Măsuri Legislative pentru Eliminarea Ilegalităților și Practicilor Incorecte de pe Piața Serviciilor de Securitate Privată

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Este deja de notorietate că industria securității private, în special în sectorul pazei, este afectată de multiple ilegalități și practici incorecte puse în operă de indivizi disperați după profituri cu orice preț.

Metoda „Phoenix” este una dintre cele mai utilizate și profitabile metode de evaziune practicate în industria de securitate. În esență este vorba de înființarea unei societăți de pază, care după ce câștigă contracte la prețuri de ruinare, generează câștiguri prin neplata parțială sau totală a taxelor, dar și prin neplata furnizorilor. Banii sunt scoși din firmă prin diverse metode mai mult sau mai puțin legale și ajung în cele din urmă în buzunarele proprietarilor. Evident că o astfel de firmă nu poate funcționa la nesfârșit, iar atunci când acumulează datorii este pusă în mod voluntar în insolvență și lichidare, ceea ce înseamnă că practic datoriile către stat și furnizori nu se vor mai plăti niciodată. Între timp, la fel ca și pasărea „Phoenix”, apare o nouă firmă cu denumire asemănătoare celei aflate în insolvență, cu aceeași proprietari sau interpuși ai acestora, care preia contractele, personalul și activele și care reia ciclul evazionist.

Din păcate, pentru aceasta metoda quasi-infracțională, care produce imense prejudicii statului, dar în același timp calamitează mediul de afaceri din acest domeniu și distruge buna reputație a acestui sector, nu există nicio reglementare legală și deci nici un cadru de sancționare.

Astfel că de o lungă perioada de timp, cei care au apelat la acest mod de operare au beneficiat de o totală pasivitate din partea statului, dacă nu chiar de o anume complicitate. Și chiar dacă asociațiile patronale și profesionale din domeniu au tras repetate semnale de alarmă, autoritățile au reacționat într-o foarte mică măsură, oricum insuficient pentru a pune sub control aceste practici, care cangrenează de ani de zile această industrie, în care legalitatea și onorabilitatea ar trebui să fie tratate ca niște reguli de aur, ca niște principii prevalente și imuabile.

Nu numai în România, industria de securitate este sufocată de practici ilegale și lipsite de etică. Diferența este că în alte țări, autoritățile și asociațiile profesionale lucrează împreună pentru impunerea legii și eticii profesionale în acest sector și nu se complac în tolerarea faptelor la limita legii.

În Franța, de exemplu, pentru combaterea acestei practici evazioniste, Grupul Întreprinderilor de Securitate (GES), adică asociația patronală a securității private, a propus recent introducerea prin lege a unei garanții speciale obligatorii pentru firmele de pază,  care să acopere situațiile în care firmele intră în insolvență fără să-și fi plătit contribuțiile și taxele aferente salariilor. Cu alte cuvinte, în absența unei legislații care să combată metoda Phoenix, această inițiativă a GES vizează să elimine unul din elementele care fac acest mod de operare profitabil și atractiv pentru evazioniști.

Acest tip de garanție financiară, care în „hexagon” este deja impusă în alte 49 de domenii de activitate, printre care agențiile de turism, agențiile imobiliare sau cele de muncă temporară, se va ridica la o valoare echivalentă cu 6% din cifra de afaceri.

Garanția va fi acordată de către o instituție financiară, bancă sau firmă de asigurări, care sunt astfel obligate să auditeze firma solicitantă. În cadrul procesului de audit, realizat anual, va fi verificată funcționarea companiei, istoricul ei, subcontractorii, dar și rata sa de dependență economică, precum și diligența în conducerea afacerii. Astfel, se presupune că auditorii vor putea să detecteze nereguli sau comportamente intenționate, care să conducă la falimentarea afacerii și în acest caz vor refuza emiterea garanției.

Mai mult decât atât, CNAPS, adică agenția guvernamentală care administrează cadrul de reglementare al securității private în Franța, va condiționa licențierea de prezentarea acestei garanții.

În acest fel se speră că vor fi prevenite comportamentele evazioniste, iar metoda Phoenix va fi complet eradicată în sectorul securității private din Franța, respectiv firmele care vor fi tentate să se angajeze în astfel de practici vor fi depistate cu ocazia auditurilor și vor rămâne fără licență.

Se estimează că prima anuală pentru asigurarea acestei garanții nu va depăși 1% din suma garantată.

Aceasta propunere legislativă a GES este ultima dintr-o serie de alte astfel de măsuri legale prin care, așa cum s-a exprimat dl. Manuel Valls, fost ministru de interne, va aduce securitatea privată franceză pe drumul legalității și onorabilității.

Vă reamintim, de asemenea, că în ultima parte a anului trecut în Franța a fost adoptată de către Adunarea Națională Legea Securității Globale, prin care securitatea privată devine parte a continuum-ului de securitate și care cuprinde și alte măsuri pentru asanarea practicilor ilegale și incorecte din acest domeniu. Printre măsurile preconizate de către această lege enumerăm:

  • Limitarea drastică a subcontractării pentru a se evita atribuirea de contracte către firmele fără angajați care realizează apoi prestațiile prin subcontractare cu alte companii;
  • Se impun reguli mai stricte referitoare la accesul la profesiile din cadrul industriei de securitate privată, inclusiv atribuirea unui număr unic de identificare pentru fiecare agent de securitate la obținerea brevetului de calificare, o protecție sporită pentru agenți în cazul în care sunt agresați sau amenințați în exercitarea funcției, pedepse mai mari pentru agresori, dar și pentru agenții de securitate care își depășesc atribuțiile;

Așteptăm cu încredere ziua în care autoritățile din România vor dori cu adevărat să coopereze cu organizațiile patronale din sectorul nostru pentru restabilirea unui climat de ordine, legalitate și onorabilitate în industria securității private, demn de o țară membră a Uniunii Europene.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns