Recentul caz, de la sfarsitul anului trecut (2020), al fetei agresate de personalul de securitate, într-un supermarket din Brașov a readus în atenția publicului relațiile controversate dintre agenții de pază și cumpărători. Fie că este vorba, mai recent, de măsurarea temperaturii, fie că e vorba de eternele furturi sau despre atitudini care lasă de dorit și de-o parte și de alta, din păcate, de multe ori ies scântei.
Deci trebuie spus, că incidentul la Brașov este doar vârful unui iceberg de probleme pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem, iar alții nu vrem să le recunoaștem.
În primul rând trebuie vorbit despre fenomenul furturilor din magazine care este o adevărată plagă. Asta de fapt este rațiunea pentru care exista agenți de securitate în magazine, în primul rând! Iar la noi, aceștia sunt chiar în număr mai mare decât în alte țări. De ce oare?! Conform statisticilor, agenții de pază au intervenit în 2019, în circa 20.000 de infracțiuni iar marea majoritate a acestora fiind în legătură cu furturile din magazine. Faptul că în ultimii ani la trofeele OSPA Romania s-au decernat in principal unor agenți de securitate care s-au distins prin depistarea și stoparea furturilor din magazine, confirmă odată în plus amploarea acestui fenomen infracțional.
Se fură în primul rând marfuri de valoare mare, băuturi, cafea, cosmetice, dar și obiecte de îmbrăcăminte. Sunt hoți oportuniști, dar în cea mai mare parte din cazuri este vorba de bande specializate, care iau la rând magazinele și fură în cantități mari, cu foarte mult tupeu. Copiii sunt folosiți destul de frecvent pentru că nu răspund legal. Există și o adevărată industrie de revânzare a mărfurilor furate, probabil una dintre cele mai profitabile din România. Și aici poate că ar trebui să ne gândim de două ori înainte de cumpăra tot felul de mărfuri pe care indivizi dubioși ni le oferă prin parcări, la prețuri incredibil de mici.
Modul de operare este divers, de la ascunsul mărfurilor pe sub fuste, sau pe cracii pantalonilor pana la forțarea ieșirii cu caruciorul plin, prin fluxul de intrare al magazinelor unde marfa este preluata de mașini care demarează în trombă.
Da, hoții din magazine sunt și violenți când sunt prinși și chiar recurg la acte de răzbunare împotriva agenților.
De exemplu, la Timisoara un agent de securitate a fost atacat de 8 indivizi pentru ca „și-a permis” să n-o lase să plece cu obiectele furate pe o membră a bandei lor La Botoșani, o agentă de pază a fost călcată cu mașina atunci când a vrut să-i oprească pe hoți să iasă din incinta supermarket-ului. Zilnic sunt astfel de exemple de agenți care își riscă sănătatea sau chiar viața în lupta continuă pe care o duc cu hoții din magazine.
Trebuie spus că cei mai mulți dintre acești agenți sunt plătiți la nivelul salariului minim pe economie și, mai mult decât atât, sunt foarte multe cazuri de plăți la negru și la gri. Condițiile de muncă nu sunt dintre cele mai bune și nici ușoare, iar la asta se adaugă și stresul inerent unei continue interacțiuni cu publicul, respectiv cu clienții magazinelor, care din nefericire, nu toți se evidențiază prin bune maniere și comportament civilizat.
Sigur, toate astea nu scuză și nici nu fac acceptabil comportamentul nepoliticos, abuziv și chiar agresiv al unora dintre agenții de pază.
Dar totul trebuie pus într-un context. Un context al neprofesionalismului, al lipsei de interes, care, cu câteva excepții notabile, este dominant în acest sector al serviciilor de securitate destinate sectorului de retail.
Dar nu numai firmele de paza sunt responsabile. Vina este împartita cu magazinele. Retailerii, inclusiv marile lanțuri de magazine multinaționale, își aleg în marea lor majoritate, furnizorul de servicii de securitate care oferă „prețul cel mai mic”, fără să-i intereseze că acest preț mic nu are cum să acopere uneori nici salariul minim și taxele aferente și respectivii furnizori practică la greu evaziunea si munca la gri. Nu-i interesează nici dacă agenții aduși în magazinul lor fac față acestui mediu de muncă, dacă au calitățile personale și o pregătire specifică pentru lucrul cu publicul din magazine. Nu-i interesează nici dacă aceștia sunt angajați și plătiți corect. Important e să „ținem costurile jos”, nu-i așa?! Interesant e ca avem si manageri de securitate in-house (altfel foarte respectabili) care pastoresc peste acest melanj de neprofesionalism la marginea legalității…
Sigur că în primul rand firmele de pază au răspunderea pregătirii propriilor agenți. Dar chiar dacă i-am suspecta pe unii dintre patronii acestor firme că ar fi interesați să-și pregătească suplimentar agenții (ceea ce nu e cazul), tot nu ar putea să o facă ținând cont de prețurile mici la care acceptă să lucreze și care în mod evident nu lasă loc pentru cheltuieli suplimentare pentru o pregătire continuă și specializată a agenților din magazine.
Dar nu este vorba doar de bani.
Din păcate dezinteresul și neprofesionalismul lor este de fapt, principala cauză!
Începând cu anul 2018, Asociația Română pentru Industria de Securitate pune la dispoziție un curs de specializare a agenților de securitate în domeniul așa-numitelor „soft skills”, respectiv abilități de comunicare și managementul stresului, dar și cunoștințe despre drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Adică exact acele deprinderi necesare agentului de pază pentru a gestiona un incident de securitate fără să încalce drepturile cetățenilor, dezamorsând stările conflictuale printr-o bună comunicare și stăpânirea nervilor, fără să recurgă la violență.
Cursul este GRATIS, fiind realizat în cooperare de asociațiile profesionale ale securității private din România, Norvegia, Macedonia de Nord, Slovenia și Croația, care au accesat o finanțare europeană. Se găsește în format online, inclusiv cu teste și studii caz, pe site-ul ARIS. Din 2018 de la lansare și până în prezent nu a fost accesat de ABSOLUT NICIO FIRMĂ DE SECURITATE DIN ROMÂNIA.
QED
de Gabriel Badea & Bogdan Buzdugan
24 Decembrie 2020
Surse:
VOCEA SECURITATII PRIVATE – Contribuția Securității Private la Siguranța Publică în anul 2019 – Ziua Securității Private (ziuasecuritatiiprivate.ro)
Postare voceatimisului.ro – https://www.facebook.com/watch/?v=2863851230518930
Monitorul de Botosani – (https://www.monitorulbt.ro/local/2019/12/09/tentativa-de-jaf-la-brico-depot/)
ARIS – http://www.arisonline.ro/