul în care înţelegeam şi aplicam noţiuni specifice, să zicem „consacrate”. Provocări, provocări şi iar provocări!

VSP: Cum vedeți evoluția industriei de securitate în România?

Petru Liviu Negoescu: Știţi foarte bine că am făcut eforturi majore pentru a reveni la o viață normală după pandemia de COVID 19. Nu ne-am dezmeticit bine, că ne-am pomenit cu un conflict armat asimetric la graniţă! Cu toate acestea, industria securității a continuat, fără îndoială, să se schimbe, să se adapteze și să se dezvolte. Aşa cum v-am mai spus, pe lângă „securitatea fizică” tradițională, o serie de servicii precum AI, cloud computing, IoT și securitate cibernetică sunt adoptate rapid. Industria de securitate se află într-o etapă de redefinire. Se va trece de la simpla protecție de securitate la un domeniu mult mai complex care va revoluționa, cu siguranță, nivelul de inteligență și durabilitate al comunităților, companiilor și societăților. Personal, aştept să văd cum se va manifesta şi în domeniul nostru  acea fuziune a tehnologiilor, care estompează liniile dintre sferele fizice, digitale și biologice.

 

VSP: Ce sfaturi aveți pentru profesioniștii industriei de securitate referitor la participarea în programul OSPA?

Petru Liviu Negoescu: Am citit undeva că, în această vară toridă, la nivel internaţional, o mulţime de candidați din țări de pe toate continentele şi-au pregătit proiectele cu care vor participa la cursa pentru nominalizări și pentru accederea în finalele categoriilor OSPA. Este o atitudine sănătoasă, care îți permite să rămâi implicat pe termen lung. Ca specialist trebuie să te asiguri că investești timp în viitorul carierei tale. Astfel, îți vei îmbunătăți performanțele și vei avea rezultate mai bune, iar schimbările nu te vor lua pe nepregătite. Prin participarea la competitţa OSPA poți deveni mai bun în domeniul tău de activitate. Succesul constă într-o combinație unică de personalitate, deprinderi tehnice, practică neîncetată, pasiune pentru subiect și mai ales, dorința de a inova, de a contribui la progresul industriei și popularizarea ei în rândul societății.

VSP: Dar pentru organizatorii Galei?

Petru Liviu Negoescu: Pentru organizatori, domnule Buzdugan, nu ar fi de spus decât un lucru: continuaţi eforturile de a motiva specialiştii, de a-i aduce în „lumina reflectoarelor”, promovaţi excelenţa!

VSP: Vă mulțumesc, domnule Negoescu, pentru această discuție deosebit de interesantă! Succes mai departe în activitatea profesională și o vară cât mai frumoasă!

Petru Liviu Negoescu: Vă mulțumesc și eu! Succes și dumneavoastră și viitorilor candidați OSPA România!

A consemnat: Bogdan Buzdugan

Mulțumim sponsorilor ediției OSPA România 2023!

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns