Marius Georgescu are o experiență de peste 18 ani în domeniul securității private, de a lungul carierei fiind implicat atât ca parte contractată/ prestator de servicii de securitate, cât, și ca beneficiar.
În 2001, și-a început activitatea în acest domeniu, activând în zona de retail, cu responsabilitatea coordonării unui număr de aproximativ 800 de agenți în zona București. Activitatea a desfășurat-o preponderent în centre comerciale și magazine.
În 2005 a fost responsabil cu implementarea conceptului de securitate la cele 2 rafinării ale OMV Petrom, iar din 2006 a fost cooptat în echipa de securitate din cadrul acestei companii.
Vocea Securității Private (VSP): Sunteți un profesionist al securității private cu o mare experiență. Cum ați caracteriza industria de securitate românească?
Marius Georgescu: Mulțumesc de aprecieri. Cred că industria românească de securitate a evoluat și a ajuns la un anumit grad de maturitate. Începând din 2003, odată cu apariția cadrului legislativ în domeniu, atât industria de securitate cât și cei direct implicați, specialiștii în securitate privată, am intrat pe un parcurs evolutiv.
Din punctul meu de vedere, consider că reglementarea acestui domeniu, chiar dacă prezintă încă multe prevederi ce necesită a fi revizuite sau completate, a susținut dezvoltarea relativ sănătoasă a acestei industrii. Pornind de la aceste cerințe minime legale și luând în considerare standardele existente și bunele practici, am reușit de a lungul timpului să dezvoltăm concepte de securitate eficiente, care adresează în mod specific amenințările identificate în ariile noastre de operare. Am observat și în piață în ultimii ani, o preocupare a furnizorilor de servicii de a dezvolta și propune soluții de securitate ce integrează tehnologii sau aplicații, în detrimentul ofertelor strict axate pe resursa umană.
Consider că în continuare eforturile ar trebui să fie în zona de explorare și utilizare a noilor tehnologii și în pregătirea continuă a specialiștilor în domeniu. Nu în ultimul rând, așa cum menționăm anterior, cred că se impune o actualizare a legislației în domeniu, pentru a reflecta actuala situație de fapt.
VSP: Ați fost la conducerea Secției române a uneia dintre cele mai importante organizații a specialiștilor din Securitate – ASIS International. Care credeți că este rolul unei organizații profesionale în peisajul industriei de securitate?
Marius Georgescu: Cred că rolul organizațiilor profesionale este de a crea cadrul prin care specialiștii din același domeniu să poată împărtăși experiențele proprii, fie ele de succes sau nu. Pe de altă parte, cred că ar trebui să aibă un rol activ în comunicarea cu Autoritățile pentru a ne asigura că avem un cadru legislativ adecvat și conform cu realitatea din teren. Nu în ultimul rând, cred ca ar trebui să faciliteze accesul la bunele practici în domeniu și accesul la diverse programe de pregătire pentru tinerii care intenționează să urmeze o astfel de carieră.
VSP: Cum credeți că influențează programele de recunoaștere și promovare a performanței precum OSPA pe actorii din acest domeniu, companii și profesioniști deopotrivă și sectorul nostru în general?
Marius Georgescu: Cu siguranță sunt motivaționale. Cred că astfel de programe au fost de un real ajutor în schimbarea percepției publicului despre industria de securitate. Pe e altă parte, ca specialist în domeniu, ești cu siguranță onorat și mândru atunci când colegii de breasla iți apreciază realizările..:)
VSP: Echipa dvs. a plecat cu două trofee OSPA în 2019, iar la ediția din acest 2020 ați mai avut un coleg finalist. O mare realizare! Ce credeți că stă la baza acestei performanțe impresionante pe care o demonstrează echipa dumneavoastră?!
Marius Georgescu: ECHIPA! Chiar echipa! Am reușit în timp să ne cristalizăm ca și echipă, să comunicăm indiferent de circumstanțe, și mai ales să ne susținem necondiționat ori de câte ori este nevoie. Personal consider că absolut tot ceea ce am reușit să realizăm s-a datorat în cea mai mare parte eforturilor comune și spiritului de echipă.
VSP: Lucrați de foarte mult timp în aceeași corporație, una dintre cele mai importante din țară și care administrează inclusiv infrastructuri critice. Cât de solicitantă este munca dvs., mai ales acum în plină criză pandemică?
Marius Georgescu: Actualul context pandemic a avut cu siguranță un impact, cel puțin în modul de desfășurare a activităților. Paradoxal, deși înaintea crizei COVID 19 lucrul de acasă părea tentant, dar imposibil, am realizat în ultimul an că nu este tentant, dar este posibil…:) Aș spune că am avut o perioadă inițială de acomodare, de identificare a noilor modalități de lucru, au fost provocări de ordin tehnic, dar, într-un final, am reușit să ajungem la un mod de lucru diferit, dar funcțional. Cred însă că tuturor ne lipsește aceea interacțiune directă cu colegii în mediul de birou sau în teren.
VSP: Ce ne puteți spune despre echipa dumneavoastră, despre colegii cu care lucrați? Îi veți încuraja să participe la viitoarele ediții OSPA România?
Marius Georgescu: Cu siguranță, da. Sperăm să depășim în curând această criză și să avem un context economic și social favorabil care să permită derularea unor noi proiecte și inițiative, iar dacă se va întâmpla vom fi mai mult decât bucuroși să împărtășim eventualele povești de succes!
VSP: După experiența OSPA din 2019 cu ce amintiri plăcute ați rămas?
Marius Georgescu: Cu un sentiment de mândrie și cu amintirea momentelor petrecute împreună cu colegii de breaslă. Am reîntâlnit în același timp prieteni vechi și actuali colaboratori.
VSP: Ce recomandări aveți pentru organizatorii Galei OSPA România?
Marius Georgescu: În primul rând felicitări pentru tenacitate, pentru eforturile considerabile depuse în organizarea acestor Gale de succes. Aștept cu nerăbdare viitoarele evenimente și sunt convins că vom vedea noi povești de succes.
VSP: Dar pentru viitorii competitori?
Marius Georgescu: Să participe cu interes la selecția de proiecte și să fie încrezători în șansele lor. Este o imensă satisfacție personală să vezi un proiect personal apreciat favorabil de colegii din industrie, dar la fel de mult contează și împărtășirea bunelor practici sau experiențe profesionale!
Au consemnat: Bogdan Buzdugan