Gino Laios – Manager de Securitate Philip Morris International
Și-a început cariera ca analist și controlor financiar, trecând prin planificarea operațională și managementul de proiect, continuând cu o experiență antreprenorială în domeniul consultanței pe zonele profesionale în care activase anterior și anume analiză financiară și de costuri, planificare și management de proiecte.
A intrat în securitatea privată în urmă cu aproape zece ani, mai întâi în domeniul comercial și apoi în cel operațional, în cadrul unor companii multinaționale din domeniu, iar apoi preluând responsabilitatea pe domeniile de mediu, sănătate, protecția muncii, managementul flotei și siguranței rutiere în cadrul companiei la care activează și în acest moment.
Cariera sa în cadrul Grupului Philip Morris International este practic împărțită în două, atât ca derulare, cât și ca domenii de activitate. În prima perioadă, din 1997 până în 2007, a lucrat în domeniul financiar și în management de proiecte, activitatea derulându-se nu doar în România, ci și în Elveția și în Serbia, în unitățile de producție locale ale grupului, unde a fost responsabil cu coordonarea unor proiecte regionale si globale, inclusiv în zona securității, în domeniul logisticii și în integrarea în cadrul grupului a unei noi unități de producție. În cea de-a doua perioadă, după 2015, a activat în mod efectiv în domeniul securității private, extins cu departamentul de protecția mediului, coordonând departamentul responsabil de sănătate și securitate în muncă, managementul flotei și siguranței rutiere pentru România și Bulgaria.
Începând din 2018, o dată cu începerea proiectului de integrare la nivel regional și european, am primit în paralel și funcția de Manager de Securitate al Grupului Philip Morris International pentru Uniunea Europeană.
Vocea Securității Private (VSP): Este securitatea un domeniu în care este neapărat necesar să atingi un nivel extraordinar de performanță profesională sau „merge și așa”?!
Gino Laios: Fiecare domeniu își definește excelența cât și polul opus. Da, și securitatea are nevoie și trebuie să-și găsească un nivel ridicat de performantă profesională, asta și în contextul în care mediul în care operam este într-o continuă transformare. „Merge și așa” este unul din principalele motive pentru care securitatea nu are neapărat o imagine foarte bună, atunci când vine vorba de performanță. Așa cum există piață pentru performanță, există și pentru „merge și așa”. Contează ce promovăm!
VSP: 2. Sunteți un profesionist al securității private cu o mare experiență. Cum ați caracteriza industria de securitate românească?
Gino Laios: Este o industrie care încă își definește identitatea, dar care a început ușor-ușor să își șlefuiască identitatea. Știm că statul nu este un foarte bun reglementator, iar când vine vorba de control și legalitate, mai sunt foarte multe de făcut. Dar el, statul, are un rol atât de important în dezvoltarea industriei. În toate țările din Europa și nu doar, domeniul securității private este unul care colaborează la un nivel ridicat de performanță cu statul. Guvernanții noștri, mai ales cei de acum și cei ce vor urma, au obligația să se uite și la această industrie, una cu un număr semnificativ de angajați și care merită respectul și un cadru legislativ corect și modern. Industria românească de securitate începe să se vadă nu doar în Romania ci și în afara granițelor, mai ales prin cei care au crescut în aceasta industrie, au realizat performanțe și acum sunt implicați în aceasta industrie în alte țări.
VSP: 3. Sunteți membru al uneia dintre cele mai importante organizații a specialiștilor din Securitate – ASIS International. Care credeți că este rolul unei organizații profesionale în peisajul industriei de securitate?
Gino Laios: Organizațiile profesionale au foarte multe roluri, dar personal consider că cel mai important este acela de a educa o industrie, de a permite un schimb de experiențe, viziuni, concepte și, de ce nu, de a contextualiza un mediu de afaceri în care industria securității își are locul ei binemeritat. Chapter-ul ASIS Romania a reușit, an de an, să crească rolul de a educa membrii săi și implicit prin ei, să împărtășească și cu alți colegi din industrie cunoștințe, concepte, tehnologii și soluții. Rolul nostru, al membrilor, este de a ne preocupa ca acest rol de educație sa fie unul dinamic și să aducă inovația în industria românească de securitate.
VSP: Cum credeți că influențează programele de recunoaștere și promovare a performanței precum OSPA pe actorii din acest domeniu, companii și profesioniști deopotrivă și sectorul nostru în general?
Gino Laios: OSPA România are marele merit de a promova nu doar performanța ci și industria. Cred că este un merit pe care industria trebuie să îl recunoască prin continua să participe la acest program, prin promovarea continuă, în fiecare companie, fie că este un furnizor de servicii sau soluții, dar mai ales în rândul clienților industriei. Și nu pot să nu adaug, ca așteptăm implicarea statului/guvernului prin a promova o astfel de abordare și în cadrul companiilor de stat.
VSP: Ați ajuns în finala OSPA România de două ori la rând, câștigând la a doua participare. Ce credeți că stă la baza acestei impresionante performanțe?
Gino Laios: Au fost mai multe aspecte care au dus la participarea de două ori la rând, însă cu siguranță a fost foarte importantă susținerea și încurajarea unui grup de profesioniști în domeniu, oameni care m-au susținut și încurajat atât din industria locală cât și din rândul colegilor și echipei mele. Apoi este vorba de proiectul în sine, care la început a fost aproape o idee „nebunească” de a reorganiza o funcțiune atât de importantă dintr-o companie lider în domeniul său de activitate. Însă pot spune ca succesul proiectului ne-a oferit o oportunitate extraordinară de a integra procesele de securitate și chiar de safety, în procesele noastre operaționale.
VSP: Lucrați de mult timp în aceeași corporație, una dintre cele mai importante din domeniul său. Este solicitanta munca dvs.? Cum este acum în plină criză pandemică?
Gino Laios: Se spune că atunci când ceea ce faci, faci cu plăcere, totul este mult mai simplu și mai ușor. Indiferent cât de solicitantă este activitatea noastră, satisfacția să știi că poți să faci diferența, să asiguri securitatea și sănătatea colegilor, dar și a afacerii, merită tot efortul. Sunt privilegiat să fac parte dintr-o echipă foarte diversă, de la care învăț în fiecare zi. Sunt și mai norocos să am o echipă extraordinară care nu se oprește niciodată din a mă impresiona prin modul în care reușește de fiecare dată să facă imposibilul posibil. De fapt acesta este și motto-ul nostru: make the impossible possible.
VSP: După experiența OSPA de anul trecut cu ce amintiri plăcute ați rămas?
Gino Laios: As vrea în primul rând să felicit echipa OSPA România pentru organizarea excepțională a acestei gale. Și chiar dacă știu că nimeni nu uita, aș vrea să subliniez că această gală a avut loc în plină pandemie, unde efortul de a organiza un asemenea eveniment este extrem de mare, dar acest efort rămâne foarte puțin (dacă nu deloc) vizibil pentru participanți. Rămân cu amintiri plăcute începând cu toate subiectele, fiecare extrem de importante și diverse, la multitudinea de invitați și participanți și evident cu emoția nominalizării și a finalei, dar și cu bucuria de a mă fi numărat printre câștigători.
VSP: Ce recomandări aveți pentru organizatorii Galei OSPA România?
Gino Laios: Recomandarea mea pentru organizatori este să continue această veritabilă misiune de a educa industria prin promovarea performanței, a diversității, a normalității de a fi transparenți, de a fi o voce a industriei!
VSP: Dar pentru viitorii competitori?
Gino Laios: Ar fi aceeași recomandare pe care o dau echipei mele: să creadă în ei și să nu le fie teamă să zică „nu știu”. Va fi întotdeauna cineva care îi va susține și va fi lângă ei.
Au consemnat: Gabriel Badea și Bogdan Buzdugan