Interviu cu doamna Alina Filipiuc, câștigătoare a Trofeului OSPA România 2023 pentru Doamne de Excepție în Industria de Securitate

Reading Time: 4 minutes

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Vocea Securității Private (VSP): Bună ziua Alina! Cum este să fii laureată OSPA România?

Alina Filipiuc: Bună, Bogdan! A fi laureată OSPA România este o experiență deosebită și mă simt onorată să fiu recunoscută și apreciată pentru contribuția mea în domeniul securității. Privind în perspectivă, premiul OSPA reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse și, raportat la propriile valori, o provocare adițională de a-mi îmbunătății rezultatele, provocare pe care o accept cu bucurie și determinare.

VSP: Știu că inițial ai fost reticentă să aplici pentru trofeele OSPA. Ce te-a făcut să îți schimbi opinia?

Alina Filipiuc: Inițial, am fost reticentă să aplic pentru trofeele OSPA, e adevărat. Cu toate acestea, am fost încurajată de colegi și mentori să-mi împărtășesc experiențele și realizările, astfel că am hotărât să încerc. Încă o dată am simțit impactul pozitiv al oamenilor din cercul meu restrâns. Schimbarea de opinie a venit odată cu înțelegerea faptului că prin participarea la competiții de acest gen pot să contribui la promovarea excelenței în industria de securitate.

VSP: Ești o persoană foarte vizibilă în peisajul industriei de securitate din România. Trofeul OSPA proaspăt obținut a adăugat ceva?

Alina Filipiuc: Trofeul OSPA mi-a oferit cu siguranță o expunere și mai mare în comunitatea de securitate din România. Acest premiu reprezintă un semn al recunoașterii din partea colegilor și partenerilor din industrie și a consolidat statutul meu de specialist în domeniu.

VSP: Ești de asemenea membră în boardul ASIS Chapter România. Vorbește-ne puțin, te rog, despre responsabilitățile și activitatea ta în această calitate.

Alina Filipiuc: Fiind membră în boardul ASIS Chapter România, am, în mod deosebit, responsabilitatea de a contribui la promovarea WIS (Women In Security) în România. Împreună cu colegii din board, lucrăm la organizarea de evenimente educaționale, certificări, webminarii, atât pentru membrii noștri cât și pentru comunitatea de securitate din România. Activitatea noastră vizează îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților profesioniștilor din domeniu și crearea unui mediu propice pentru networking și schimbul de experiențe. Programul meu preferat din ASIS este cel de mentorat. În funcție de persoana la care ne raportăm, toți membrii au oportunitatea de a fi mentori, cât și să apeleze la un program de mentorat. Consider că acest schimb reciproc de cunoștințe și experiențe reprezintă baza indispensabilă a oricărei organizații de succes. În final, un program de mentorat solid consolidează relațiile dintre membri, contribuie la construirea unei rețele puternice de profesioniști și crește nivelul general de cunoaștințe și calificare în domeniul securității.

 

VSP: Știu că în toamnă vei organiza un eveniment dedicat doamnelor din domeniul securității private. Ce ne poți spune despre acesta?

Alina Filipiuc: Evenimentul dedicat doamnelor din domeniul securității private este o inițiativă menită să aducă în prim-plan contribuția femeilor din acest domeniu și să le ofere o platformă pentru a-și împărtăși experiențele, perspectivele și de a le încuraja să își facă cunoscut aportul unic. În cadrul acestui eveniment, ne propunem să organizăm prezentări, discuții și sesiuni de networking pentru a sprijini dezvoltarea profesională a doamnelor din industria de securitate. Evenimentul este anunțat pentru sfârșitul lunii septembrie. Va fi primul eveniment offline de acest gen și am încredere că va deveni o tradiție anuală.

VSP: Ai participat la două Gale OSPA, la prima că invitată, iar la a doua că finalistă. Cu ce impresii ai plecat de la gale?

Alina Filipiuc: Participarea la Galele OSPA a fost o experiență unică și memorabilă de fiecare dată. La prima gală, în calitate de invitată, am avut o surpriză plăcută – reîntâlnirea cu primul meu mentor din domeniul securității private, după mulți ani de la începutul carierei mele. Am avut privilegiul să împărtășesc cu mentorul meu de atunci rezultatele și progresele mele în domeniul securității. A fost un moment de mândrie și satisfacție pentru mine, dar, în același timp, m-a făcut să reflectez cu recunoștință la drumul pe care l-am parcurs și cât de mult s-au schimbat lucrurile de la începutul carierei mele. La nivel personal am închis o etapă, iar faptul că am fost încojurată de profesioniști remarcabili, a făcut momentul cu adevărat special.

La a doua gală, că finalistă, am fost emoționată, dar și mândră, mulțumită că am ocazia să sărbătoresc alături de oameni pe care îi admir. Atmosfera și networking-ul au fost deosebite, am avut alături oameni apropiați care au asigurat succesul evenimentului pentru mine, chiar și înainte de verdictul juriului. M-am bucurat pe deplin de moment, abia aștept următorul eveniment OSPA!

VSP: În încheiere, aș vrea să te rog să ne oferi câteva sugestii pentru organizatori.

Alina Filipiuc: Pentru organizatori, aș sugera să continue să susțină și să promoveze excelența în domeniul securității. Este important să se mențină transparența și echitatea în procesul de selecție a câștigătorilor și să se aducă recunoaștere celor care aduc contribuții semnificative în industrie.

VSP: Și pentru viitorii candidați!

Alina Filipiuc: Viitorilor candidați le-aș sugera să aibă încredere în propriile calități și să își împărtășească propriile experiențe lor. Participarea la competiții precum OSPA poate fi o oportunitate extraordinară de a-și promova munca, dar și pentru a contribui la dezvoltarea industriei. Ca în orice domeniu, schimbarea suntem noi, astfel că orice profesionist activ în domeniul său are puterea și responsabilitatea de a-și folosi experiența pentru a îmbunătăți rezultatele. Poți să lucrezi la asta sau să aștepți să o facă alții.

VSP: Îți mulțumim pentru că ai găsit timpul de a discuta cu noi și de a ne împărtăși gândurile tale!

Alina Filipiuc: Cu mare plăcere! Mulțumesc pentru oportunitatea oferită de a-mi împărtăși gândurile!

A consemnat: Bogdan Buzdugan

Mulțumim sponsorilor ediției OSPA România 2023!

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns