În 2022 lucrurile păreau să revină la normal, odată cu încheierea pandemiei. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a pus însă noi provocări în fața industriei de securitate privată din Europa și, implicit, din țara noastră!
Conform datelor statistice prezentate de I.G.P.R. pentru anul 2022 personalul de pază angajat din România număra 92.478 de persoane, în scădere cu aproape 1.000 de persoane față de anul precedent. Personalul tehnic din firmele licențiate a crescut foarte puțin, cu doar 16 persoane, însă creșterea numărului de persoane cu studii superioare a fost de 69, numărul total al acestora fiind de 5.067. Acest lucru indică de fapt o scădere a numărului de tehnicieni și o creștere a numărului de ingineri.
Anul trecut au fost prevenite de către agenții de securitate un număr total de 8.193 de furturi, 63% față de numărul constatat în 2020, iar în 83% dintre cazuri autorii acestora au fost prinși. În urma acestor acțiuni agenții de securitate au predat organelor competente un număr de 2.644 de răufăcători. Valoarea bunurilor recuperate rămâne foarte mare, 3.636,77 mii lei, înregistrând la acest capitol o scădere de 25% față de anul precedent, deși numărul furturilor depistate a scăzut cu aproape 40%. Numărul spargerilor în obiective prevăzute cu sisteme de alarmare a crescut pentru prima oară după trei ani, ajungând la 428, cu 76% mai multe decât în 2021. Însă s-a triplat aproape numărul de spargeri cu distrugerea sistemului de alarmare, acesta ajungând la 138 față de doar 58 în 2021.
Creșterea numărului de alarme primite în Centrele de Monitorizare și Recepție a Alarmelor s-a menținut constantă (10%), fiind transmise 3.597.942 de alarme. Este însă pentru prima oară în ultimii 5 ani, când se constată o creștere a numărului alarmelor confirmate, aceasta fiind de 45% față de 2021. Numărul de alarme false a fost anul trecut de 680.990. Numărul alarmelor false a crescut doar cu 5%, după cea de aproape 30% din 2021.
Numărul faptelor sesizate poliției prin sistemul SNAU 112 de către angajații companiilor de securitate privată a fost de 4.636, revenindu-se la nivelul din 2020, ceea ce înseamnă o scădere de 50% față de anul precedent.
Anul trecut industria pare să fi revenit la tendința de creștere a numărului de angajați, cu o creștere mai moderată în sectorul tehnic, însă aici creșterea se datorează aproape exclusiv personalului cu studii superioare.
Conform analizelor legate de performanțele sectorului și al companiilor, în special al companiilor de pază, realizat de colegii de la Securitate în România, imensa majoritate a companiilor active în sector (91%) au sub 100 de angajați, iar aproape o jumătate dintre acestea (49%) niciunul! Mai puțin de 200 de firme din peste 2.100 au peste 100 de angajați și acestea sunt responsabile de 75% din cifra de afaceri.
Industria de securitate privată din România a fost și rămâne un factor important în protecția patrimoniului privat și public, cu o contribuție cel puțin semnificativă la menținerea ordinii și siguranței publice. Colegii noștri ajută cu succes agenții de ordine publică de câte ori este nevoie și chiar dacă în România acest lucru nu este recunoscut ca atare prin lege, sectorul securității private este parte a continuumului de securitate!
În încheiere, dorim să mulțumim Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției, care furnizează Federației Serviciilor de Securitate în fiecare an aceste date statistice despre activitatea sectorului de securitate privată și impactul industriei noastre asupra ordinii publice și siguranței cetățenilor!
Federația Serviciilor de Securitate (FSS) este o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, care cuprinde asociații profesionale și patronale din domeniul securității private – Asociația Română pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Asociația Română pentru Industria de Securitate (ARIS) și Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS). Aceste asociații reprezintă atât domeniul tehnologiilor de securitate cât și pe cel al securității fizice și le sunt afiliate 254 de societăți de specialitate în care activează aproximativ 34.000 de angajați. Federația Serviciilor de Securitate promovează și protejează interesele membrilor săi, asigurându-le reprezentarea în discuțiile cu autoritățile publice, alte asociații, diferite instituții, organisme naționale și internaționale. FSS este membră a Confederației Patronale din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din Romania (COMPIROM) și organizează anual Ziua Securității Private și Gala Premiilor OSPA, evenimente de bilanț și referință pentru piața de securitate din România.
Federația Serviciilor de Securitate