Interviu cu dl. Liviu Mateescu, Președinte al Asociației Româane pentru Tehnica de Securitate – ARTS, Membru al juriului OSPA România

Reading Time: 5 minutes

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Vocea Securității Private (VSP): Bună ziua domnule Mateescu! Vă mulțumim că ați acceptat să purtăm această discuție.

Liviu Mateescu: Bună ziua și mulțumesc pentru invitație!

VSP: În această săptămână s-a desfășurat adunarea generală a asociaților ARTS. Felicitări dumneavoastră și colegilor din Consiliul Director pentru alegere. Care sunt prioritățile noului Consiliu și ale dumneavoastră personal pentru acest an?

Da, într-adevăr, săptămâna aceasta s-a desfășurat AGA – ARTS, asociație profesională de utilitate publică, care anul acesta împlinește 20 de ani de activitate. Am fost ales din nou presedinte pentru încă un mandat de 2 ani – cel de-al 5-lea. Din 2004 până în 2014 am activat ca Vicepreședinte deci, practic, am fost în conducerea asociației aproape de la înființarea ei. Acest lucru mă onorează și, evident, mă obligă ca de obicei, să mă ridic la nivelul așteptărilor membrilor noștri și cerințelor acestei funcții.

Avem un nou CD, sunt și cateva intrări noi, dar toți sunt profesioniști cu o vastă experiență și sper ca împreună să realizăm obiectivele aprobate de AGA și pe cele pe care vom considera oportun să le abordăm. Multumim pentru felicitările de alegeri și sper ca la final de mandat să primim aceleași felicitări pentru reușitele noastre în viitorii doi ani. Activitatea în CD-ul asociației înseamnă în primul rând timp alocat, înțelegerea problemelor comune, munca în folosul breslei, echilibru și transparență și mai ales știința de a lucra în echipă și de a folosi experiența și eforturile fiecăruia acolo unde este nevoie.

Avem cateva priorități pe care le vom trata cu mare atenție. Prima este consolidarea și armonizarea echipei executive. La începutul acestui an pornim, practic, cu o echipă executivă complet nouă față de începutul anului trecut. Sper ca alegerile făcute și sprijinul permanent pe care-l vom oferi să contribuie la armonizarea lucrului în echipă și să conducă la obținerea performanțelor dorite. A doua prioritate o constituie îmbunătățirea comunicării cu membrii noștri și atragerea de noi membri din zonele țării unde ARTS nu are reprezentare. Ar mai fi finalizarea procesului de fuziune prin absorbție cu ASI(Asociația pentru securitate la incendiu), dezvoltarea unei scheme de certificare pentru standardul european de servicii EN 16763 în colaborare cu un organism de certificare acreditat, continuarea campaniilor publice de conștientizare a riscurilor de securitate în parteneriat cu UNSAR, IGSU și IGPR, elaborarea ghidului achizitorului de tehnologii de securitate dedicat persoanelor juridice, elaborarea ghidului de bune practici, realizarea standardului ocupational pentru inginerul de sisteme de securitate, revizuirea și reautorizarea cursurilor de tehnician și proiectant de sisteme de securitate. Dorim de asemenea să promovam noile standarde europene de servicii „remote” și să contribuim la traducerea și adaptarea altor standarde europene foarte necesare breslei noastre la versiunea în limba română. Deținem secretariatul tehnic al CT27 și avem specialiști care au contribuit și o vor face și în continuare la adoptarea majorității standardelor din domeniile noastre de activitate. Și aceastea sunt doar câteva din lucrurile pe care ni le-am propus. Sper să fim sănătoși, să fie pace și economia să crească. Provocări și obstacole vor fi mereu. Ține de noi toți cum vom trece peste ele și le vom transforma în oportunități.

VSP: Ce evenimente preconizați să organizați cu asociația în acest an?

Liviu Mateescu: Ca evenimente, în 2023, vom organiza deja tradiționalele conferințe, cea de risc la securitate în colaborare cu ANERSF și Conferința națională ARTS. Una va fi probabil în mai, cealalta la inceputul lui octombrie. Și, pentru că vă spuneam că anul acesta vom împlini 20 de ani, nu vom rata momentul și cu siguranță vom organiza un eveniment aniversar special cu oaspeți din țară și din străinătate și cu toți cei care ne-au fost alături și ne-au sprijinit de-a lungul acestor ani.

VSP: Sunteți unul dintre pionierii tehnicii de securitate din România. Cum apreciați progresele în acest domeniu și care credeți că vor fi direcțiile principale de dezvoltare în următoarea perioadă?

Liviu Mateescu: Activez în acest domeniu din toamna lui 1990 și de atunci sunt implicat activ în piața de tehnologii de securitate. De la proiectare de produse, producție, distribuție și vânzări, proiectare de sisteme, realizări de instalații, service și mentenanță, toate aceste activități le-am desfășurat de-a lungul ultimilor 33 de ani în firma Romano Electro una dintre cele mai vechi din piață. Am pornit în 1990 de la o centrala cu 2 zone și o barieră IR realizate în carcase de alimentatoare de la Întreprinderea Electronica și am ajuns astăzi la sisteme integrate cu înalte performanțe, tehnologii IP și sisteme de analiză și decizie bazate pe IA.

 

Tehnologiile de securitate au evoluat fantastic, mai ales în ultimii 15 ani. Performanțele la care s-a ajuns sunt aprope de necrezut. Standardele de produs sunt deja mult în urma performanțelor produselor care se îmbunătățesc de la an la an. La fel și legislația. Avem legi cu norme de aplicare foarte vechi, care nu mai sunt de actualitate și care frânează performanța sistemelor de securitate. Cel mai mare salt l-au făcut tehnologiile video și cele bazate pe transmisii de date. De altfel, în acest moment un echipament dacă nu are capabilități de conectivitate și integrare cu alte sisteme sau dispozitive nu mai prezintă interes pentru nimeni. Aici vom avea mult de lucru deoarece reglementările și standardele, cum vă spuneam, au ramas mult în urmă. Poate doar asiguratorii să încerce să impună prin contractele de asigurare performanțe de securitate mult sporite, oferite de tehnologiile actuale. Viitorul îl reprezintă integrarea, conectivitatea de mare viteză, serviciile de depanare, suport și mentenanță la distanță, monitorizarea tehnică și dezvoltarea aplicațiilor instalate pe terminale mobile. Bineînțeles, aici va trebui să convingem autoritățile că timpurile s-au schimbat și omul poate fi suplinit de „tehnologie” mai rapid și mai eficient.

 

VSP: ARTS și dumneavoastră personal sunteți puternic implicați în susținerea și organizarea OSPA România. Cum apreciați evoluția acestui program, ajuns în acest an la a VII-a ediție?

Liviu Mateescu: OSPA a reprezentat încă de la început o provocare nouă și o recunoaștere a excelenței într-o piață care ajunsese la maturitate. OSPA a ridicat ștacheta performanțelor și ne-a dat de gândit dacă ceea ce facem și cum facem se încadrează în parametri care definesc excelența. De la agentul de pază, proiectantul de sisteme tehnice și până la managerul de securitate și recunoașterea pentru întreaga activitate, toți, dar absolut toți trebuie să treacă prin filtrele bine construite și gândite de profesioniști de excelență și analizate de jurați competenți și experimentați. De fiecare dată câștigătorii simt că au triumfat și aplauzele auditoriului reprezintă cea mai frumoasă răsplată a muncii lor bine făcute. Da, m-am implicat în organizarea OSPA și cred că este unul dintre cele mai frumoase și mult așteptate evenimente din industria noastră. Sunt și membru în juriul OSPA și pot spune că de la an la an calitatea aplicațiilor a crescut și compeția a devenit foarte strânsă, iar deciziile se iau la diferențe foarte mici. Dar asta înseamnă competiția și  întotdeauna vor fi învinși și învingători. Am văzut la OSPA oameni plâangând de bucurie alții, de dezamăgire. Dar cu toții au continuat să-și facă meseria cu onestitate și responsabilitate. OSPA este deja un brand cunoscut și recunoscut în industria de securitate și este așteptat an de an cu multă speranță și bucurie.

VSP: Ce mesaj aveți pentru colegii din industria de securitate din România?

Liviu Mateescu: Activăm într-o industrie în care dincolo de competențele tehnice sau operaționale este nevoie de onestitate și responsabilitate. Colegilor mei, indiferent de zona lor de activitate le transmit câteva sfaturi:

  • descoperiți, învațați și fiți la curent cu noutățile tehnice;
  • cereți să vă perfecționați în cât mai multe tehnologii noi;
  • respectați procedurile de lucru indiferent ce poziție aveți în firmă;
  • fiți responsabili pentru tot ceea ce faceți;
  • respectați-vă clienții și colegii în aceeași măsură;
  • fiți corecți în afaceri și în tot ceea ce întreprindeți.

VSP: Dar pentru potențialii candidați la trofeele OSPA România?

Liviu Mateescu: Anul acesta avem un nou concurs OSPA, iar înscrierile candidaților sunt deja deschise. Anul trecut am avut o gală foarte bine organizată, într-o locație frumoasă, elegantă, cu oameni de calitate și bucuroși de revedere după o lungă perioadă în care pandemia ne-a ținut în case.

Celor care se vor înscrie la concurs le sugerez să treacă peste modestie, să nu considere că ceea ce fac ei în mod curent nu poate fi ceva deosebit. Performanța înseamnă și să faci bine mereu ceea ce faci. Să fii constant bun și responsabil. Să faci proiecte mari sau mici cu același simț de răspundere și dedicație. Să te diferențiezi prin idei, inovații pe care le și aplici. Așadar, dragi colegi, aveți curajul sa fiți voi, aveți curajul să vă masurați cu cei mai buni. Toți vom avea de câștigat. OSPA este sărbatoarea tuturor celor care vor să fie din ce în ce mai buni și așa va trebui să rămână. Succes!

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns