Vocile Securității Private – DORU DRAGNE – Laureat OSPA ROMANIA 2020

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Doru Dragne – Key Account Manager, Global Security Systems

Doru Dragne și-a început cariera profesională ca militar angajat în Armata Română în anii 90, de unde, ca o continuare oarecum firească, la terminarea contractului a trecut în industria securității private, aflată atunci la început de drum în România.

A continuat sa lucreze în acest domeniu timp de aproape 25 de ani, dintre care peste 21 în aceeași firmă. În tot acest timp însă, a reușit să-și cultive și să-și desavârșească și latura artistică, creativă a personalității sale, Doru fiind iată și un consacrat autor de poezie având la activ câteva volume de versuri publicate.

Se spune că poeții sunt cei care reușesc să exprime lucruri foarte complicate în cuvinte simple, pe înțelesul tuturor. Ar putea fi asta cheia succesului profesional care i-a adus lui Doru Dragne trofeul OSPA Romania 2020, la categoria Directori/Manageri firme de securitate?!

Sa sperăm că vom afla răspunsul și multe altele în interviul ce urmează.

Vocea Securității Private (VSP): Sunteți de peste 20 de ani în securitatea privată și aproape toată această perioadă ați lucrat la aceeași firmă. Cum de s-a întâmplat asta, într-o perioadă în care stabilitatea nu mai este apreciată și se spune că locurile de muncă se schimbă cel puțin la fiecare 3 ani?

Doru Dragne: În primul rând mie îmi place stabilitatea și cred că securitatea privată este despre stabilitate, siguranță, predictibilitate. Practic, este ceea ce oferim noi clienților noștrii. Certitudinea că și mâine își vor găsi casa, afacerea așa cum au lasat-o cu o zi înainte. Apoi cred că este vorba despre oamenii cu care lucrez, despre colegi. Am avut onoarea și mai ales plăcerea(!) de a lucra în toată această perioadă alături de un grup de oameni extraordinari. Practic am reușit să formăm o echipă cu adevărat performantă, să ne completăm unul pe celălalt, să ne sprijinim reciproc și să reușim să păstrăm la nivelul grupului ambiția de a reuși și de a deveni tot mai buni pe zi ce trece.

De asemenea este vorba de mediul de lucru. La noi în firma nu există bariere în calea schimbării, în calea inovației. Există acea încredere si respect pentru oamenii care vin cu idei si soluții noi. Întotdeauna ceea ce am considerat că ar fi util să implementăm pentru a ne îmbunătăți performanța,  a devenit un instrument de lucru chiar de-a doua zi.

Au fost și vremuri grele, inclusiv sau mai ales din punct de vedere financiar, clienți care nu ne-au mai plătit sau au intrat în faliment… Însă am reușit de fiecare dată să  găsim soluții și să atragem de partea noastră energii și resurse care să ne permită nu doar să ieșim din dificultate, ci chiar să folosim experiența negativă în noi proiecte de dezvoltare.

Știu că este o expresie șablon, dar noi la Global Security Systems chiar am transformat adversitățile în provocări și mai departe în oportunități. Asta este filozofia noastră!

Nu în ultimul rând, este vorba și de faptul ca am avut norocul să lucrez într-o firmă de pază unde respectul și grija pentru oameni, dar și respectul pentru lege sunt valori și principii de bază, care au fost urmate și aplicate cu sfințenie în fiecare zi din toți cei aproape 22 de ani de existență ai societății Global Security Systems SA.   

VSP: Sunteți pasionat de literatură și mai ales de poezie, având chiar câteva volume publicate, deja. Cum se împacă poezia și actul de creație cu securitatea privată? 

Doru Dragne: Cred că este vorba despre imaginație și de structură în același timp. Acestea sunt elementele de legătură între aceste două lumi aparent paralele.

Mă refer la acea, imaginație constructivă, care așază armonios elementele vieții unul peste celălalt. Într-o parte vorbim despre cuvinte, căutând rime sau figuri de stil, care să redea cititorului emoțiile și sentimentele pe care poetul din mine vrea să le comunice, iar în altă parte vorbim despre concepte, idei și instrumente pe care alter-ego-ul meu, manager de securitate, le corelează, le pune să lucreze împreună pentru a proteja valori și chiar vieți…

Nu, nu sufăr de personalitate multiplă (râde). Ambele ipostaze sunt exerciții ale minții, prin care redau atât „cuvinte potrivite”, care sună bine, cât și soluții concrete de securitate, care trebuie să aibă sens și să-și demonstreze eficacitatea.

La mine aceste stări se completează oarecum reciproc. Una generând și alta sedimentând organizat, ordonat, cu multă atenție la detalii.

VSP: Aceasta este o întrebare pe care am mai pus-o și altora. Dar o repet, pentru că doresc cât mai multe opinii. Este securitatea un domeniu în care este neapărat necesar să atingi excelența profesională sau „merge și așa”?!

Doru Dragne: Securitatea privată înseamnă, în primul rând, eficiență și satisfacția clientului. Cred că acestea sunt principalele criterii de evaluare. Iar ca să fim eficienți și sa avem clienți fericiți trebuie să învățăm și să ne adaptăm din mers la mediul în care lucrăm. Infracționalitatea nu dă semne că ar stagna, ci din contră. Eroii negativi ai acestei povești găsesc repede soluții din ce în ce mai ingenioase să-și facă “treaba”, în paguba oamenilor onești și a afacerilor cinstite. Asa cum se spune, noi ar trebui să fim capabili să le anticipăm următoarea mutare. Pentru asta este nevoie sa învățăm continuu, să ne împărtășim experiențele între noi, să colaborăm unii cu ceilalți.

Apoi sunt noile provocări, cum este această pandemie… A trebuit să ne adaptăm la noi cerințe și să învățăm din mers, pentru că noi avem datoria să NU reducem nivelul prestației noastre, indiferent de context.

Deci, acest „merge și așa” n-ar trebui să existe în domeniul nostru… Cu toate astea sunt destui cei care văd securitatea privată nu ca pe o profesie, ci doar ca pe o sursă de câștig pe termen scurt, cu orice preț, chiar cu riscul de a-și înșela clienții și de a încălca legea.

VSP: Prin prisma experienței pe care ați acumulat-o, cum ați caracteriza industria de securitate românească?

Doru Dragne: Nu este o industrie matură încă, din păcate… Piața este dominată în mare măsură de firme care nu respectă cadrul legal. Marea majoritate a angajaților sunt plătiți prost, la diverse forme de negru și de gri. Nu se investește în calitate și în pregătirea personalului, în crearea unor condiții de muncă decente.

Pe de alta parte sunt foarte mulți beneficiari de securitate care nu știu ce înseamnă un serviciu de securitate, nu știu să aprecieze un serviciu corect, nu știu ce să ceară. Preferă să cumpere doar servicii cât mai ieftine, posibil fără nici o considerație pentru calitate și profesionalism.

O mare problemă este legea achizițiilor publice, care în continuare îi favorizează pe cei care oferă cel mai mic preț posibil. Această manieră de a acorda contractele publice doar pe criteriul prețului  întreține o spirală către abis, a prețurilor, a calității și a salariilor angajaților. De foarte mult timp prețurile la care se câștigă licitațiile de pază nu mai au nicio legătură cu realitatea sau cu legislația muncii, marea lor majoritate fiind uneori atât de mici încât nu pot acoperi nici măcar costul salariilor la nivelul minim pe economie.    

VSP: Bine și cum se explică asta? Acele firme de pază merg deliberat în pierdere?

Doru Dragne: Nicidecum. Cum vă spuneam, în foarte multe cazuri aceste prețuri mici sunt susținute cu munca la negru sau la gri, cu evaziune fiscală… Ca să nu mai vorbim de agenți cu uniforme „de doi lei”, fără nicio dotare, cărora nu li se plătesc sporurile de noapte, concediile, care sunt puși să lucreze cu mult peste norma legală fără să li se plătească ore suplimentare. Mai nou, cei care oferă servicii de pază la prețuri imposibil de mici susțin că beneficiază de subvenția de la stat pentru că angajează personal din categorii defavorizate. De fapt ei se bazează pe faptul că autoritățile nu verifică dacă aceste liste cu personal subvenționat sunt folosite în mai multe licitații și contracte simultan, ceea ce evident este un abuz, o păcăleală, din care însă unii fac bani foarte buni.

În mare măsură autoritățile ignoră aceste ilegalități. Chiar dacă în trecut s-au luat niște masuri împotriva unor firme evazioniste, efectul a fost aproape inexistent. Practic acestea, după o scurtă „pauză”,  au revenit la vechile metehne chiar sub privirea îngăduitoare a autorităților.

Din aceste motive, în cele mai multe cazuri, licitațiile publice sunt câștigate de firme care apar și dispar peste noapte, după ce și-au făcut „suma” sau au intrat în vizorul ANAF-ului. Firmele serioase nici măcar nu mai participă în licitațiile cu statul în aceste condiții. Este o pierdere de timp…

Este păcat că un domeniu ca acesta, a cărui misiune este protecția împotriva fărădelegilor, ajunge să fie caracterizat prin prisma faptelor unor infractori care dezonorează breasla.

VSP: Descrieți un peisaj foarte sumbru… Se mai poate face ceva? Pot organizațiile profesionale să schimbe în vreun fel situația? Știu că aveți o vastă experiență și în acest domeniu.

Doru Dragne: Din păcate organizațiile profesionale, patronatele, nu au încă forța necesară ca să schimbe această stare de fapt, care în mare măsură este rezultatul impotenței autorităților în a impune respectarea legilor.

În primul rând, dacă vorbim de istorie, mișcările patronale din domeniul nostru au avut un start întârziat și dominat de tot felul de dispute sterile și orgolii, care au împiedicat mult timp coagularea tuturor energiilor în jurul unor proiecte utile pentru industrie.

Apoi mult timp s-a pus accentul pe cantitate și nu pe calitate. Așa s-a ajuns ca în organizațiile patronale să apară tot felul de personaje dubioase, care apoi au ajuns chiar să fie obiectul anchetelor DNA. Aceștia au deturnat cumva organizațiile de la misiunea lor de bază și anume creșterea profesionalismului și reputației acestui sector. Ba din contra, au fost momente când apartenența la o organizație patronală nu mai constituia o etichetă de onorabilitate, ci era evitată, tocmai pentru că nimeni nu voia să se asocieze cu astfel de personaje.

Pe urmă, cooperarea cu autoritatea de reglementare a mers greu. La începuturi, nici nu eram băgați în seamă și eram tratați cu superioritate. Abia în ultimii ani s-a reușit stabilirea unui dialog cât de cât normal și constructiv, dar încă vocea industriei nu este ascultată așa cum ar trebui.

Foarte importante sunt afilierile la mișcările patronale și sindicale de la nivelul Uniunii Europene, CoESS și Uni Europa. Asta ne ajută mult. Experiențele organizațiilor din alte țări sunt adevărate lecții pentru noi.

Un pas important a fost constituirea Federației, iar afilierea la o confederație patronală națională ne-a ajutat să ne facem opiniile cunoscute și să ne susținem punctele de vedere la nivel guvernamental.

Au fost și câteva succese în ceea ce privește amendarea legislației, dar mai e mult de lucru în privința cadrului legislativ.

Un succes important al Federației este constituirea  Comitetului Sectorial din sectorul serviciilor, în care activez și eu. Sperăm ca de pe această platformă să influențăm în bine structura calificărilor și a standardelor de calificare din domeniul nostru.

Pe de altă parte, oamenii de buna credință din breasla noastră trebuie să înțeleagă că nu pot aștepta prea mult de la organizațiile profesionale dacă aceste organizații nu sunt susținute și dacă nu există implicare. Din păcate noi românii stăm foarte prost la capitolul implicare în cauze comune și voluntariat. Ne place să lucreze alții pentru noi, după care doar să culegem roadele fără niciun efort…

VSP: Aveți de asemenea o mare experiență în formarea profesională. Cât de bine pregătit considerați că este în acest moment personalul de securitate?

Doru Dragne: Mă pot lăuda un pic și aici. În peste 20 de ani de activitate am calificat peste 1.000 de agenți de securitate, șefi de tură, șefi de obiective, manageri de securitate.

Astăzi ar fi trebuit să spun că piața forței de muncă este matură, că oamenii din domeniu au devenit specialiști și că fiecare dintre ei își cunoaște locul și rolul în această industrie. Din păcate, nu pot spune așa ceva. Au apărut foarte multe firme de formare profesională, care pur și simplu vând diplomele, necondiționând eliberarea acestora de verificarea reală a unor cunoștințe, aptitudini și competențe dobândite. Nivelul de pregătire este practic la acelasi nivel ca acum 10 ani, ca acum 20 de ani… din nefericire. În opinia mea din cei peste 100.000 de agenți de securitate calificați,  mai mult de jumătate dintre aceștia nu dețin nici măcar noțiunile elementare .

Vă dau un exemplu. Sunt mediatizate în ultima perioadă cazuri de agenti care sechestrează si brutalizează răufacatori în supermarketuri! În mod sigur nu au învățat așa ceva la vreun curs de formare profesională. Și mai grav este însă că nu i-a învățat nimeni pe acei oameni limitele unei intervenții a agentului de pază în astfel de situații. Nu le-a explicat nimeni că există legi, că există o Constituție care apară drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor, inclusiv ale presupușilor hoți, până când sunt condamnați de o instanță judecatorească și chiar după aceea.

Cel mai trist este că acei oameni, mă refer la agenții de pază, sunt și ei la rândul lor niște victime. În final ei sunt singurii trași la răaspundere, cei cărora li se fac dosare penale, care primesc condamnări. Nu cei care nu și-au făcut treaba cand i-au calificat, nu firma angajatoare care poartă răspunderea instruirii și controlării activității lor, nu magazinul care poartă răspunderea respectării legii în incinta pe care o deține și care în mod cert a știut și a tolerat, dacă nu chiar a încurajat astfel de comportamente abuzive.

Din fericire însă sunt și altfel de oameni în aceasta industrie. Pe parcursul vieții mele profesionale am întâlnit și o mulțime de oameni valoroși, competenți, bine intenționați. Cu mulți dintre aceștia colaborez eficient în cadrul structurilor asociative sau lucrez zi de zi în cadrul contractelor pe care le administrez.

VSP: Programele de tip OSPA, de recunoaștere a experienței profesionale, credeți că au vreo influență asupra sectorului nostru de activitate? Dar asupra oamenilor care lucrează în această industrie?

Doru Dragne: Firește că au și într-o măsură foarte mare! De fapt, asta a stat la baza deciziei Federației de a intra în acest program. La vremea aceea, în 2015 reputația industriei noastre ajunsese foarte jos. În ceea ce ne privește, media era dominată de știri negative despre securitatea privată – evazioniști, muncă la negru, comportament abuziv. Profesioniștii acestui domeniu depun eforturi mari pentru a ține pasul cu provocările permanente cărora trebuie să le facă față și chiar au nevoie să simtă că munca lor este apreciată la adevărata ei valoare și nu doar prin prisma faptelor celor certați cu legea, care ne fac de râs.

Deci în acel context, dar și în prezent este mare nevoie de un astfel de generator de știri pozitive despre securitatea privată, care să apere imaginea și onorabilitatea oamenilor corecți și performanți care lucrează în acest sector.

În plus se creează o rivalitate, o emulație pozitivă, generatoare de progres, fiecare dintre noi căutând soluții noi, inovative cu care să ieșim în evidență. Aceste soluții devin cunoscute, prin OSPA, și devin parte din bagajul comun de expertiză al industriei. Ceea ce se traduce într-un plus de securitate nu numai pentru beneficiari, dar chiar la nivelul întregii societăți. Dacă pot parafraza un celebru autor de SF, ideea de ieri a managerului X la o problemă de securitate devine azi cunoscută tuturor, iar mâine este un punct de plecare către alte realizări.

Apoi este vorba despre interesul enorm pe care îl stârnește această manifestare în rândul oamenilor din securitatea privată și nu numai. La Gala OSPA nu există oameni triști, ci doar oameni care se bucură de realizările colegilor lor și sărbătoresc împreună încă un an cu realizări deosebite.

Nu mai puțin importantă este și expunerea internațională pe care o câștigăm în acest fel. România este singura țară din Estul Europei prezentă în acest program. Așa cum a spus la un moment dat și dl. Președinte Badea, prin intermediul OSPA am reușit să punem Romania pe harta mondială a excelenței în securitatea privată. Cum spuneam, faptul că suntem alături de țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Australia, Africa de Sud  adevărate puteri mondiale în securitatea privată, ne face foarte mândri.

VSP: Povestiți-ne câte ceva despre proiectul dumneavoastră premiat anul trecut cu trofeul OSPA.

Doru Dragne: În calitatea mea de administrator de cont în cadrul Global Security am gestionat un contract cu un client extrem de dificil, pentru care securitatea era un fel de „fată în casă, bună la toate”. Această atitudine nu tocmai profesională nu m-a descurajat, ci am privit-o ca pe o nouă provocare. La drept vorbind, nu era nici primul și probabil nici ultimul client cu astfel de „trăiri”.

Aparent, principala lor problemă nu era tocmai de securitate, ci ținea mai degrabă de managementul traficului intern. Permanent, intrările în obiective și drumurile interioare erau blocate de un număr mare de autocamioane parcate alandala. Și asta în principal datorită lacunelor din organizarea lor internă. De aici foarte mulți nervi, stres și agresivitate, care până la urmă se transformau și în incidente de securitate.

Am preluat problema, și deși nu făcea neapărat obiectul contractului, am reorganizat complet parcările și rutele de acces. Am rescris procedurile interne ale beneficiarului, am implicat agenții de la control acces și în dirijarea traficului intern și multe altele.  Practic le-am rezolvat această problemă spinoasă fără nici un fel costuri suplimentare pentru ei, pentru beneficiar, fără nicio investiție, fără nimic!

Pe de altă parte, luând act de capacitatea noastră organizatorică deosebită, beneficiarul ne-a solicitat apoi să restructurăm încă un serviciu, nou, altul decât cel de securitate, respectiv serviciul de curățenie. Deși societatea noastră mai avea experiențe pe această linie de business, pentru mine era ceva nou. Dar evident, am tratat povestea asta ca pe o nouă provocare, care până la urmă s-a dovedit a fi o nouă poveste de succes… Am învățat „din mers” foarte multe lucruri noi. Despre substanțe de curățenie, despre utilaje, despre regulile de mediu, despre lucrul la înălțime, dar am transpus foarte mult și din know-how-ul serviciului de pază. Practic aș putea spune că am „militarizat” serviciul de cleaning, care a devenit în acest fel mult mai eficient și am marcat o vizibilă creștere a calității față de situația anterioară. Dar nu numai serviciul de curățenie a câștigat din sinergia cu serviciul de pază. Controlând  ambele operații, de curățenie și pază, în același timp, am reușit să demantelăm o rețea bine pusă la punct de furt de produse de  curățenie din obiectiv, care funcționa de foarte multă vreme și generase pagube semnificative.

Jurații de la OSPA au apreciat munca mea, ceea ce mă bucură foarte mult. Mă simt onorat și le mulțumesc încă odată.

VSP: După experiența OSPA de anul trecut cu ce amintiri plăcute ați rămas?

Doru Dragne: În primul rând am fost uimit de numărul mare de participanți. Chiar dacă Gala s-a ținut online, foarte mulți oameni s-au înscris și au urmărit cu interes întreaga derulare a manifestării. Apoi calitatea proiectelor. Cred că de la an la an, acestea devin tot mai bune. Cumva oamenii reușesc să se autodepășească, iar izvorul creativității oamenilor din securitatea privată pare de nesecat. La fel, am fost mândru că, în pofida condițiilor vitrege, am reușit să ținem OSPA România și în acest an, marcând a 5 a ediție consecutivă. Chiar dacă manifestarea a fost de această dată online. Spun acest lucru pentru că, alte țări, mai bogate decât noi, fie nu au ținut gala, fie au anunțat câștigătorii printr-un format static, un fel de PowerPoint postat online.

VSP: Așa cum se știe dumneavoastră sunteți implicat și în partea de organizare a Galei OSPA. Ce se va întâmpla mai departe?

Doru Dragne: Toți cei care suntem implicați în fenomenul OSPA suntem conștienți că acesta reprezintă un reper și un pilon al profesionalizării și creșterii prestigiului securității private atât în țară cât și în afara ei. De aceea facem eforturi deosebite să ținem „steagul sus” indiferent de cât de grele sunt condițiile.

În viitor ne gândim să sporim implicarea organizațiilor profesionale membre ale federației în  organizare, în atragerea unor proiecte și a unor candidați cât mai valoroși, dar și în atragerea de noi sponsori.

Este posibil ca în acest an să apară schimbări în privința categoriilor de premiere. De asemenea, de la colegii britanici am înțeles că vor fi modificări în design-ul trofeelor, în spiritul unei mai mari alinieri cu preocupările pentru protecția mediului.

Personal văd în viitor o colaborare mai strânsă între organizațiile profesionale din toate țările incluse în programul OSPA. Acest lucru ar putea duce în viitor chiar și la dezvoltarea de proiecte comune, dar și la mult dorita ediție  a premiilor OSPA internaționale.

VSP: Ce le recomandați viitorilor competitori OSPA România?

Doru Dragne: În primul rând să se înscrie în această competiție. Este cea mai bună modalitate de a-și face cunoscută munca și performanța, capabilitățile, către posibili clienți sau viitori angajatori. Un CV care conține un premiu OSPA sau o poziție de finalist reprezintă un atu extraordinar, inclusiv în afara României. Este un canal de promovare incredibil de eficient.  Apoi, trebuie să urmărească permanent, prin orice cale, să-și dezvolte cunoștințele și expertiza profesională, dar asta e o recomandare general valabilă pentru oricine vrea să facă o carieră în securitatea privată.

Au consemnat:  Gabriel Badea și Bogdan Buzdugan

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

One Comments

  • Trofin Dumitra 11 / 03 / 2021 Reply

    Felicitări, Dle Director Doru Dragne! Atât pentru activitatea în domeniul securității, cât și pentru creațiile lirice.

Lasă un răspuns