Interviu cu dl. Liviu Mateescu, Președinte al Asociației Româane pentru Tehnica de Securitate – ARTS

Reading Time: 5 minutes

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Vocea Securității Private (VSP): Bună ziua domnule Mateescu! Am aflat de aniversarea ARTS în cadrul conferinței naționale și am dori mai multe amănunte despre aceasta.

Liviu Mateescu: Bună ziua și multumesc pentru oportunitatea pe care mi-o oferiți de a spune cateva cuvinte despre acest eveniment din viața asociației. Ca în fiecare an, începand cu 2009, ARTS organizează și anul acesta, în data de 14 octombrie, Conferința Națională. Până aici nimic nou, numai că anul acesta ediția este dedicata împlinirii a 20 de ani de la înființarea asociației. Fiind sărbătoarea  noastră, a membrilor, ne-am gândit să celebram într-un cadru relaxant și placut la Azuga, la hotelul Luxgarden. De fapt, evenimentul se desfășoară pe perioada a trei zile, cu sosirea vineri seară, sâmbătă sunt conferința și Gala dinner, iar duminică după micul dejun, închiderea de rămas bun.Participarea este flexibilă, fiecare putând opta pentru pachetul complet de cazare, masă, conferință sau numai pentru părți din acesta. Pentru membrii nostri și invitații speciali, Gala dinner este oferită gratuit.

VSP: Asociația pe care o conduceți împlinește 20 de ani de la înființare. Cum ați caracteriza pe scurt această perioadă de copilărie și tinerețe a ARTS-ului?

Liviu Mateescu: Raportat la o viață de om, da, am putea spune că asociația este tânără, la 20 de ani. Acum 2 ani, în pandemie, am sărbătorit majoratul printr-o întâlnire online și am simțit frustarea izolării și a lipsei interacțiunii directe. Acum vrem să fie altfel și chiar să ne bucurăm de realizările acestor 20 de ani. De aceea fac apel la toți membrii și prietenii  ARTS-ului să se alăture acestei sarbatori, să considere o prioritate această întâlnire și să vină în număr cât mai mare. Invitația este deschisă și pentru membrii familiilor lor și sunt convins că nu vor regreta.

Dupa cum știți ARTS este singura asociație de utilitate publică din domeniul securității private și cea mai activă atât pe plan intern cât și pe plan internațional. Au fost și sunt eforturile unei generații ajunsă spre final de carieră, care a pus multă pasiune, profesionalism și dedicație în consolidarea organizației și atingerea obiectivelor propuse. Aș menționa ca puncte de referință câteva din realizările ARTS în cei 20 de ani de existență:

  • centrul de formare profesională, care an de an furnizează pieței proiectanți, ingineri și tehnicieni de securitate;
  • contribuția esențială la standardizarea domeniului tehnic;
  • centrul de evaluare a conformității și de expertiza tehnica;
  • participarea activă de peste 14 ani în Euralarm;
  • Romanian Security Fair, singurul târg internațional de securitate din România;
  • Campaniile nationale de educare și conștientizare a cetățenilor referitor la riscurile de securitate;
  • Conferința Națională ARTS, eveniment anual cu participare națională și internațională;
  • Conferința de analiză de risc, eveniment anual;
  • Revista ALARMA;
  • Obținerea titlului de asociație de utilitate publică;
  • Parteneriate și colaborări cu asociații și instituții din țară și străinătate;
  • Participare activă la elaborarea legislației în domeniu.

Consider că pentru perioada copilăriei și tinereții asociatiei avem cu ce ne mândri, dar acum urmează perioada maturității, când noi și importante realizări sunt așteptate.

Suntem convinși că noua generație de antreprenori va finaliza proiectele deja începute, dar mai ales va duce la un nivel superior profesionalismul în domeniul tehnologiilor și serviciilor tehnice de securitate și pasiunea pentru acest domeniu absolut fabulos.

VSP: Au fost și perioade de cumpănă în viața asociației?

Liviu Mateescu: Această întrebare nu mi-am pus-o niciodată. Un moment de cumpănă în viața unei asociații ar însemna o pierdere a credibilității organizației și a încrederii membrilor în liderii aleși. Când unii membrii se retrag din organizație este o pierdere și încercăm să-i convingem să rămână, dar de fiecare dată motivele sunt de natură financiară, nu de pierdere a crezului în valorile asociației sau a misiunii ei. Alții ni se alatură și mă bucur mai ales că firme noi, cu oameni tineri, prețuiesc ceea ce reprezintă ARTS. Am fost permanent susținuți de membrii noștri și am simțit forța și încrederea lor atunci când am avut mai multă nevoie. Dacă au fost momente mai grele, da, au fost. dar din motive financiare și mai ales în perioada pandemiei. Dar, repet, am fost permanent susținuți de membrii noștri și asta este cea mai bună motivație să nu renunți și să mergi cu încredere mai departe. Până acum am reușit și suntem mândri de asta.

VSP: Care au fost momentele de care vă amintiți cu cea mai mare plăcere când vine vorba de asociație?

Liviu Mateescu: Sunt in ARTS din 2004. Primii 10 ani am fost Vicepreședinte, iar din 2014 sunt Președintele acestei asociații. Am trăit momente minunate de-a lungul acestor ani, de bucurie, mândrie, satisfacție, împlinire, recunoștință, recunoaștere. Am oferit ARTS-ului entuziasmul, cunoștințele, experiența și munca mea și am primit acele momente unice de care aminteam anterior. Aș menționa totusi câteva: momentul primirii ARTS în Euralarm la Sorento, Italia, în 2009; Adunările generale Euralarm de la Bucuresti, din 2012 și 2018; Conferințele de gală organizate de ARTS cu participarea unor distinse personalități din țară și din străinătate; Conferințele SCOR de la UPB, amfiteatrul de la rectorat, Marriott; Adunarea generala ARTS de la Rucăr; toate edițiile RSF și multe altele!

VSP: Spuneți-ne, vă rog, câteva cuvinte despre tema conferinței aniversare, care pare să aibă legături cu literatura științifico-fantastică!?

Liviu Mateescu: Titlul conferintei este spectaculos și a fost împrumutat de la celebra carte cu același nume a lui Erich von Daniken. Este un titlu cu multe ințelesuri pentru noi. Mai corect ar fi fost: Amintiri și viitor, dar aici sunt cuprinse și visurile noastre creative din anii 90 despre ceea ce avea să vină peste ani. Este vorba despre amintirile și realizările unei generații care a construit și a pus bazele unui domeniu, care evoluează cu o viteză fantastică. Și pentru că este un domeniu care ține de știință, putem să alaturăm cele două cuvinte. Este o conferință cu 2 teme principale. Una dedicată pionierilor, celor care n-au abandonat, celor care au crezut, celor care au construit baza pentru noile generații, care ne surprind cu schimbările și inovațiile an de an. A doua secțiune dedicată sponsorilor ediției, celor care vor să ne prezinte noi și noi tehnologii, unele mai futuriste decât altele. Sperăm să fie două momente memorabile și să ne bucurăm cu toții că aniversăm 20 de ani de activitate ca asociație profesională, una din cele mai respectate din domeniu.

VSP: Am înțeles că va fi și o mini-expoziție de echipamente de securitate din anii 90. Ne puteți oferi mai multe detalii?

Liviu Mateescu: Da, așa sperăm să reușim să prezentăm câteva din echipamentele care au reprezentat baza instalațiilor de securitate din anii 90. Mare parte din ele au dispărut. Fiecare și-a făcut ordine și curatenie prin stocuri, prin magazie și nu știu câți nostalgici au păstrat căte ceva din sistemele analogice din acei ani. În anii 90 erau câteva firme românești foarte ambițtioase, care reușeau să conceapă și să producă echipamente de bună calitate pentru o mare parte din piață. Cu timpul, cerințele de certificare a produselor au limitat accesul acestora în piața reglementată și în final producătorii autohtoni au dispărut ori s-au limitat la piața rezidențială. Este un mare regret al meu, deoarece inginerii români au dovedit mereu creativitate și inteligență, dar lipsa finanțării cercetării și producției în condițiile concurenței globale au condus la „moarte cerebrala” în domeniu. Tehnogia de securitate s-a dezvoltat într-un ritm galopant și era imposibil pentru micii întreprinzători să țină pasul cu concurența uriașă din piață.

Da, am lansat această invitație și sunt curios să vedem dacă și cine mai păstrează amintiri ale tinereții tehnicii de securitate din România. Așadar, celor care doresc să ni se alature la aceasta sarbatoare, aduceți cu voi, dacă aveți, ce credeți că ar fi interesant de revăzut după aproape 30 de ani și să facem comparația cu prezentul!

VSP: Vă mulțumesc pentru acest interviu și vă urez mult succes în organizarea și desfășurarea conferinței!

Liviu Mateescu: Va mulțumesc și eu!

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Lasă un răspuns