Vocea Securității Private (VSP): Bună ziua Dragoș! Mulțumesc pentru că ai reușit să găsești un moment în care să discuți cu noi!
Dragoș Anton: Buna ziua domnule Buzdugan! Mă simt onorat și recunoscător pentru această invitație, ținând cont de faptul că nu am fost decât finalist la Trofeele OSPA din acest an. Fiindcă nu am avut ocazia până acum, țin încă de la începutul interviului să mulțumesc organizatorilor Galei OSPA, oamenilor de securitate cu care am concurat, juriului care a apreciat candidatura mea, spunându-le că voi continua să cresc și sa ma dezvolt pentru a obtine rezultate mai bune la o viitoare candidatura.
VSP: Ai candidat anul acesta la premiile OSPA România, dar, din câte știu, nu a fost un pas ușor de făcut. De ce?
Dragoș Anton: Inițial nu știam foarte multe despre OSPA. La o simplă căutare pe internet, vezi foarte clar că este vorba despre un trofeu pentru Excelența Profesională în Securitate care recunoaște și recompensează performanța și competența în domeniul securității private și de aici mi-am pus întrebarea: oare am abilitățile necesare pentru a-mi depune candidatura, oare sunt în măsură să-mi prezint și să-mi susțin proiectul fără să dezamăgesc întreaga echipă care stă în spatele acestei realizări? Mă gândeam că un candidat perfect ar fi unul care a urmat cursurile unei scoli notabile, lucrează în cadrul unei companii de renume și face dovada unor aptitudini relevante de abilități tehnice tangibile prin prezentarea un proiect fenomenal. După o perioadă de frământări interioare, m-am gândit la toată echipa tehnică care a stat în spatele realizării proiectului, cărora le sunt foarte recunoscator și mi-am spus că lor le datorez asta. Ei m-au încurajat și m-au susținut, spunându-mi că dețin abilități dezvoltate în cei 30 de ani de carieră în domeniu precum și mentalitatea necesară unui potențial candidat.
VSP: După ce ai trecut o dată prin furcile caudine ale candidaturii, ce sfaturi ai pentru cei mai tineri care vor să facă acest pas?
Dragoș Anton: Tinerii la începutul carierei lor în domeniul securității pot fi foarte dificili. Ei caută să fie inspirați, nu caută sfaturi. Au nevoie de o viziune puternică în care să se regăsească. Prefer să nu dau sau mai bine zis, nu am voie să dau sfaturi unui tânăr pe care mi-aș dori să-l văd dezvoltându-se în domeniul securității. Vreau doar să-i încurajez și să-i îndemn să nu ezite să aplice pentru Trofeele OSPA Romania din 2024, prezentându-se naturali și onești așa cum de altfel sunt sigur că sunt.
VSP: Ești o prezență destul de vizibilă pe rețelele sociale, unde îți prezinți destul de des realizările profesionale. Cât de utilă este această activitate din punct de vedere profesional?
Dragoș Anton: Tot mai des auzim în jurul nostru spunându-se că online-ul este viitorul și într-adevăr așa este. Pentru orice afacere prezentă în mediul online a devenit o condiție obligatorie dacă firma își propune să obțină profit. Indiferent de timpul afacerii promovarea online reprezintă cheia succesului ce deschide camera comorilor. Sunt foarte mulți antreprenori care nu au luat în calcul și prezenta în mediul online, dar acest lucru reprezintă o greșeală destul de mare în gândirea lor. Motivul este simplu: clienții sunt în mediul online. Fie că vinzi produse sau servicii firmelor sau persoanelor, clienții tăi sunt în mediul online. Scopul promovării online constă în satisfacerea rapidă a nevoii clienților. Ei caută ceea ce își doresc, iar tu îți promovezi în mediul online produsele și serviciile și apari când ei au nevoie. Cele mai des întâlnite metode de promovare sunt Google Ads, servicii Search Engine Optimization sau promovarea în Social Media (Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, Pinterest, Instagram). În social media trebuie aleasă platforma de socializare pe care utilizatorii din publicul nostru țintă se afla într-o pondere cât mai mare. De partea de promovare a societății pe care o reprezint se ocupă persoane calificate, eu alegând să împărtășesc realizările departamentului cu persoane cu interese similare mie și de accea am ales platforma LinkedIn, o platforma de social media focusată pe ocuparea forței de muncă.
VSP: Cum vezi evoluția industriei de securitate din România pe viitor?
Dragoș Anton: Industria de Securitate din România se schimbă și evoluează constant. Tehnologia s-a strecurat în fiecare aspect al vieții noastre, inclusiv în securitate. În ziua de astăzi, mai multă tehnologie echivalează cu o securitate mai bună. Impactul tehnologiei în industria securității nu a avut decât rezultate pozitive, iar securitatea în orice domeniu atât domestic cât și corporate s-a îmbunătățit datorită tehnologiei. Prin urmare ar trebui să ne așteptăm la o creștere a companiilor de securitate care acceptă tehnologii avansate.
VSP: Ce sfaturi ai pentru organizatorii OSPA, după experiența trăită la începutul verii?
Dragoș Anton: Chiar dacă am participat la o singură gală OSPA, pot să spun ca nu am ce sfaturi să dau organizatorilor. Persoanele care s-au ocupat cu organizarea sunt adevărați șamani în aceasta industrie, oameni moderni ce au un mindset puternic care au reușit sa creeze o experiență puternică, dând viață evenimentului prin creativitate, mentorat, proactivitate, organizare și sunt convins că sunt pregătiți să întâmpine neprevăzutul ca niște adevărați supereroi.
VSP: Îți mulțumesc pentru această discuție interesantă și îți urez o vară cât mai plăcută!
Dragoș Anton: Și eu vă mulțumesc și vă asigur ca mi-ați deschis apetitul competițional. La trofeele de anul viitor țintesc un premiu. Voi lupta pentru a câștiga, mă voi invinge pe mine însumi, circumstanțele și rivalii!
A consemnat: Bogdan Buzdugan
Mulțumim sponsorilor ediției OSPA România 2023!